Članak o tome kako se treba pripremiti za prosvjedovanje, odnosno kako se obraniti na saslušanju, pripremio je g. Bill Ficker. Jedriličar i jedriličarski sudac čiji vrhunac karijere je obrana America's Cupa 1970. godine.

O autoru

Bill Ficker je autoritet na ovom polju, ne samo zbog uspješnih iskustva i kao natjecatelj i kao jedriličarski sudac, nego više zbog njegove organiziranosti i pristupa u svemu što radi kao i u količini detalja koje unosi u prezentaciju i u lakoći kojom ga se može pratiti. Kao natjecatelj, Bill jedri cijeli svoj život. Odrastajući u južnoj Kaliforniji natjecao se u Sabotu, Šljuci, National One-Design, Pacific 14. Svjetski je prvak u klasi Zvijezda, pobjednik Congressional Cupa, a 1970. godine uspješno je obranio America's Cup kao kormilar jedrilice Interpid. Kao sudac radio je u žiriju Congressional Cupa, California Cupa, San Diego Lipton Cupa i mnogih drugih regata. Također je dugi niz godina bio član nekoliko stručnih tijela unutar US Sailinga.

Mirnoća pod pritiskom je sigurno jedan od ključnih elemenata prilikom sudjelovanja u prosvjednom saslušanju, jednako kao i pouzdanje u pravila i analitička pažnja za sve detalje u incidentu. Zahvaljujući svom iskustvu, Bill je demonstrirao majstorstvo u ovim elementima, tako da savjeti koje je ovdje ponudio, ako se koriste, mogu biti ekstremno korisni.

 

Uvod

Prije nego krenemo u priču o prosvjedu, reći ću par riječi o tome što vodi potrebi podizanja prosvjeda. Uvijek mi je nevjerojatno da mnogi jedriličari svjetskog ranga tako mnogo pažnje ulažu u brzinu jedrilice, trening posade, razvoj i upotrebu najmodernije opreme, a s druge strane potpuno ignoriraju podjednako važan element jedrenja: učenje jedriličarskih pravila. Pravila su „foil“ i bez oštrog foila i znanja kako ga se koristi, ugrožavate cijeli svoj trud ili ga u najmanju ruku dovodite u pitanje. Nesigurnost u pravila dovodi do oklijevanja na regatnom polju i ne samo gubitku regate, nego na kraju i do gubitka poštovanja vaših protivnika. Svatko tko je jedrio u najjačoj konkurenciji zna da je stvaranje reputacije vrlo važno da bi se moglo dominirati u floti i da oni koji žele na vrh moraju poznavati pravila i biti samouvjereni kad dođe do konflikta po pitanju njihove upotrebe. Zato naučite pravila i pročitajte World Sailing Case Book. Pažljivom analizom pojedinih situacija nećete samo bolje razumjeti pravila, nego ćete pomoći sami sebi u dijelu pripreme za protest, posebno po pitanju skiciranja situacija.

Često čujem jedriličare kako govore da je prosvjedovanje za ostale, da oni nisu nikad bili u prostoriji za žiri (jury). To može biti dobra lovačka priča, ali činjenica je da svakom novom sezonom, kao i u svakom sportu, natjecatelji postaju sve bolji i sve je više takvih u svakoj floti. Rijetke su flote u kojima dominiraju jedan ili dva jedriličara i koji se lako mogu čuvati na sigurnoj udaljenosti od ostalih. Mnogo je bliskih susreta i situacija na startnoj liniji, prilikom okretanja oznaka, kao i kroz regatno polje, pa stoga morate biti spremni da neke od njih završite u uredu žirija. Naposljetku, ako ste na prosvjedu  kao jedan od sudionika ili u statusu svjedoka ili kao rezultat obične razlike u mišljenjima ili razlike u doživljaju određene situacije na regatnom polju, nikad ne smijete ući u to s „figom u džepu“. Natjecateljsko provođenje pravila je tradicija u našem sportu, pa kad se pravila ne slijede, tada smo dužni i prema sebi i prema kolegama jedriličarima, zbog kvalitete regate, da se podigne prosvjed. Zapamtite, da bi vam prosvjed bio valjan mora biti u skladu sa zahtjevima pravila 60.1 i pravila 61.


