Za mnoge timove, pripremanje za bilo koju offshore gatu počinje odmah nakon što završi prethodno izdanje. Ovdje možete pročitati što Sarah O'Kane iz Shorebase - logističke tvrtke, ističe kao važno za pravilno planiranje vaše sljedeće offshore avanture.


Prije planiranja bilo kojeg offshore jelovnika provjerite sljedeće

 1. Broj članova posade
 2. Alergije na hranu
 3. Duljinu rute
 4. Opremljenost brodske kuhinje (kuhanje na plinu ili nešto drugo)
 5. Raspoloživost prostora u hladnjaku (ako postoje)


Osnovno

Potrebno je planirati tri obroka dnevno s grickalicama u međuvremenu. Unos energije treba biti konstantan, ali jela trebaju biti jednostavna i lagana za pripremu.


Predpakiranje

Da bi se smanjila masa , pojednostavnila konzumacija i izbjegao otpad, uklonite sva pakiranja i vakuumirajte i jela i grickalice u već određenim količinama za porcije/dane. To će skratiti vrijeme, svejedno da li ćete kuhati ili samo uzeti grickalicu. Također to sprečava da se zalihe hrane prebrzo troše. Također to uklanja mogućnost potencijalnog gubitka zaliha zbog zalijevanja morem.


Što pripremiti

Mnoge posade paze na masu i na svojim jedrilicama nemaju mnogo mogućnosti kad je u pitanju pripremanje hrane. Predpripremljeni sendviči i ranije skuhani obroci realnost su prvog dana, ali za nastavak regate smrznuta i dehidrirana hrana su najbolje opcije.
Dobra ideja je da postoji mogućnost zakuhavanja vode.


Veličine porcija

Svaka porcija treba biti razumne veličine. Ne trebate se prejedati, ali svejedno trebate ekipi osigurati dovoljno energije. Kontrola veličina porcija (za pojedince ili cijelu gvardiju) također je važna za svakog na jedrilici da se ne bi zalihe prerano iscrpile.
Termosice su izvrsna opcija. Uz njihovu pomoć dugo se može uživati u šalici toplog čaja, vruće čokolade ili kave, bez straha da će se prebrzo ohladiti ili da će ih vjetar otpuhati.


Savjeti za pripremanje obroka

Pripremu zadržite jednostavnom i visoko kvalitetnom. Svaki sastojak koji nije uobičajen u odnosu na osnovnu verziju jela potencijalno povećava broj članova posade kojima se to neće svidjeti.
Birajte hranu koja je lagana za probavljanje i osigurava polagano i konstantno oslobađanje energije.
Tijekom jedrenja možete naići na vremenske uvjete koji će vas ograničiti u mogućnostima pripreme jela stoga pripremite plan koji će biti prilagođen svim vremenskim uvjetima.
Kad su uvjeti na moru lagani, posada obično konzumira više  hrane. Po zahtjevnim uvjetima, posada teži zaboravljanju dovoljnog unosa hrane. Ovo su osnovni razlozi zašto je važno pojednostavniti unos hrane.
Šećer (kockice, trakice; izbjegavajte u rasutom obliku) i kava moraju biti spremljeni u vodonepropusnim spremnicima.


Hrana koja se izbjegava na dugim regatama

Svaka hrana se ne drži dobro na moru. Svježe povrće može se pokvariti nakon dan ili dva, a mnogo mesa zahtijeva da hladnjaci budu ispravni i uključeni cijelo vrijeme jedrenja ili potencijalno postaje visokorizično. Izbor i ograničenja ovise o lokaciji gdje se jedi  i o najavljenim vremenskim uvjetima.
Hrana s visokim razinama šećera nije dobra za duga jedrenja. Ona daje impulse energije, ali nakon toga ste gladniji.
Nekad postoji i mogućnost da ostanete  bez dovoljnih  količina vode  , pa budite sigurni da hrana ne zahtjeva kuhanje.


Predloženi glavni obroci

Sve što svježe pripremljeno s curryjem ili čilijem dulje će ostati jestivo zahvaljujući začinima/prirodnim konzervansima, ali neka bude blago (sve što ima češnjaka NEĆE biti biti popularno).


