Foto: Max Ranchi

U nastojanjima da ova internet stranica približi i demistificira jedrenje kao sport i vještinu što većem broju zainteresiranih za bilo koji njen oblik, dogovorena je suradnja s jednim od naših najboljih regatnih jedriličara g. Stjepanom Vitaljićem. On je svoja iskustva i znanja iskoristio da napiše knjigu pomoću koje bi čitatelji trebali doći do saznanja što im je potrebno napraviti da njihova jedrilica bude brža i regatni spremnija, a također i što oni sami što trebaju promijeniti u osobnom pristupu ovoj problematici.

Uz njegovu dozvolu na regate.com.hr moći ćete iz tjedna u tjedan čitati po jedno novo poglavlje iz jedriličarskog udžbenika "Biti brži".

Prvo poglavlje možete očekivati u tjednu pred nama, a do tada Stipina poruka čitateljima:

 

Jedrenje je specifičan sport. Zapravo jedrenje nije samo sport, to je način života. Spajanje prirode, znanosti i tehnologije, usklađivanje aerodinamičkih i hidrodinamičkih zakona; jedna vrsta umjetnosti.
Odavno se u jedriličarskom svijetu shvaća da je jedrenje kompleksan sport koji povezuje čovjeka i more, ali povezuje i ljude međusobno. Jedrenje sve više postaje timski sport. Jedrite li sami u Laseru, Finnu ili pak na Maxiju od 80 ili 90 stopa s još dvadeset članova posade, vaši rezultati će ovisiti o timu ljudi koji rade s vama.
Razlog zbog kojeg je ova knjiga napisana je upravo taj; važnost stvaranja tima. No prije toga, u knjizi koja je pred vama, naći ćete i ostale važne detalje bez kojih jedan tim ne može postojati.
U poglavlju koje otvara ovu knjigu krećemo od samog početka; zašto se jedrilica kreće prema naprijed? Nakon osnova hidrodinamike i aerodinamike preko materijala, vrsta jarbola i jedara, nastavljamo potragu za odgovorom na pitanje koje nas najviše interesira; kako biti brži na moru?
Što trebamo učiniti s jedrima u različitim vremenskim uvjetima kako bi nam ona pružila najbolji učinak? Tek nakon što usvojimo sva ta predznanja, na samom kraju, pokušat ću pokazati kako bi na jedrilici trebao funkcionirati jedan tim; posada.

 

“Onaj koji se zaljubi u praksu bez znanosti je kao mornar koji upravlja brodom bez kormila ili kompasa; nikada nije siguran kamo ide.”

Leonardo Da Vinci

Back To Top