Izvod iz jedriličarskih pravila

60 PRAVO PROSVJEDA; PRAVO ZAHTJEVA ZA ISPRAVAK ILI POSTUPAK PREMA PRAVILU 69

60.1 Jedrilica može:

(a) prosvjedovati protiv druge jedrilice, ali ne zbog navodnog prekršaja pravila iz Dijela 2 ili pravila 31 osim ako je bila umiješana u incident ili ga je vidjela;

(b) zahtijevati ispravak.

 

61 ZAHTJEVI PROSVJEDA

61.1 Obavještavanje prosvjedovanika

(a) Jedrilica koja namjerava prosvjedovati mora obavijestiti drugu jedrilicu u prvoj mogućoj prigodi. Kada će se prosvjed odnositi na incident u području natjecanja u koji je bila umiješana ili ga je vidjela, ona mora doviknuti ‘Protest’ u prvoj mogućoj prigodi i uočljivo istaknuti crvenu zastavu u prvoj mogućoj prigodi. Ona mora isticati zastavu dok se ne prestane natjecati. Međutim,

(1) ako je druga jedrilica toliko udaljena da je ne može čuti, jedrilica koja prosvjeduje ne mora doviknuti ali mora drugu jedrilicu obavijestiti u prvoj mogućoj prigodi;

(2) ako je trup jedrilice koja prosvjeduje kraći od 6 metara, ona ne mora istaknuti crvenu zastavu;

(3) ako je incident bio pogreška druge jedrilice u jedrenju kursa, ne treba doviknuti ili istaknuti crvenu zastavu ali mora obavijestiti drugu jedrilicu prije ili u prvoj mogućoj prigodi nakon što ta jedrilica završi;

(4) ako je zbog incidenta posada bilo koje jedrilice u opasnosti, ili je došlo do ozljede ili ozbiljne štete koja je očita jedrilici koja namjerava prosvjedovati, zahtjevi ovoga pravila na nju se ne primjenjuju, ali ona mora pokušati obavijestiti drugu jedrilicu do vremenskog ograničenja prema pravilu 61.3.

(b) Ako regatni odbor, tehnički odbor ili odbor za prosvjede namjerava prosvjedovati protiv jedrilice u vezi incidenta kojeg je uočio u području natjecanja, mora jedrilicu obavijestiti nakon natjecanja (jedrenja) do vremenskog ograničenja prema pravilu 61.3. U ostalim slučajevima odbor mora obavijestiti jedrilicu o svojoj namjeri prosvjedovanja čim je prije moguće.

(c) Ako odbor za prosvjede odluči prosvjedovati protiv jedrilice prema pravilu 60.3(a)(2), on je mora obavijestiti čim je prije moguće, obustaviti saslušanje u tijeku, nastaviti kako zahtijevaju pravila 61.2 i 63, i saslušati izvorni i novi prosvjed zajedno.

61.2 Sadržaj prosvjeda Prosvjed mora biti napisan i navoditi

(a) prosvjedovatelja i prosvjedovanika;

(b) incident;

(c) gdje i kada se incident dogodio;

(d) bilo koje pravilo za koje prosvjedovatelj vjeruje da je prekršeno;

(e) ime prosvjedovateljeva predstavnika.

Međutim, ako je udovoljen uvjet (b), uvjetu (a) može se udovoljiti u bilo koje vrijeme prije saslušanja, a uvjetima (d) i (e) može se udovoljiti prije ili tijekom saslušanja. Uvjetu (c) može se također udovoljiti prije ili tijekom saslušanja, ako se prosvjedovaniku dopusti razumno vrijeme pripreme za saslušanje.

61.3 Vremensko ograničenje za prosvjed Prosvjed jedrilice, regatnog odbora, tehničkog odbora ili odbora za prosvjede o incidentu uočenom u području natjecanja mora se dostaviti u ured regate unutar vremenskog ograničenja za prosvjede navedenog u uputama za jedrenje. Ako nije navedeno, vremensko ograničenje je dva sata nakon završavanja posljednje jedrilice u natjecanju (jedrenju). Ostali prosvjedi regatnog odbora, tehničkog odbora ili odbora za prosvjede moraju se dostaviti u ured regate najkasnije dva sata nakon što odbor primi potrebnu obavijest. Odbor za prosvjede mora produljiti vrijeme ako za to postoji dobar razlog.


