Kod jedrenja, kao i kod ostalih sportova, voda se neprestano gubi (kroz kožu, mokraćom i stolicom, fiziološkim hlađenjem, znojenjem, itd.). Poznato je da se kod pojačanje tjelesne aktivnosti (trening, natjecanje) izdahnutim zrakom gubi oko 3 puta više vode nego u mirovanju, dok se kod pojačane aktivnosti znojenjem gubi i do 50 puta više vode nego u mirovanju.

Voda čini oko 60 % organizma, dok je kod mišića taj postotak još i veći (oko 75-80%).
Optimalna količina vode u organizmu neophodna je, zbog više razloga, za nesmetanu mišićnu aktivnost (gubitak 3 do 4% vode u organizmu može dovesti do gubitka i do 30% mišićne snage).
Kod pravilnog uzimanja vode kod bavljenja sportom moramo obratiti pažnju na četiri faze: prehidrataciju, hidrataciju, dehidraciju i rehidrataciju.
Prehidratacija se odnosi na pravilan unos vode do dva dana prije samog natjecanja (mada sportaši i njihovi treneri, na žalost, vrlo rijetko paze na to). Hidratacija se odnosi na uzimanje vode tokom samog treninga i natjecanja (regate) koje bi trebalo biti što češće, mada je to često teško provesti u djelo, zbog čega dolazi do dehidracije, koja nas dovodi i do četvrte faze, rehidratacije (najjednostavnije rečeno, treba što prije nadoknaditi svu izgubljenu tekućinu, pogotovo što smo svi mi, u startu, “po defaultu” dehidrirani).

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top