Za vrijeme jedrenja javlja se potreba za povremenim korigiranjem trima, nekad zbog povećanja brzine, a nekad zbog povećanja manevarskih sposobnosti jedrilice. U svakom slučaju savjeti u nastavku članka sigurno će mnogima dobro doći.

 

Mala brzina

Ako vam se čini da jedrilica može jedriti brže, vjerojatno morate dodati snage. Pokušajte s produbljivanjem jedra (povećanjem trbuha) i zapojajte (padnite od trenutnog kursa) nekoliko stupnjeva.
Također možete usporiti ako je previše snage u jedrima. U takvim situacijama jedrilica je vjerojatno previše nagnuta i nemate dobru kontrolu s kormilom. Smanjite snagu i izbalansirajte setup jedara da ponovno dobijete na brzini.

Naravno, dno jedrilice obraslo s morskom vegetacijom također ima velik utjecaj na brzinu.

 

Slab kut

Ako vam je brzina jedrenja dobra, ali niste zadovoljni s kutem, pokušajte s pritezanjem škote. Paralelno utrimajte/pritegnite flok (genovu) sve dok ne dobijete povratni efekt vjetra u glavnom jedru (počinje mu se utjecati na trbuh u blizini jarbola – jedro se prazni) i tada dodatno utrimajte glavno jedro dok najvisočija špija (trakica/vunica koja pokazuje protok vjetra uz jedro) ne bude postavljena pravilno.

 

Preveliko zaorcavanje

Smanjite kut nagiba jedrilice da smanjite tendenciju zaorcavanja. Pokušajte s ispličivanjem jedara (smanjivanjem trbuha) i s većim izvijanjem vanjskog ruba jedra (ventama). Također i malo zaorcajte da se smanji upadni kut vjetra.
Neželjeno zaorcavanje se također može smanjiti uspostavom boljeg balansa između glavnog jedra i floka... previše snage u glavnom jedru i nedovoljno u floku. Dodajte snagu u flok i/ili malo popustite škotu glavnog jedra.

Ako se problem nastavlja, pokušajte ugađanjem snasti tako da se smanji krivulja jarbola.


Špije na floku se teško „čitaju“

Ako i unutarnje i vanjske špije neprestano „plešu“, formirajte veći upadni kut tako da malo zapojate (padnete u odnosu na trenutni kurs) i/ili dodatno nategnete podigač (gindac). Kad se protok vjetra pravilno uspostavi špije će se smiriti.

Premalo zaorcavanja

Ako nemate pravi osjećaj na kormilu, dodajte snage. Pokušajte s dubljim jedrima i opadnite od kursa nekoliko stupnjeva. Također pokušajte s prebacivanjem mase u zavjetrinu da bi povećali kut nagiba jedrilice. Po laganom vjetru, beskorisno kormilo može biti znak da ste pretrimani. Popustite obje škote i malo zapojajte da dobijete i snagu i brzinu. Ako se nedostatak upravljačkih mogućnosti kormila nastavlja, razmislite o povećanju zakrivljenosti jarbola.

 

Posrtanje i zabijanje u valove

Jedrenje po valovima zahtijeva snagu da se mogu probijati valovi. Ako se jedrilica zabija u valove tada lagano zapojajte i povećajte izvijenost stražnjeg ruba jedra da ne bi imali previše snage. Također, pomicanje tereta u jedrilici (npr. sidra) iz pramca i pramčanog spremišta može znatno reducirati posrtanje.

 

Preforsirani autopilot

Ako se autopilot konstantno „traži“ i ne može postaviti željeni kurs, a jedrilica je preorcana i bez snage u jednom i s previše snage u drugom trenutku... povećajte izvijenost ventama (stražnjeg poruba jedra). Na ovaj način smanjujete snagu i olakšavate rad autopilotu.
Ako autopilot radi s velikim opterećenjem pretrimajte jedra da dobijete bolji balans. Povećajte izvijenost ventama da dobijete blaži prijelaz između stanja s previše i stanja s premalo snage u jedru.

Također, ako imate mogućnost, namjestite u postavkama da u orcu autopilot jedri po prividnom vjetru, radije nego po kompasnom kursu.

 

Previše snage

Manji flok i skraćeno glavno jedro stvaraju bolje uvjete za balansirani trim i performanse po uvjetima jakog vjetra. Za više detalja o ovoj temi kliknite ovdje. 

 

 

Back To Top