Kod podizanja spinakera, najvažnije je odabrati smjer u odnosu na vjetar i postaviti vreću na pravo mjesto. Jedrilicu ćemo okrenuti gotovo sasvim niz vjetar.
Kažemo gotovo sasvim, jer postavimo li jedrilicu potpuno niz vjetar, spinaker se može lako zamrsiti ne podignemo li ga i ne rastegnemo dovoljno brzo. Ako pak podižemo spinaker pod kutem gotovo bočno na vjetar, dok brod ne ubrza, javljaju se velike sile naginjanja te vrlo lako može doći do nekontroliranog prihvaćanja. Stoga, dok ne steknete iskustvo u podizanju spinakera, podižite ga po navedenom redoslijedu:

  • Prvo i osnovno, nakon što smo okrenuli brod u smjer niz vjetar, postavimo vreću za spinaker u zavjetrinu na ogradu i to točno na pola puta između pripona i vrha pramca.
  • Nakon što smo pripremili spinaker za podizanje, svakom članu posade moramo izričito i točno objasniti koji je njegov osnovni posao.
  • Ako su jedrilica i spinaker nešto veći, potrebno je da neki snažniji član posade povlači podigač na jarbolu da bi se spinaker podigao prije no što se potpuno napuše. Kod jako
    velikih spinakera posada uvezuje vunenim nitima spinaker u kobasicu te ga tek nakon podizanja otvara bracom i škoticom.
  • Prilikom samog podizanja spinakera potrebno je brzo pritegnuti brac spinakera, i razvući spinaker na tangun koji namještamo u smjer na pola puta između pramca i pripona.
  • Cijelo vrijeme podizanja spinakera, kormilar treba držati brod u smjeru pola krme u odnosu na smjer vjetra.
  • Nakon što je spinaker podignut, napušemo ga i umirimo uz pomoć škotice i brace.
  • Čim se situacija na brodu primirila, okrećemo brod lagano u željenom smjeru niz vjetar, a za to vrijeme oni na braci i pogotovo na škotici spinakera, stalno reguliraju spinaker.
  • Za jedrenja spinakerom, tangun kao produžetak deblenjaka ili buma postavljamo, ovisno o kutu vjetra, paralelno s bumom, a mornar na škotici namješta spinaker popuštajući je dok se vanjski porub ne prelomi.

⇑ Kod podizanja genakera i spinakera, nakon slaganja, važno je polako i sigurno zakačiti pravilne strane jedra na podigač i škotine. Baza jedra je obično bijele boje, a strane su crvena i zelena. Prema tome zapamtite, vrh jedra koji ide na podigač obično ima stranice u bojama, po tome ga sigurno možete prepoznati.

 

iz knjige "Jedrenje - mornarske vještine" Emila Tomaševića

Knjige nema u slobodnoj prodaji, ali je dostupna svim polaznicima Ultra škole jedrenja

 

Back To Top