Opcije koje zadovoljavaju većinu

 1. Kaše (dobra opcija za doručak)
 2. Variva (zamrznuta ili svježa za prvu noć)
 3. Tjestenina (tjesteninu prethodno skuhajte tako da trebate samo zagrijati umak i dodati ga)


Kako "obična" jela učiniti privlačnijim?

Zamrznuta sušena hrana puno je napredovala posljednjih 15 godina. Međutim, nekoj je potrebno poboljšanje okusa. Maslinovo ulje, sušeno bilje i začini, umaci od čilija, Tabasco i slični umaci omogućit će svakom članu posade da personalizira svoju hranu.


Grickalice i međuobroci

Mnoštvo je grickalica i pločica, ali nekima sastojci nisu baš najbolji (pretrpani bijelim šećerom). Ako imate nekog tko zna napraviti energetske grickalice to je najbolja opcija jer tako možete kontrolirati sastojke.
Inače, odvojite malo vremena i pročitajte sastojke na različitim pločicama. Ono što želite je malo šećera za sporo oslobađanje energije.
Orašasti plodovi i sušeno voće izvrstan su izbor ili wasabi grašak za one koji vole toplinu.
Bilo koja vrsta sušenog mesa je dobra. Razni party miksevi su još jedan vrlo dobar  dodatak ostalim grickalicama. Ako nekom takvom miksu želite dodati čokoladu, to je također dobro, ali uzmite u obzir klimatske uvjete (čokolada se topi na 30°C).
Ako ste ljubitelj svježeg voća morate znati da samo neke vrste voća mogu izdržati u dobrom stanju na brodu. Najbolje ga je čuvati u mrežama ili u košarama koje vise u potpalublju.
Tamna čokolada bolja je od mliječne i odlična je za podizanje morala u kasno noćnim gvardijama. Dobra je i u ubijanju želje za šećerom.
Pretpakirana pakirana hrana daje vam priliku da napravite dnevne i noćne zalogaje u porcijama. To će pomoći u borbi protiv želje za prejedanjem. Večernja gvardija zahtijeva više kofeina i tamne čokolade; to su dobri izbori za ovo vrijeme regate, jer daju dodatnu energiju da ostanete budni i nastavite dalje. Dnevni međuobroci trebali bi sadržavati više sušenog voća, orašastih plodova i suhog voća, za poticaj bez osjećaja tromosti.


Važne stavke koje se ne smiju izostaviti s popisa za nabavu

 1. vodootporne šibice
 2. Pribor za kuhanje/ tanjuri za višekratnu upotrebu / pribor za jelo
 3. Tekućina za pranje posuđa
 4. Spužva za čišćenje / ribač posuda
 5. Toaletni papir
 6. Vlažne maramice
 7. Ako je moguće, stavite sva svoja ulja, ljute umake itd. u boce koje se mogu stisnuti (lakše / ne razbijaju se / lake za korištenje)
 8. Dovoljno plina (boca za izmjenu)
 9. Ziploc vrećice za višestruku upotrebu (održava predmete suhima i organiziranima)
 10. Zaštita od sunca


Kuhanje na jedrilici: neka bude jednostavno

Hranjenje posade mora biti jednostavno kako bi svi stalno imali dovoljno energije i treba paziti da ne zahtijeva mnogo dodatne opreme. Jedan lonac i jedno kuhalo su sve što je potrebno. Lonac se može koristiti za kuhanje ili dodavanje vode rehidriranoj hrani, kao i za kuhanje vode.
Odredite zdjelu, tanjur i pribor za jelo za svakog člana posade. Oni su zaduženi za održavanje posuđa čistim i njegovo spremanje.


Rehidracija je velik dio procesa nadopunjavanja energije

Grčevi, bolovi gladi i letargija uobičajeni su znakovi dehidracije. Voda s elektrolitima najbolji je način rehidracije; izbjegavajte sve s visokim sadržajem šećera. Ljudi obično piju manje kada je vrijeme loše, a piju više (i konzumiraju više hrane) kada je vrijeme mirno. Kad je loše vrijeme, trebate zadržati tekućinu! (Naprežući se u opremi za vlažno vrijeme, konzumirate puno više tjelesnih tekućina nego što mislite.)

 

 

 

Back To Top