Pitanje opekotina, točnije opeklina, na brodu je vrlo interesantno, ne toliko zbog uzroka i simptoma samih opeklina, koje su više-manje slične kao i ostale, dakle one zadobijene na kopnu, već zbog načina i mjesta zbrinjavanja (čuo sam za slučaj ruske „jedriličarke“ na hrvatskom brodu, koja se, usred Atlanitika, zalila vrelom vodom za kuhanje).

Općenito, opekline nastaju djelovanjem visokih temperatura, ali i zračenjem, djelovanjem nekih kemijskih tvari (kiselina) i električne energije.

Ovisno o površini zahvaćenoj opeklinom te dubini oštećenja, obično ih dijelimo u četiri stupnja (prvi stupanj je oštećenje samo površinskog sloja kože dok su u četvrtom stupnju zahvaćene duboke strukture, poput mišića i krvnih žila). Što napraviti sa opečenim dijelom tijela?

Kao prvo, hladiti opeklinu, po mogućnosti običnom, ne prehladnom vodom, nekoliko minuta. Nemojte ništa stavljati na opečeno mjesto, nikakve masti, pudere i sl. Ukoliko je na opeklini ostao komad odjeće, moramo ga, vrlo pažljivo (nikako ne na silu) ukloniti.

Također je vrlo bitno ukloniti eventualni nakit sa opečenog dijela zbog otjecanja koje obično prati opekline i nemojte bušiti eventualne mjehure ako se pojave.

Ovo su neki od općenitih savjeta vezanih za opekline, tj. nešto što vi možete napraviti na licu mjesta. Za sve više od toga, tj,. ukoliko zaključite da to što ste napravili neće biti dovoljno, pogotovo ako ste na brodu, što prije potražite pomoć liječnika.

 

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top