Kormilarenje niz vjetar, u pola krme i čistu krmu, zahtijeva koordinirani rad između kormilara i trimera spinakera. Trimer spinakera često ima dobar osjećaj za performanse za vrijeme jedrenja, jednako kao i kormilar, pa ako se želi maksimalno iskoristiti promjene uvjeta jedrenja trebaju koordinirati svoje akcije. Naravno, kormilar, mora reagirati i na druge ulazne podatke. Npr. taktičar predloži slijedeći potez, ali novonastali uvjeti na moru mogu zahtijevati nešto drugo. Istovremeno kormilar pokušava reagirati na trimerov zahtjev na temelju opterećenja škotine i brzine jedrilice. Često je riječ o suprotstavljenim prijedlozima: orcaj, pojaj, manje radi timunom...

Jedan od načina da se kuminkacija napravi učinkovitijom je kanaliranje svih prijedloga kroz trimera. S obzirom da se taktička odluka neće uspješno realizirati bez dobrog trima, važno je da trimer bude uključen u komunikacijski kanal. Također to olakšava posao kormilaru, jer tada mora slušati samo jedan glas i komunicirati samo s jednom osobom.


Kormilarenje u mezzo

Lagani do umjereni vjetar

Najkraća udaljenost između dvije točke je ravna linija... barem kad se jedri u pola krme. Planirajte svoj mezzavanje s ovim kao osnovnim načelom. Od tuda kreću izmjene na temelju taktike i promjena u uvjetima jedrenja.

U promjenjivim uvjetima vjetra, po potrebi orcajite ili opadajte od kursa zbog održavanja brzine, nastojeći održavati dobar prosječni kurs. Zatražite od trimera da vam kaže kad je pritisak na škotini malen i kada je škotina spinakera u potpunosti pod opterećenjem. Potrebna mjera promjene kursa ovisi o brzini vjetra.

Prilikom jedrenja u pola krme (mezzavanja) taktika može nalagati da se nekad naglo skrene bilo u pokušaju da prođete neki brod ili da obranite svoj položaj. Upozorenje trimera prije kretanja u manevar poboljšava šanse za uspjeh. Svaka nagla promjena smjera bez upozorenja trimeru obično osuđuje manevar na neuspjeh.


Jaki vjetar

Po jakom vjetru kormilar je u milosti svojih trimera. Vang, škota glavnog jedra i škotina spinakera moraju biti pušteni kada je jedrilica preforsirana ili će štraorcati. Treba podnositi onoliko snage koliko je možete kontrolirati. Jedrenje na rubu kontrole je u redu sve dok ne počnete "gubiti" kormilo i jedrilica krene štraorcavati. Držite ruku na vangu i otpustite ga čim krene ovaj neželjeni manevar i gubitak kontrole.

Ne dopustite da vas povremeno štraorcavanje obeshrabri. Pregrupirajte se i vidite koliko dugo možete ići prije iduće štraorcade. Ako štrorcate, kontrolu možete ponovno upostaviti nakon što ste ispraznili i glavno jedro i spinaker. Prije nego ponovno utrimate jedrilje zapojajte ispod željenog kursa. Vratite se na željeni kurs tek nakon što ponovno uspostavite kontrolu u uvjetima pojanijeg jedrenja.

Agresivniji trim je poželjan u uvjetima s više refula za oslobađanje kormila od opterećenja i povećanje brzine. Laškavanjem jedara u refulima sila refula se prenosi u brzinu, a ne u silu naginjanja. Ako je kurs na slijedeću oznaku negdje između spinakera i floka, onda promjena na Code zero jedro može vratiti kontrolu i značajno podignuti brzinu. Ako nemate Code zero, jedrite malo niže (pojanije), naravno, sa spinakerom, a zatim promijenite na flok kada dođe vrijeme da se popnete (zaorcate).

 


Kormilarenje u krmu

Ciljevi u vožnji u krmu variraju ovisno o brzini vjetra i vrsti broda. Ovdje predstavljene ideje su za jedrilice s fiksnom kobilicom i umjerenim deplasmanom. Prioriteti će biti sasvim drugačiji na ultralakim sportskim jedrilicama. Bez obzira na vrstu plovila, važno je da i kormilar i trimer rade usklađeno.

Lagani vjetar (4-10 čvorova TWS - true wind speed)

Kod laganih vjetrova (do desetak čvorova TWS), optimalni kut jedrenja je oko 140° TWA - true wind angle (40° iznad čiste krme - 180°). Kut se mijenja vrlo malo kako brzina vjetra varira, tako da nije ispravno orcavati kad reful oslabi i pojavati u refulu, osim iz taktičkih razloga. Pojalabandavanje niz vjetar treba raditi brzo da bi se zadržavao što jači prividni vjetar. Sa škotinama treba pratiti promjene vjetra dok se kormilari u stalnom kursu.

Umjereni vjetar (10-15 čvorova TWS)

U umjerenim vjetrovima optimalna brzina i kut jedrenja dramatično se mijenjaju pri svakoj promjeni brzine vjetra. Za svaki čvor vjetra optimalni kurs se mijenja za pet stupnjeva. Za vjetar od deset čvorova optimalni kut je 140° TWA. Za vjetar od petnaest čvorova vjetra optimalni kut vjetra je 165° TWA. Pokušajte reagirati na svaku promjenu brzine vjetra, otpadajte od kursa (pojavanje) u refulima i podižite se (orcajite) kad reful oslabi.

Naravno, svaki pokret kormila usporava jedrilicu!


Jaki vjetar (15 čvorova i više TWS)

Kada vjetar prelazi petnaest čvorova, više ne trebate brinuti se o promjeni kuta jedrenja. Cilj je oznaka. Jedrite brzo. Zadržite kontrolu. Surfajte ako možete.

 


Savjeti za jaki vjetar

Koristite masu posade kako biste uravnotežili kormilo, ili pokušajte s nekim privjetrinskim balastom da izravnate jedrilicu - to radite dok imate kontrolu.

Na vrlo jakom vjetru - npr. više od 20 čvorova - kontrola postaje glavni zadatak, i privjetrinski balast nije tako dobra ideja. Protok snažnog vjetra može dovesti do štraorcavanja i izvrtanja na bok. Da biste kontrolirali ljuljanje s boka na bok, izbjegavajte jedrenje u čistoj krmi (180° TWA) i trimanje spinakera izravno ispred broda - nemojte pustiti da ide prema vjetru, pritegnite škotinu i spustite tangun. Također, pomaknite posadu prema krmi. Na jakom vjetru cijela posada bi trebala biti u stražnjem dijelu jedrilice.

Preventivno upozorenje za konope s kojim se može osigurati položaj lantine na zavjetrinskoj strani (engl. boom preventer)

U štraorcadi po jakom vjetru imaju tendenciju da puknu nakon što pruže lažni osjećaj sigurnosti (ili se lantina slomi). Također može izazvati štraorcavanje ako lantina udari u more prilikom ljuljanja na zavjetrinsku stranu. I kad štraorcate, ako ovaj konop izdrži, može držati jedrilicu u ovom položaju dok ga netko ne oslobodi.

Kormilarenje u uvjetima jakog vjetra mora biti snažno da bi se zadržala kontrola. Ali zapamtite, svaki pomak kormila vas usporava. Glatko je brzo!

 

Back To Top