Doping je, po definiciji, uzimanje ili korištenje zabranjenih skupina tvari i metoda u svrhu poboljšanja sportskog rezultata. Tri su osnovne skupine zabranjenog: potpuno zabranjene skupine tvari (npr. stimulansi, anabolni agensi, diuretici), zabranjene metode (npr. krvni doping) te skupine lijekova koje podliježu određenim ograničenjima (npr. lokalni anestetici, kortikosteroidi).

Doping kontroli je cilj spriječiti postizanje vrhunskih sportskih rezultata primjenom zabranjenih tvari i metoda. Doping kontrola se provodi na takmičenju i izvan takmičenja. Svi vrhunski sportaši, olimpijski kandidati (naravno, i jedriličari) trebaju ispuniti obrazac po kojem se kroz čitavu godinu vidi gdje će biti, te su na taj način u svakom trenutku dostupni doping kontroli.
Za doping kontrolu se najčešće koristi urin, uzima se A i B uzorak koji se šalju na kontrolu. Na licu mjesta se samo provjerava pH (mora biti između 5,0 i 7,5) i specifična težina (ne smije biti niza od 1,005) urina.
Laboratorijska kontrola se radi u za to ovlaštenim laboratorijima kojih u Hrvatskoj, na žalost, nema. Kod nas se uzorci najčešće šalju u Koeln, Rim, itd.
Ukoliko je A uzorak negativan, čitav test se proglašava negativnim, a, ukoliko je A uzorak pozitivan, prelazi se, kao kontrola, na testiranje B uzorka i tek ako je i on pozitivan, test se proglašava pozitivnim.

ŠTO PREPORUČITI JEDRILIČARIMA?

Kao prvo neka u svakom slučaju paze što “stavljaju u sebe” i neka obavezno dokumentiraju sve lijekove koje koriste. Ako dođu na doping kontrolu, neka inzistiraju da netko iz njihove pratnje, po mogućnosti liječnik, bude uz njih kada to rade. Neka obavezno sve, ali apsolutno sve sto su uzimali u prethodnom periodu napišu u za to predviđenom mjestu na obrascu za doping kontrolu.
I neka se nikako ne plaše, sve će sigurno biti u redu... ja sam, naime, uvjeren da u svijetu olimpijskog jedrenja nema dopinga, možda sam malo preromantičan, ali je tako... za neke druge, profesionalne jedriličare, sa velikih svjetskih regata poput VOR-a ili AC-a ne bi stavio ruku u vatru, ali za olimpijce sam uvjeren da su “čisti”.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top