Nakon što smo svladali kruženje, letanje, opremanje, raspremanje i sve ono između toga, može se kazati da smo postali dobri početnici i da se možemo baviti stvarima koje će nam vjerojatno prvo i zatrebati na moru, a to su uzlovi i vrste priveza našeg krstaša.

Prihvativši se jedne od glavnih mornarskih vještina - rada s konopima - javilo se pitanje što imenujemo kao uzao, grop ili čvor?!
Zavirivši u Pomorski leksikon Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” pronašli smo da je uzao “način vezivanja krajeva istog konopa, krajeva dvaju konopa ili živog kraja konopa za neki predmet po određenim uzancama”, dakle sve ono čime privezujemo i spajamo uževlje na brodu ili živi kraj konopa za oblicu, jarbol ili neki drugi dio opreme broda ili za privez na kopnu. Uzlovi se dijele na spojne - njima se spajaju ili nadovezuju dva konopa, balvanske - njima se konop veže za neki obli ili četvrtasti predmet ili lanac, očne - njima se na konopu čine pomična i nepomična oka i petlje itd., a svaka skupina objašnjava se dalje na svome mjestu po abecedi. U priručnicima ćemo naići na različite podjele, ali ovi se uzlovi gotovo uvijek navode. Također prema Pomorskom leksikonu, čvor je “oplet na kraju konopa; služi za ukras i protiv izvlačenja konopa iz očnjaka”, dijeli se na običan ili krunu te čabreni i sizni, a može biti jednostruki i dvostruki.
Načini brzog i privremenog vezivanja priveznog konopa za stup, jednostruku bitvu, očnjak, kariku plutače i sl. nazvani su poluuzlovi, a početak svih poluuzlova i uzlova je u voju - najobičnijem omotu konopa oko nekog predmeta.

⇑ Zapamtite, posloženi privezni konopi na pramcu ili krmi jedrilice odaju iskusnu i marljivu posadu i olakšavaju mornaru svaku manovru

 

U Općoj enciklopediji Leksikografskog zavoda i uzlovi i čvorovi navode se pod natuknicom “čvor”, a u Pomorskom rječniku Radovana Vidovića, koji bilježi tradicionalni vokabular, uzao se spominje kao “uzal”, čvor se ne navodi zasebno, a objašnjenje za “grop” (što dolazi od tal. groppo) znatno je dulje nego za “uzal”.
Svaki važan uzao ima nekoliko načina i stilova na koji se vezuje, a svaki mornar starog kova naći će vam stotinu razloga zašto je upravo njegov način najbolji. Za vas je važno da izvježbate vezivanje nekoliko osnovnih uzlova zatvorenih očiju, tako da ih možete primijeniti u svakom trenutku. Tek nakon toga možemo vježbati manovre. 

 

iz knjige "Jedrenje - mornarske vještine" Emila Tomaševića

Knjige nema u slobodnoj prodaji, ali je dostupna svim polaznicima Ultra škole jedrenja

 

Back To Top