Krvarenje iz nosa u dječjoj dobi najčešće nije razlog za pretjeranu brigu. Naime, preko 90 % takvih krvarenja spontano nastaje (uglavnom zbog “krhkih” krvnih žila i kapilara, nakon jačeg brisanja nosa) i spontano prestaje.

Postoji, naravno, uvijek i mogućnost da je uzrok krvarenja neka bolest (problemi sa koagulacijom, i sl.) ili ozljeda i možda ne bi bilo loše, da zbog vašeg mira, obavite pretrage te isključite te opcije, ali, u pravilu, nemate razloga za pretjeranu brigu.

Inače, kad vam se dogodi krvarenje iz nosa, bilo vama ili vašem djetetu, bitno je da ne paničarite, smireno pristupite “problemu”, sagnite glavu lagano prema naprijed, pritisnite nos (u slučaju obilnijeg krvarenja, upotrijebite nešto što vam je pri ruci, papirnatu maramicu ili vatu, kao tampon) a bilo bi dobro i da stavite nekakav hladni oblog na vrat.

Također, ukoliko vaše dijete ima učestalije krvarenje iz nosa, pripazite i na kapi za nos, tj. ne koristite ih prečesto jer mogu uzrokovati oštećenje sluznice kod pretjerane upotrebe.

 

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top