Regate krstaša u Hrvatskoj su vrlo, vrlo daleko od pravih sportskih regata kakve povremeno gledamo na TV-u. Izuzetak od toga su tek djelomično ACI match race i IMS regate koje se održavaju na Cresu. Sve ostalo kod nas spada u skupinu pašta-fažol regata, mada i one znaju biti iscrpljujuće.

Posebno se to odnosi na regate za samce ili dva člana posade kakve se povremeno organiziraju kod nas (osobno sam protivnik regata za samce, nekako mi u glavi stoji zlatno pravilo da na more ne valja ići sam).
Naše posade su također, bez obzira na sav trud koji se ulaže, također još daleko od pravih profesionalnih posada po svijetu (i tu se svijetu najviše približila ACI-jeva match race posada od prije 10-tak godina). Ovdje, naravno, nije problem kvaliteta jedriličara i ljudi koji organiziraju regate, problem je u novcu, odnosno njegovom nedostatku.

S obzirom na sve to, teško je naći neki dobar univerzalni savjet kako se dobro psiho-fizički pripremiti za regatu. Ovisno je to o očekivanom trajanju regate, vašem mjestu u posadi, itd.
Tu bi se ponovno malo dotaknuo svijeta, poznato je, naime, da u nekim AC momčadima, svaki član posade, ovisno o mjestu na brodu, ima poseban jelovnik i posebno razrađen sistem vježbanja.
Kod nas bi ispali smiješni da tako nešto predložite, ma koliko to imalo smisla i ma koliko se to, uostalom, već pokazalo uspješnim.

ŠTO NAPRAVITI?

Iako naše regate nisu toliko fizički zahtjevne, jedrenje je vrlo iscrpljujući sport te vam je, bez prave i, po mogućnosti, što duže pripreme, bolje da ostanete doma, ukoliko stvarno želite sportski jedriti. Ma koliko to vama jednostavno izgledalo na televiziji, nije baš tako lako, vjerujte...

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top