Jadran, kao uostalom i cijeli Mediteran, s položajem između 30 i 45 stupnjeva sjeverne geografske širine, nalazi se u zoni veoma dinamične vremenske aktivnosti. Južni dio Mediterana ulazi u suptropsko područje s prevlašću azorske anticiklone, a uzduž sjevernog Mediterana neprekidno se izmjenjuju zračne mase različitih svojstava. Mi već znamo da se ljetno i zimsko razdoblje na Jadranu razlikuje ne samo po temperaturi zraka, nego i po prevladavajućem tipu vremena.
Ljeti, na cijelom prostoru Mediterana, prevladava azorska anticiklona, a zimi je situacija drugačija: ciklone se spuštaju niže te gotovo uvijek prolaze preko sjeverne polovice Jadrana, dok južniju polovicu rjeđe zahvaćaju. Često se granica tih dvaju utjecaja uspostavlja kod rta Ploča, poznatijeg po nazivu Punta Planka. Isto tako, često se događa da u sjevernom dijelu, zahvaljujući brzom prodoru hladnog zraka sa sjevera, bijesni bura, a na južnom dijelu Jadrana imamo poprilično jak jugoistočni vjetar i višu temperaturu.
Na sjevernom dijelu Jadrana s dolaskom zime, za vrijeme sve duže noći, opet zahvaljujući većem utjecaju hladnog zraka sa sjevera, i noćne temperature su niže, uvjetujući mnogo brže hlađenje mora.
Pogotovo za vrijeme prijelaznih godišnjih doba, utjecaj slabijeg ciklonalnog poremećaja nerijetko se istroši dok dođe do južnog dijela Jadrana, odnosno produži u smjeru sjeveroistoka.
Uslijed toga bilježimo i veći broj sunčanih dana i više temperature na južnom dijelu Jadrana. Ipak, kad sve skupa zbrojimo, možemo kazati da su osnovne i općenite karakteristike vremena nad Jadranom, bez obzira na razlike sjevera i juga, topla i sunčana ljeta u kojima prevladavaju termički vjetrovi te vlažne i dijelom oblačne zime s promjenjivim sunčanim razdobljima.
Zimi se od vjetrova najčešće smjenjuju bura i jugo, s povremenim upadima jake tramontane i vjetrova iz sjeverozapadnog kvadranta.

 

iz knjige "Jedrenje - mornarske vještine" Emila Tomaševića

Knjige nema u slobodnoj prodaji, ali je dostupna svim polaznicima Ultra škole jedrenja

 

Back To Top