Prije mjesec dana na Floridi je održano velika regata klase J24 na kojoj su sudjelovali neki od najboljih svjetskih jedriličara u toj klasi. Jedrilo se po laganom i umjerenom vjetru, a predstavnik North Sailsa se potrudio da nakon razgovora s probranim od njih dobivene informacije uobliči u kratki priručnik u stilu pitanja i odgovora (Q & A) za predstartne strategije i strategije koje se primjenjuju kratko nakon starta. U principu, riječ je o priručniku primjenjivom i na druge vrste jedrilica, a ne samo na klasu J24.

 

Pravilan pristup predstartu

Q: Kad se prebacite na desne uzde, kako procjenjujete koliko ste daleko od linije starta?
A: Vrijeme i udaljenost određujem Velocitekom, pa su pitanja koje treba sebi postaviti: koliko još metara i koliko sekundi?

Q: Koliko vremena moram izgubiti da ne bi prestupio na startu?
A: To ovisi o dricu u kojem se nalazite na startu.

Osnovno: Izađite na more što ranije da bi mogli trenirati ubrzavanje jedrilice, udaljenost i vrijeme do startne linije. S tim saznanjima ćete najbolje moći zaključiti koje mjesto je najbolje za početak ubrzavanja i kad možete vjerovati podacima koje dobivate od Velociteka.

Q: Kako se ispravno "pinga" (pinganje - postavljanje startne linije u aplikaciji za jedrenje koju koristite) startna linija?
A: Kad uzimate pingove (mjesta gdje je vizir na brodu RO i plutača na drugoj strani linije - pin) cilj vam je da startnu liniju prijeđete pod najboljim kutem za jedrenje u orcu. Zato priđite brodu Regatnog odbora na desnim uzdama i pod istim kutem pod kojim bi jedrili orcu. Tako ćete dobiti pramac točno na liniji. Isto napravite i na pinu. Što se tiče bowmana, njemu je lakše signalizirati na strani pina.

Savjet: Kad pingate poželjno je da ste što sporiji. Ovo radite svaki put na isti način, tako da se naučite vjerovati podacima koje dobivate. Kad ste dovoljno opušteni po ovom pitanju jedan član posade dobiva zaduženje da prati udaljenost do linije u metrima, a drugi za vrijeme do signala starta u sekundama. Tada možete mnogo lakše zaključiti da li trebati ubrzati ili usporiti u prilasku startnoj liniji.

Osnovno: Nije važno na kojim uzdama, ali uvijek priđite pod ispravnim kutem, pod kutem jedrenja u orcu, da je ping što točniji. Uradite to jednako svaki put. Nastojte to pretvoriti u rutinu i svaki put će biti sve jednostavnije. Naučit ćete se vjerovati podacima koje dobivate od svoje aplikacije za jedrenje.

 

Strategija na startu

Nakon što ste savladali sve predstartne zadatke razvijte rutinu. Kad prilazite na lijevim uzdama tražite mjesto za letanje (viru) negdje između minut i pol i minut do starta. Kad ste se odlučili na taj potez  dobro je da jedrite iza nekoliko jedrilica i kad letate (virajete) da osigurate sebi "rupu" kroz koju ćete startati.

Razmišljajte o ovome na ovaj način: Po laganom vjetru, kad vjetar ide u lijevo, krećete ranije, a vjerojatno ćete pokušati startati na pinu. Kad vjetar ide u desno nastojte usporiti brod, više zaorcavate. Imajte na umu da se sve može brzo promijeniti.

Ključno je da znate u kojem ste dricu (engl. shift). Desni dric -start na desnim uzdama, na liniju stižete brzo. Lijevi dric -treba vam više vremena da stignete do linije.

Osnovno: Odrediti u kojem dricu se nalazite.

Primjer: Ako se nalazite dvadesetak metara od linije i dobijete desni dric od 10° tada imate manju udaljenost do linije jer sad možete jedriti okomitije na liniju i trebat će vam manje vremena da stignete do nje. Ako imate lijevi dric od 10° dobit ćete veću udaljenost za prejedriti, jer sad jedrite paralelnije s linijom i treba vam više vremena da stignete do nje.

Savjet: Taktičar mora točno definirati kormilaru: "Moramo krenuti... budi brži... lijevi je dric itd."