 

PRIPREME ZA SASLUŠANJE

Svaki odvjetnik će vam potvrditi, priprema slučaja je ključna za njegovo dobivanje.Ako ste se pravilno pripremili sve ostalo će sjesti na svoje mjesto.

 

Tablica performansi vaše jedrilice

Alat koji će vam dramatično poboljšati prezentaciju prosvjeda i vaših taktičkih odluka na regatnom polju je tablica sa svim podacima o performansama vaše jedrilice, izražene i u metrima i u sekundama. Tu može biti uključeno koliko metara u sekundi jedrilica prelazi u određenim uvjetima na moru, približne brzine jedrilice u različitim kursevima jedrenja, koliko je vremena potrebno za viru ili pojalabandu u različitim uvjetima na moru, koliki je kut u orcu, koliko vremena treba da ubrza iz stanja mirovanja, koliko vremena je potrebno da se napravi potpuni krug i koliko je velik radijus tog kruga. Nacrtajte tu tablicu na koricama svoje knjižice s pravilima. Razloge ću objasniti kasnije.

 

Ispunjavanje obrasca za prosvjede

Obrazac za proteste je vjerojatno prvi kontakt žirija s vašim incidentom. Stoga budite sigurni da će prvi dojam koji ćete ostaviti pokazati vašu pažljivost, poznavanje pravila i jedrilice s kojom jedrite, kao i pažnju za detalje i namjeru da na regatnom polju sve napravite po pravilima. Većina regata koristi standardni Obrazac za prosvjede. Vodite računa da popunite sve na prvoj stranici. Pišite čitko, razmislite prije pisanja da izbjegnete nepotrebna križanja i budite sigurni da su sve informacije korektne, posebno imena i brojevi na jedrima staranaka u prosvjedu. Također budite sigurni da koristite tamnu olovku i nemojte smočiti obrazac mokrim rukama ili rukavicama. U pravilu 61.2 navedeno je koje su informacije potrebne na obrascu za prosvjede. Također, sve dok obrazac identificira određeni incident, ostali potrebni detalji mogu se ispraviti prije ili za vrijeme saslušanja. Pravilo 61.2(d) traži da se navedu pravila koja su prekršena, ali nigdje nije istaknuto da se mora navesti točno pravilo.

Dijagrami mogu biti malo ozbiljniji zahtjev ako niste inženjer, arhitekt ili ako niste nadareni za crtanje, ali vježbajući svatko može nacrtati dobar dijagram. Uvijek dijagram prvo skicirajte „u šporko“ prije nego ga nacrtate na obrascu za prosvjede. (Skiciranje grafova je također korisno za bolje razumijevanje različitih situacija prilikom analiziranja pojedinih slučajeva.) Obično su tri do četiri pozicije broda prije incidenta sve što je potrebno da žiri dobije jasnu sliku o razvoju situacije. Također budite sigurni da ste uključili sve relevantne činjenice, kao što su snaga i smjer vjetra, podaci o kurentu, smjer prema slijedećoj ili od prethodne oznake, bilo koji topografski ili sličan element koji je mogao imati utjecaja, kurs po kompasu i brzina vaše jedrilice za vrijeme incidenta i sl. Još jednom naglašavam važnost svjesnosti vremena i prejedrenih udaljenosti i drugih odnosa jedne stranke u prosvjedu naprama druge. Što više informacija nudite i što je točnija vaša skica vaš slučaj će imati veći kredibilitet. Koristite pravilo R2.2(c) kao referencu.

 


Izvod iz jedriličarskih pravila

R2.2 Žalitelj mora također poslati, sa žalbom ili čim je prije moguće nakon toga, sve od sljedećih dokumenata koji su mu dostupni:

(a) napisani(e) prosvjed(e) ili zahtjev(e) za ispravak

(b) skicu, koju je pripremio ili potvrdio odbor za prosvjede, a koja pokazuje položaje i putanje svih umiješanih jedrilica, kurs do sljedeće oznake i zahtijevanu stranu obilaska, jačinu i smjer vjetra, i, ako je potrebno, dubinu vode i smjer i brzinu bilo koje struje;

(c) oglas regate, upute za jedrenje, bilo koje druge uvjete vođenja regate i bilo koje njihove izmjene;

(d) bilo koje dodatne odnosne dokumente;

(e) imena, poštanske i elektroničke adrese i telefonske brojeve svih stranaka u saslušanju i predsjednika odbora za prosvjede.

