Dobra i pravovremena zaštita očiju je uvjet bez kojeg ne možete zamisliti ugodan boravak na moru, a dogodi se, povremeno, da se u žurbi i zaboravi na ovaj, vrlo važan, dio tijela.

Kod nas se najčešće sve upale oka nazivaju konjuktivitis. Mada to bas i nije najtočnije, ovdje ćemo se baviti baš tim problemom.

Konjuktivitis, dakle, mogu uzrokovati bakterije, virusi, itd. međutim, nama najinteresantniji uzročnici su tzv. fizikalni, a na moru su istovremeno prisutna tri takva faktora : sol, sunce i vjetar. Zajedno, ta tri «kralja» su vrlo pogubna kombinacija za oči.
Što se prevencije tiče, to su, uglavnom, dobre naočale za sunce.

Ljudi koji dosta borave na moru znaju koliko su im one neophodne i nezamjenjive. Nemojte, dakle, štedjeti na tom dijelu opreme, a izbor je, što se naočala tiče, posljednjih godina i više nego zadovoljavajući.

Pripazite, također, na kremu za sunčanje koju nanosite na čelo. Morate je dobro razmazati, jer, kada se oznojite i kada vam krema u kombinaciji sa znojem kapne u oči, to zna biti vrlo neugodno.

Inače, mnogi, uključujući i autora ovog članka, prebole jedan lagani «konjuktivitis» na početku ljeta i onda su uglavnom, za to ljeto mirni, tako da ne očajavate ako se to dogodi i vama.

Što se terapije tiče, postoje na tržištu razne kapi za oči (npr.Visine, Prokulin, i sl.) koje su uglavnom efikasne u suzbijanju posljedica (crvenilo oka, suze,itd) upale oka. Morate samo biti pažljivi što se roka trajanja tih kapi tiče, naime, obično je rok trajanja, kada se kapi otvore, kratak a i prilično su osjetljive na temperaturu. Također, nema nikakvog smisla uzimati ih preventivno.

Mali savjet, ako vam se često događaju upale očiju na brodu, imajte uvijek sa sobom jedne neotvorene kapi za oči u frižideru, pogotovo ako vam u planu đite nije neko veće mjesto, jer, kao što sam već rekao, ne oslanjajte se na opskrbljenost ljekarni u malim primorskim mjestima.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top