Kao i kod svake druge ozljede na brodu, bitno je ne paničariti, pogotovo pred ozlijeđenim, jer će te svojom mirnoćom djelovati i na njega. Slijedeći korak ovisi o lokalizaciji i vrsti frakture. Npr. ako se radi o otvorenoj frakturi na glavi (na jedrilici su moguće frakture lubanje, jagodične kosti, itd.) vaš osnovni zadatak je da zaustavite krvarenje te ozlijeđenog što prije dovedete do liječničke pomoći.

Kod otvorenih fraktura dugih kostiju (nadlaktica, podlaktica, natkoljenica, potkoljenica) također prvo morate zaustaviti krvarenje, te što prije ozlijeđeni ekstremitet imobilizirati (pritom morate poštovati osnovno pravilo da je potrebno imobilizirati uvijek dva susjedna zgloba (npr. kod prijeloma potkoljenice, skočni zglob i koljeno) te također što prije potražiti stručnu pomoć, pogotovo što su ovakve frakture u pravilu jako bolne.

Bitno je, također, da kod traženja pomoći dobro promislite gdje ozlijeđeni član vaše posade može dobiti adekvatnu pomoć, npr. imali ga smisla voditi u obližnju malu otočnu ambulantu ili je bolje da se vi sami pobrinete da što prije stigne u najbližu bolnicu.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top