Opisni dio incidenta bi trebao biti kratak i držati se činjenica. Ponovno naglašavam važnost nabrajanja važnih činjenica i elemenata na koje želite skrenuti pažnju u gruboj skici prije neog sve to navedete na službenom obrascu. Predlažem numeriranje rečenica i pojedinih djelova skice  da bi se opisni dio i skica mogli savršeno podudarati.


 

Ispunjavanje obrasca

Prije početka regate važno je da pronađete gdje se mogu dobiti obrasci za prosvjede i gdje ih se može predati u slučaju prosvjeda.Nemojte čekati posljednji trenutak, kad do dođe do prosvjeda, jer obično se tada sve dešava stihijski.Također čim se vratite s mora saznajte kad ističe vrijeme za prosvjedovanje (obično je istaknuto na Oglasnoj ploči). Ovo je kritično jer tada možete procijeniti imate li dovoljno vremena za tuširanje, brzi obrok ili za jednostavno opuštanje, prije nego istekne krajnji rok. Nažalost, obično to sve se ne napravi. Kad je moguće zadužite posadu ili prijatelje da vam se pobrinu za jedrilicu i potraže moguće svjedoke. Kad popunite obrazac budite sigurni da ste ga predali pravoj osobi i u koje vrijeme, ako treba to i zabilježite. Također ih zamolite da napišu točno vrijeme preuzimanja i stave svoj potpis na obrazac, naravno, ako to nisu već napravili. I za kraj, zadržite jednu kopiju za sebe.

 

Svjedoci

Vaše pravo da pozovete i ispitate svjedoke, uključujući vašu posadu, istaknuto je u pravilu 63.3:


Izvod iz jedriličarskih pravila

63.3 Pravo nazočnosti

(a) Predstavnik svake stranke u saslušanju, ima pravo nazočiti tijekom saslušanja svih dokaznih postupaka. Kada se prosvjedom tvrde prekršaji pravila iz Dijela 2, 3 ili 4, predstavnici jedrilica morali su biti na jedrilici u vrijeme incidenta, osim ako odbor za prosvjede ima dobar razlog za drugačiju odluku. Bilo koji svjedok, osim člana odbora za prosvjede, mora biti isključen osim kada iznosi dokaze.

(b) Ako stranka u saslušanju prosvjeda ili zahtjeva za ispravak ne dođe na saslušanje, odbor za prosvjede može unatoč tome riješiti prosvjed ili zahtjev. Ako je stranka bila neizbježno odsutna, odbor može ponovno otvoriti saslušanje.


Dobar svjedok može biti od velike pomoći kod prosvjeda. Smisao svjedoka je da potvrdi činjenice koje ste iznijeli u svojoj izjavi. Ključne osobine dobrog svjedoka su slijedeće:

  • Bili su u poziciji da jasno vide incident
  • Bili su u blizini za vrijeme dešavanja svih aspekata i vidjeli su razvoj cijelog incidenta
  • Razumiju jedriličarsku regatu (ako nije riječ o natjecateljima)

Naravno, žiri mora biti svjestan ako je svjedok u suradnji s nekom od strana u incidentu, kao što je član posade ili tima, ali kvalitetan žiri može saznati kvalitetne činjenice i od ovih svjedoka.

