Sunčanica je jedan od najspominjanijih problema, ne samo u jedrenju, nego općenito na moru, ali ja mislim da je taj problem malo precijenjen, ne događa se on više tako često koliko se o njemu priča.

Ukratko, o čemu se radi... Organizam je na brodu, što zbog direktnih sunčevih zraka, što zbog refleksije tih zraka o površinu mora i broda, mnogo izloženiji suncu nego na kopnu, što ljudi vrlo često zaborave. Stoga smo izloženiji i svim pozitivnim, ali i negativnim reakcijama organizma na sunčeve zrake. Jedna od tih je i dehidracija, koja je, u stvari, glavni uzročnik problema i svih simptoma koji se događaju uslijed sunčanice.

KAKO PREPOZNATI SUNČANICU?

Osnovni simptomi su mučnina, malaksalost, glavobolja, eventualno povraćanje...

KAKO RAZLIKOVATI DA LI SE RADI «SAMO» O SUNČANICI ILI JE PROBLEM TEŽI?

Pa, na žalost, simptomatski nikako, naime, svi nabrojeni simptomi su i tzv. prodromalni simptomi i «hrpetine» drugih bolesti, ali sunčanicu dijagnosticiramo i tzv, kauzalno, dakle, ako je uzrok sunčanice dugotrajan, «nezaštićen» boravak na suncu, te ako se pojave navedeni simptomi a ne pada nam na pamet neki drugi razlog pojave istih, radi se o sunčanici i nemojte se zamarat’ ni s čim drugim...

ŠTO NAPRAVITI?

Tri ključne stvari: hlad, tekućina i kisik.
Ukratko, osobu za koju sumnjamo da ima sunčanicu moramo što prije staviti u kabinu, u hlad, pokušati joj, na bilo koji način, nadoknaditi izgubljenu tekućinu, te obavezno paziti da u kabini bude zraka, «propuha».
Nadoknada tekućine i kisik su i inače u medicini dva «lijeka» koji se primjenjuju u valjda 99% patoloških stanja, tako da vam i inače, a ne samo kod sunčanice, to bude na pameti... dakle, svakoj ozlijeđenoj osobi obavezno nadoknadite izgubljenu tekućinu i dajte joj da diše.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top