Već sam u nekoliko navrata spomenuo da na brodu morate spremiti za sva četiri godišnja doba. Bilo bi dobro da poslušate prognozu par dana prije regate, iako vam ona nikad nije 100% sigurna.

Dakle, imajte uvijek spremnu i majicu kratkih rukava i kapu za sunce, ali nešto što će vam sigurno više trebati je dobro jedriličarsko odijelo, zimska kapa i dobre čizme.

Na brodu je, a i ne samo na brodu, potrebno da što je moguće više vremena provedete suhi i topli, a da bi zadovoljili to, treba vam adekvatna odjeća i obuća.

Što se obuće tiče, bilo bi dobro da imate jedne dobre, nepropusne čizme, te, jedne cipele, također, po mogućnosti, prilagođene uvjetima na brodu.

Bilo bi dobro da imate barem jedno nepropusno tzv. suho jedriličarsko odijelo (na tržištu ih ima hrpetina, bilo bi dobro, da, barem za početak, odijelo za prvu regatu posudite od nekog, pa, ako vam se sve to skupa svidi, krenete u kupovinu vlastitog). Imajte sa sobom uvijek i barem jednu presvlaku suhe i tople robe (hlače, majice). Postoji uvijek šansa da vam se skiper pobuni zbog količine robe koju nosite sa sobom, izvucite se iz te situacije smiješkom (i neiskustvom), ali nemojte popustiti.
Nemojte zaboraviti dobre rukavice (njih bi također, za prvu ruku, bilo dobro posuditi od nekog iskusnijeg) te svakako nemojte zaboraviti vunenu kapu (oko 30% tjelesne topline gubi se kroz vlasište i kožu lica).

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top