S druge strane loš svjedok vam može uništiti prosvjed. Nemojte dovesti na prosvjed svjedoka koji može teško i loše objasniti što je vidio i koji samo misli da ste vi u pravu. Budite sigurni da svjedoci imaju jasnu sliku o čemu se prosvjeduje i da su definitivno na vašoj strani. Pri tom želim naglasiti da ne govorim o tome da ste podučili svjedoka što treba reći, već da imate svjedoka koji će potkrijepiti vašu izjavu u potpunosti. Često se misli da ako ste doveli svjedoka s kojim niste razgovarali vama daje osjećaj vjerodostojnosti. Ali to nije tako. Možete samo ispasti neozbiljni i to obično je gubitak vremena za sve uključene u tu situaciju. Nebrojeno puta sam bio na saslušanju kad je žiri morao svjedoka pitati za koju jedrilicu u stvari svjedoči. Također predlažem što manji broj svjedoka. Ako zanemarimo činjenicu da su svjedoci obično loše pripremljeni, imajte na umu da petero različitih ljudi incident može vidjeti na pet različitih načina. Što više svjedoka dovedete,a njihove se izjave razlikuju u detaljima, to vaš slučaj sve više gubi na vjerodostojosti. Stoga, s obzirom da je odbor za prosvjede obavezan ispitati sve koji su navedeni kao sudionici svrsishodnije je da minimizirate broj svojih svjedoka.

Pravilo 63.6 zahtjeva za član Odbora za prosvjede, a koji je nazočio incidentu, iznese činjenice u nazočnosti svih uključenih i dozvoli uključenima da iznesu svoje viđenje situacije i da budu ispitani.


Izvod iz jedriličarskih pravila

63.6 Prikupljanje dokaza i utvrđivanje činjenica

Odbor za prosvjede mora prikupiti dokaze od stranaka nazočnih na saslušanju i njihovih svjedoka te ostale dokaze koje drži neophodnim. Član odbora za prosvjede koji je uočio incident mora, u nazočnosti stranaka, navesti tu činjenicu i može iznositi dokaze. Stranka nazočna na saslušanju može postavljati pitanja bilo kojoj osobi koja iznosi dokaze. Odbor tada mora utvrditi činjenice i na njima temeljiti svoju odluku.


 

Pripremanje vašeg prosvjeda

Posljednji korak je revizija vaših činjenica i priprema izlaganja u kojem ćete ih potvrditi kao istinite. Jedna dobra tehnika je da se simulira saslušanje u kojem će netko od prijatelja glumiti člana žirija, a netko drugu stranu. Ključno je da se pripremite na bilo koje pitanje vam ćlanovi žirija i druga uključena strana može postaviti. To može uključivati:

  • Što je vaša posada radila dok se situacija razvijala?
  • Kako se odvijao razgovor na vašoj jedrilici i između uključenih jedrilica?
  • Koliko brzo ste jedrili?
  • Kako znate da se desilo preklapanje?
  • Koje brojeve su imale jedrilice u blizini?
  • Koliko vremena je prošlo do kontakta od trenutka uspostavljanja preklapanja?

Morate testirati i sebe i svoje svjedoke s ovakvim pitanjima prije odlaska na saslušanje. Također provjerite svoju kopiju Obrasca za prosvjede da bi se podsjetili što ste napisali i da bi vidjeli da li ima još nekih detalja koje bi trebali istaknuti.

 

Priprema vaše obrane

Svoju obranu morate pripremiti jednako kao kad se pripremate za podizanje prosvjeda. Napišite sve činjenice koje potkrijepljuju vaše tvrdnje da niste bili u prekršaju, kao i sve dokaze s kojima možete potvrditi svoje tvrdnje. Organizirajte sve brzine i udaljenosti i razmislite o svim mogućim pitanjima. Unatoč tome što vi niste popunjavali obrazac, ako imate sve napisano to je uvijek dobra referenca. Također, po pravilu 63.2 imate pravo vidjeti kopiju obrasca prosvjeda prije nego saslušanje otpočne. Ovaj dio je vrlo važan. Prostorija za saslušanje nije pravo mjesto na kojem ćete krenuti sa slaganjem svoje obrane. Jedrilica koja protestira će sigurno biti vrlo dobro pripremljena sa svim činjenicama i argumentima. Sigurno i vi želite biti tako pripremljeni.

Da bi došli do kopije popunjenog obrasca za prosvjede možda ćete trebati sami pitati. Pravilo 63.2 zahtijeva samo to da su sve informacije na prosvjedu dostupne svim stranama, ali ne i da ih podijeli s vama ako vi to niste zatražili. U praksi se uglavnom kopija prosvjeda daje svim stranama u konfliktu kada pristupe stolu Odbora za prosvjede. Ako se ni tada ne desi imate svako pravo da ga zatražite.

