Iako manje nego danju, jedri se dakako i noću, a tada se u terestričkoj navigaciji moramo osloniti na sustav plovnih oznaka za noćnu plovidbu, odnosno na pomorska svjetla. Inače, sustav optičkih oznaka u navigaciji, bez obzira na to je li riječ o dnevnim ili noćnim oznakama, naziva se i balisaža pa ćete ga često s odgovarajućim shemama i likovnim prikazima upravo pod tom natuknicom naći u pomorskim priručnicima. U pomorska svjetla ubrajaju se svjetionik, brod svjetionik, obalno pomorsko svjetlo, lučko pomorsko svjetlo i svjetleća plutača.

⇑ Na slici vidimo neiskusnu posadu u čarteru koja je zalutala između oznake usamljene opasnosti (pličine) i lateralne oznake koju treba ostaviti ulijevo.  Jedrilica je vjerojatno lagano nasukana i zaustavljena.

Kako svjedoči ona stara pjesma Na poporeli u kojoj on poručuje čekat ću te mala kraj crvenog ferala..., pomorska svjetla nerijetko služe i za orijentaciju na kopnu, ali to je, osim za nju i njega, ipak njihova sporedna uloga. Najprije, kad dolazimo s otvorenog mora i približavamo se obali, tražimo objekt za raspoznavanje, a to će prije svega biti raspoznatljiv i jak svjetionik.

Rasporedom uzduž obale, svjetionici nam omogućuju da utvrdimo gdje se nalazimo i kuda moramo voditi brod. Da ih ne bismo međusobno miješali, a često imamo i više njih u vidokrugu, svaki ima zasebnu karakteristiku svjetla, odnosno svoj znak raspoznavanja. Ista je stvar s obalnim i lučkim pomorskim svjetlima ili našim spomenutim feralima, kao i s plutačama koje nam signaliziraju pličine i slično.

Karakteristike pomorskih svjetala naći ćemo u službenim pomorskim kartama i u popisu svjetionika za područje kojim plovimo. Osnovne karakteristike pomorskog svjetla su boja, vrsta, period i domet u uvjetima normalne vidljivosti koji je na pomorskim kartama upisan za visinu oka od 5 m, o čemu je bilo govora prilikom procjene udaljenosti od obale, to jest od svjetionika.

⇑ Osnovne karakteristike pomorskih oznaka su boja, vrsta, period te domet svjetla u uvjetima normalne vidljivosti.

 

iz knjige "Jedrenje - mornarske vještine" Emila Tomaševića

Knjige nema u slobodnoj prodaji, ali je dostupna svim polaznicima Ultra škole jedrenja

 

Back To Top