 

Trim jedara u predstartu i tehnike jedrenja

Savjet: Namjestite klizač škote, čak iako liniji prilazite na lijevim uzdama. Nemojte previše stegnuti krmeni štraj, osim ako je jači vjetar. Škota glavnog jedra i trim genove je sve na što se kormilar treba fokusirati prije starta.

Prosječni trim genoe: Poželjno je da bude desetak centimetara od ruba križa. Ponekad malo pritegnutija, a nekad još opuštenija, ali desetak cm je prosjek.

Osnovno: U finalnom pristupu startnoj liniji trimer mora raditi sinkronizirano s kormilarom da bi se dobila željena brzina. Pobrinite se da vam glavno jedro bude pritegnuto i utrimano, a količina pritegnutosti ovisi o načinu prilaza startnoj liniji.

Savjet: Još jedan detalj je važan, a to je da je glavno jedro podignuto do kraja. Potrebno je postaviti oznaku na podigaču (gindacu) po kojoj se može vidjeti da li je skliznulo prema dolje. Uvijek postoji mogućnost rastezanja materijala i podigača, pa se ovaj detalj mora redovito provjeravati prije prvog starta i između pojedinih plovova.

 

Na startu

Q: Ima li jedrilica u mojoj zavjetrini?
A: Ako ih ima nastojte ih na vrijeme maknuti dalje od startne linije. Ovo se odnosi isključivo na prijetnju sa zavjetrine. Ako vam taktičar skrene pažnju da morate izgurati nekog s privjetrinske strane to je kad prelazite u visoki mod. Ako ste u visokom modu utrimajte glavno jedro. Tada možete gurati onog u privjetrini prije nego on dobije šansu da izbaci vas. Vaš trim ovisi najviše o tome koliko imate mjesta sa zavjetrinske strane. Da li zaorcati ili opasti (zapojati)? Oštrije jedrenje je sporije, ali nekad izguravanje konkurencije u privjetrini možete odraditi jedrenjem u svom visokom modu.

Osnovno: Na startu razmišljajte u kojem ste modu i što ranije izađite iz zavjetrine!

 

Strategija nakon starta

Poznavanje lokalnih uvjeta je super stvar, ali ipak morate jedriti s onim što vidite oko sebe.

Q: Zašto je važno izbiti na čelo flote kad krene regata?
A: Tako znate što se događa oko vas. Da bi dobili pravu sliku o dricevima u polju morate sebi dati vremena da uđete što više u polje. Morate jedriti po onom što trenutno osjećate i gdje je pritisak jak. Provjerite da li vam je jedrilica pravilno utrimana za brzo jedrenje.

Osnovno: Morate jedriti s onim što osjećate i što vidite.

 

Tehnike na startu i u prvoj orci

Q: Ako ste duboko u sredini flote i u dilemi ste između iskorištavanja driceva ili lova na čisti vjetar, što izabrati i zašto?
A: Ne smijete biti u lošem vjetru, trebate pronaći pravi dric s koijm ćete se izvući iz tog položaja. Jedriti tri minute u lošem vjetru? NE, bolje je napraviti dvije vire (dva letanja). Ponekad ćete morati kratko izdržati, ali ne želite dugo biti u lošem vjetru. Morate održavati brzinu broda što je više moguće.

Primjer: Ponekad ćete izgubiti nekoliko duljina broda, ali više se isplati dva puta virati i zadržati pravu brzinu.

Savjet: Ako ste taktičar, pitate skipera kako osjećate brod? Ima li problema? Onda se mora taktički odlučiti kako izaći odatle. Ponekad se isplati izdržati na tom mjestu, ali kormilar je taj koji će reći može li još malo izdržati. To vam može kupiti malo vremena ako tražite čisti put za izlazak iz tog položaja. Međutim, nemojte previše oklijevati.

Osnovno: Kormilar će reći da li se muči s održavanjem brzine i kuta, a taktičar tada donosi odluku koji je idući potez.

Savjet: Što je laganiji vjetar to je utjecaj lošeg vjetra veći. Ako osjećate da djeluje na vaše jedrenje zapojajte ili virajte. Zapitajte se: "Da li je stvarno potrebno da viram odavde? Ili ipak da ostanem na ovim uzdama još malo?"

Osnovno: Morate biti u visokom modu. Da, visoki mod je sporiji ali ako uspijete jedriti brzo u visokom modu možete se izvući iz situacija kad trebate čekati da vam se očisti područje ispred vas.

 

Back To Top