Još jedna stvar je važna kod pripreme. Pravilo 61.1(a) zahtjeva da netko s jedrilice koja podiže prosvjed mora viknuti „protest“ u prvoj razumnoj prilici kad se njen prosvjed odnosi na incident u području jedrenja ako je ona uključena ili je vidjela takvu situaciju. U svim drugim slučajevima, jedrilica koja prosvjeduje treba obavijestiti ostale aktere u prvoj razumnoj prilici. Svakako se pridržavajte ovog i osobno obavijestite ostale kormilare ili na moru ili u prvoj mogućoj situaciji da prosvjedujete na njih. Također, ako znate kad će biti održan prosvjed to im isto priopćite. Nije vam u interesu da se saslušanje održi ili bude odgođeno dok ljudi traže druge strane u prosvjedu. Također pazite da vi ne zakasnite, bolje je i doći malo ranije za slučaj da je žiri brži nego što su očekivali, kao i da su vaši svjedoci ispred prostorije za saslušanje. Vaš slučaj može biti oslabljen ako saslušanje mora biti prekinuto jer potraga za svjedocima nije urodila plodom. Ako vi prosvjedujete, dva puta provjerite da li su vaši svjedoci stigli na vrijeme. Posao žirija je zahtjevan, pogotovo po pitanju vremena, što obično podrazumijeva da posao žirija ponekad traje nekoliko sati. Tako da sigurno ni njima nije posebno drago čekati u prostoriji za prosvjede dok se okolo traže svjedoci, a za to vrijeme su svi ostali sudionici regate na večeri, koktelu ili nekom zabavnom društvenom događaju.

 

Saslušanje

Dodatak M, preporuke Odboru za prosvjede, sadrže jasne upute kako se prosvjed treba održati. Pametno je da jedriličari jednako kao i suci to još jednom prouče prije početka saslušanja.

Pravilo 63.3(a) jasno govori da imate potpuno pravo biti prisutni prilikom iznošenja svih dokaza. Pravilo 63.3(b) dodaje da ako je jedna od stranki izočna sa saslušanja, Odbor za prosvjede svejedno može donijeti svoju odluku.

Pravila koja reguliraju akcije Odbora za prosvjede i upoznavaju vas s procedurom su pokrivena s 5. dijelom, sekcijom B, jedriličarskih pravila (RRS – Racing Rules of Sailing). Ako Odbor za prosvjede, za vrijeme održavanja saslušanja, nepravilno uskraćuje bilo koje od vaših proceduralnih prava iz Dijela 5, sekcije B, imate pravo na prigovor.

Također možete progovoriti ili tražiti obeštećenje nakon saslušanja, po pravilu 62.1(a) ako ste uvjerenja da se desila „proceduralna pogreška“ Odbora za prosvjede, posljedica koje je rezultat loš po vas, a da to nije pogreška kojoj ste vi uzrok. Vremensko ograničenje za popunjavanje zahtjeva za naknadu štete (redress) zbog radnje/propusta Odbora za prosvjede je da se to napravi što je moguće ranije (u razumnim okvirima) nakon što je uočen razlog zbog kojeg podnosite zahtjev (pravilo 62.2). Imajte na umu da ne možete tražiti obeštećenje na osnovu odluke koju je donio Odbor za prosvjede ako ste bili jedna od strana na saslušanju, već obeštećenje možete tražiti zbog „proceduralne pogreške“.

Nakon što je iznošenje činjenica završilo i nakon što su se stranke udaljile iz prostorije, prvi zadatak žirija je utvrđivanje činjenica izvučenih iz svjedočenja. Tada, isključivo na osnovu činjenica, primjenjuju pravila i donose odluku (pravilo 63.6). Imajući na umu da žiri u većini slučajeva nije svjedočio incidentu i situacijama koje su vodile do njega , snaga vašeg slučaja ovisi o vašoj sposobnosti opisa cijele scene. Što je logičniji, precizniji i kompletniji vaš opis, veće su šanse da će činjenice biti protumačene na način kako ste ih prezentirali.

