Ozljede koje se dešavaju na brodu se ni formom ni sadržajem ne razlikuju od svih ostalih sportskih ozljeda, razlika je samo u načinu i mjestu nastanka ozljede i načinu i mjestu saniranja te ozljede.

Najizloženiji ozljedama na brodu smo pri startu regate i prilikom nekontroliranih manevara broda.

Kako spriječiti takve povrede? Sto se tiče starta regate, tu vam opasnost, osim s vašeg prijeti i sa susjednih brodova, tako da pri startu morate biti jako koncentrirani na sve što se oko vas događa.
Pri startu su, također, vrlo česti sudari broda o brod prilikom kojih bih vam preporučio da radije čuvate svoje ekstremitete nego brod, jer će se šteta na brodu puno lakše sanirati nego vaša ruka ili noga. Koliko sam ja primijetio, radeći kao liječnik po regatama, ovdje iskustvo i ne igra neku veliku ulogu, često se događa da i iskusni jedriličari, instinktivno, pokušaju zaustaviti sudar brodova i tako stradaju.

Što se nekotroliranih manevara tiče, tu je posljedica vjerojatno najčešće spominjana ozljeda kod jedriličara, ona nastala udarcem buma ili lantine o glavu.

Ovdje je možda dobro spomenuti odgovornost skipera na brodu. Skiper jest najodgovornija osoba na brodu, ali ne možete od skipera očekivati da konstantno pazi na vas, na brodu svak’ pazi na sebe. Skiper je zadužen da vas upozori na slijedeći manevar i na taj način se možete pripremiti, međutim, kod nekontroliranih manevara tj. preleta buma s jedne na drugu stranu, jedino vam može pomoći iskustvo da osjetite da nešto nije u redu i da pretpostavite što slijedi.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top