Pozicioniranje na morskim prostranstvima u današnje doba gotovo je nerazdvojivo od GPS prijamnika. Osim geografske širine i dužine, na ekranu svakog GPS prijamnika možemo pročitati brzinu i smjer.

U svaki GPS prijamnik moguće je upisati tzv. točke puta, waypoints. Količina pohranjenih točaka varira od 100 do 1000, ovisno o modelu uređaja.

Točke se pohranjuju s imenom, simbolom te podatkom o geografskoj širini, dužini i komentarom. Sve točke iz memorije mogu služiti kao ciljne točke, odnosno GPS nas može prema njima navoditi. Ova funkcija zove se GO TO (Idi prema). Nakon njezina aktiviranja, iz liste pohranjenih točaka odabiremo cilj. Potom GPS prikazuje smjer kojim se moramo kretati i udaljenost koju moramo prijeći. Naravno, ove vrijednosti se konstantno mijenjaju mijenjanjem našeg položaja.

Kod GO TO funkcije smjer i udaljenost do cilja su najkraće vrijednosti, kao da spojimo naš položaj i cilj jednim pravcem. Ovo je najjednostavniji način navođenja, a u pravilu se koristi kad je vidljivost dobra i kad između nas i cilja nema prepreka. Problem nastaje ako se između nas i cilja nalazi otok, greben, pličina, potonuli brod itd. U tom slučaju, potrebno je koristiti napredniju funkciju - Route (rutu). Jedna ruta može sadržavati više waypointsa. Rutu moramo sami kreirati dodjeljujući joj redom waypointse kroz koje trebamo proći. Kod boljih uređaja koji posjeduju nautičku kartu moguće je “klikanjem” po ekranu definirati točke koje čine rutu.

Aktiviranjem rute, GPS nas navodi od jedne do druge točke, a zadnja točka rute je naš cilj. Obično svi uređaji mogu prikazati i alarmirati skretanje s kursa (tzv. Off Course Alarm).

⇑ Na fotografiji je prikazan ekran plotera s BlueChart digitalnom kartografijom koja omogućava nautičarima da s velikom sigurnošću plove i u najtežim uvjetima. Osim putanje broda, na ekranu multifunkcionalnog plotera moguće je očitavati brzinu i točan položaj, udaljenost i vrijeme dolaska do željene točke i drugo.

 

iz knjige "Jedrenje - mornarske vještine" Emila Tomaševića

Knjige nema u slobodnoj prodaji, ali je dostupna svim polaznicima Ultra škole jedrenja

 

Back To Top