 

Otvaranje svjedočenja

Prvo onaj tko podiže prosvjed ima priliku iznijeti svoje viđenje situacije, a nakon njega „optuženik“. U ovom trenutku pitanja između njih dvoje i od strane žirija uglavnom se ograničena na pojašnjavanje njihovih izjava. Tada se pozivaju svjedoci da daju svoje izjave i odgovaraju na pitanja. Sigurno će biti razilaženja u mišljenjima, uglavnom zbog različitih mjesta s kojih se situacija doživjela ili zbog sjećanja. Ali uglavnom nakon završetka iznošenja izjava aktera i svjedoka žiri može zaključiti čija izjava je najvjerodostojnija. Kad započinjete svoje svjedočenje, budite kratki, pričajte polako i jasno. Očito je ovo prilika da žiriju direktno prenesete informacije, a skice i opisi s obrasca za prosvjede su tu samo kao nadogradnja. Nemojte nepotrebno širiti priču u odnosu na ono što je napisano, osim ako ste izostavili nešto što je od kritične važnosti za vaš slučaj, u tom slučaju naglasite da to želite dodati. Vrlo važno je da se fokusirate na činjenice koje prezentirate i koje želite dokazati. Izostavljanje dijelova cjelokupne slike i njihovo kasnije dodavanje ukazuje na praznine u vašem svjedočenju.

 

Korištenje modela

Kad koristite modele jedrilica ruke držite tako da svi mogu vidjeti što demonstrirate. Ako objašnjavate da ste bili dvije dužine ispred  druge jedrilice budite sigurni da ste modele postavili s točno dvije duljine razlike. Ako jedrilice nisu u preklapanju nemojte ih nepažljivo postaviti u preklapanje; ako modeli imaju lantine budite sigurni da su lantine uvijek postavljene na pravu stranu. Ovdje ću ponovno naglasiti koliko je važno istaknuti točan odnos među jedrilicama, njihove brzine  i kuteve. Zapamtite, ako namjeravate nagađati, nagađajte prije nego uđete u prostoriju za prosvjede, ali nemojte izazvati žiri da prekine vaše svjedočenje s pitanjima o ovim podacima. Oni su neophodni i ako ih ne znate, slučaj vam je na klimavim nogama. (Još jedan razlog zbog kojeg vas žiri može prekinuti je da ne dajete nikakve savjete svom protivniku za vrijeme njegovog svjedočenja.) Jednako tako nemojte pomicati modele jedrilica po stolu bez nekog konkretnog cilja. Prođite kroz različite pozicije koje ste skicirali na obrascu za prosvjede i vratite se unatrag samo onoliko koliko je potrebno da se vidi razvoj vašeg slučaja. Ako žiri želi da se još više vratite unatrag oni će vas to i zamoliti.

 

Korištenje bilješki i knjige s pravilima za vrijeme svjedočenja

Ne ustručavajte se ponijeti zabilješke na saslušanje. U stvari, dobra je ideja da navedete što želite istaknuti, jednako kao i koja pitanja želite pitati suprotnu stranu. Također možete raditi zabilješke dok vaš suparnik ili svjedok iznosi svoje viđenje situacije. Imat ešansu da napravite konačnu izjavu i ako se saslušanje vremenski otegne , često je teško prisjetiti se svih komenatara koje želite napraviti. A kada se želite pozvati na neko određeno pravilo ne ustručavajte se otvoriti knjigu s pravilima. To neće nimalo naškoditi vašem kredibilitetu, a vi ćete uvijek biti sigurni da govorite ispravno.

 

Pitanja

Prije i za vrijeme ispitivanja zapisujte pitanja koja želite postaviti suparniku i svjedocima. To se mora koristiti za utvrđivanje činjenica, a ne za poticanje diskusije. Također ne tražite od protivnika da potvrđuje vaše pretpostavke, jer ih obično vrlo lako opovrgnuti i nemaju veze s činjenicama. Za vrijeme protivnikova izlaganja slušajte pažljivo da li ćete primijetiti nedosljednosti. Kad ispitujete svog svjedoka nikad ne pitajte pitanje na koje veće ne znate odgovor. I nemojte se osjećati obaveznim postavljati pitanja koja bi trebao postavljati protivnik i svjedoci. Procijenite njihove izjave i ako osjećate da njihove izjave neće nanijeti štetu vašem postupku nemojte im dozvoliti da otvore novi niz informacija.

