Stres fraktura, ili, hrvatski rečeno, prijelom zamora je prijelom kosti koji nastaje kod dugotrajnog, pretjeranog opterećenja kosti.

Kosti su, inače, opterećene raznim silama (kompresija, tenzija, itd.). Prijelom nastaje ili kao posljedica djelovanja jake jednokratne sile ili kod mnogobrojnog ponavljanja sila manje jakosti. Kost imaju veliku sposobnost reparacije, međutim, kada zamor uslijed tih mnogobrojnih ponavljanja manjih sila nadvlada sposobnost kostiju za reparaciju, dolazi do prijeloma zamora.
U posljednje vrijeme one postaju učestalije nego prije, što zbog sve većih opterećenja kojima se sportaši izlažu, ali i zbog sve ranijeg i ranijeg početka (profesionalnog) bavljenja sportom.
Što se lokalizacije tiče, ona je, naravno, vezana za vrstu sporta tj. za dijelove organizma koji su opterećeniji u pojedinom sportu, s tim da je poznato da su uvjerljivo najčešći prijelomi zamora kod trkača.
Uzroke prijeloma zamora treba tražiti negdje između prenaglog povećanje mišićne mase pojedinih dijelova tijela, nepravilne “baždarenosti” treninga te nepravilne podloge i sportske opreme.
Prevencija ovih ozljeda je pravilan i dovoljno dug odmor, za koji sam u više navrata u ovoj rubrici rekao da je osnovni dio treninga. Što se dijagnostike i terapije tiče, ona je jednaka kao i u svim ostalim frakturama, bez obzira na uzrok.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top