Prilikom odgovaranja na pitanja postoje tri stupnja na koje bi vam odvjetnici skrenuli pažnju: prvo, slušajte pitanje; drugo, razmislite o njima; treće, dajte odgovor. Uvijek je važno izravno odgovoriti na postavljeno pitanje. Nemojte ga koristiti za dodavanje svom svjedočenju. Kvalitetan žiri će vas u tom slučaju samo ukoriti i upozoriti da se držite činjenica. Kasnije ćete dobiti šansu da proširite svoju izjavu. Kad odgovarate, u redu je napraviti kratku stanku da razmislite o odgovoru. Pametan odgovor je korisniji od brzog odgovora. Također, neovisno o tome kako loše može biti pitanje, nemojte osuđivati tu osobu i davati šaljive odgovore. Ponekad vaš protivnik može namjerno demonstrirati da ne prosuđujete čisto u napetim situacijama. To može biti dovoljno da uvjeri žiri da ste djelovali iracionalno na regatnom polju. Ponekad će članovi žirija postavljati pitanja koja izgledaju apsurdno ili mogu implicirati da ne razumiju ni jedrilice ni pravila. Iskusni i pametni suci mogu postavljati pitanja koja možda izgledaju kao da nemaju posebnog smisla. Stoga uvijek nastojte zadržati unutrašnji mir i nemojte pokazivati da vas teška pitanja mogu zbuniti.

 

Što napraviti ako sumnjate na laganje

Premda prosvjedi ponekad mogu biti vrlo neugodni, moj savjet vam je da nikad ne unosite antagonizam na saslušanje. Mislim da potkopava vaš slučaj ako žiri zaključi da želite reći da druga strana laže i da se nesportski ponaša. Mladi natjecatelji će sjediti i kolutati očima, širiti ruke, gestikulirati i stvarati razne zvukove doko njihov protivnik iznosi svoju izjavu. Pokušati utjecati na žiri na taj način nema smisla i morate biti mnogo pripremljeniji nego reagirati na taj način. Umjesto toga trebate se fokusirati na vlastito svjedočenje i ako je potrebno fokusirati se pri postavljanju pitanja svom protivniku na neke točno određene dijelove njegove priče. Ako je priča vašeg protivnika izmišljena, sigurno će se to otkriti u nekom dijelu saslušanja.

 

Završna riječ

Posljednji korak kod saslušanja je završna riječ svakog od natjecatelja. Usredotočite se na ključne stvari i budite kratki. Ako ste radili bilješke tijekom iznošenja činjenica moći ćete se brzo prisjetiti svih činjenica koje podržavaju vaš slučaj i bilo kojih drugih važnih detalja. Nikad ne unosite nove činjenice i opise. Također, izbjegavajte objašnjavanje pravila i impliciranje da ako izgubite slučaj da će to biti nepravedno. Ako sumnjate da vaš protivnik laže i iznosi neistine izbjegavajte šaljive komentare ali spomenite da po vašem mišljenju protivnik incident dosta pogrešno prikazuje. I naposljetku, navedite za koja pravila mislite da bi se trebala primijeniti.

 

Još jedna stvar vezana uz saslušanje. Nije važno koliko objektivan može biti žiri ipak su to ljudi na koje se može napraviti utjecaj govorom tijela i ponašanjem, kao i načinom kako su sudionici prosvjeda sebe predstavili. Za vas je dobro uvijek imati dobar odnos sa žirijem. Moj savjet vam je da pratite gornje savjete i u pripremi i u prezentaciji. Dobri žiristi će brzo prihvatiti vašu ustrajnost i to respektirati. Također, uvijek imajte ozbiljan pristup, pogotovo kad ste u blizini sudaca. Glupiranje na moru ili kopnu ili ako ste redoviti gost u prostoriji za saslušanje smanjit će vam izglede kod većine sudaca. Imajte na umu da što se više približavate vrhuncu u sportu vaše lice i ime će postati poznato najboljim sucima i vaša reputacija će se brzo proširiti. Budite sigurni da je to reputacija na koju ćete biti ponosni i koja će sa sobom donijeti mnogo blagodati.

 

Članak je izvadak iz 100 Best Racing Rules Quizzes Dave Perryja (s autorovom dozvolom).

 

Back To Top