58 kadeta u klasi Optimist i 20 juniora u klasi Laser 4.7 jedrili su u Kaštelanskom zaljevu za vikend 20-21. lipnja na međunarodnoj regati koju je organizirao JK Špinut. 

Kao što to redovito biva s našim "mainstream" i ova regata bi prošla nezapaženo ispod njihovih radara, ali subotnja nevera i novinarska neupućenost imala je za posljedicu senzacionalistički pristup uobičajenom prevrtanju kakvih na regatama uvijek ima. Ali dobra stvar je da je tako poveći broj čitatelja dalmatinskih portala saznao da djeca jedre, natječu se, a ako su se kasnije raspitali među prijateljima koji su malo upućeniji u problematiku mogli su saznati da ipak nije bilo dramatično kao što je prikazano.

Ali vratimo se činjenicama, a njih je iznio predsjednik Regatnog odbora g.Vedran Mandić:

U subotu nismo napravili ništa, bila je nevera s velikom kišom i vratili smo se na kraj. Startali smo jednu regatu, odjedrili orcu i morali prekinuti. A u nedjelju smo za Lasere napravili četiri, a za Optimiste tri regate. Puhalo je na momente i preko 20 čvorova kad smo startali posljednje regate. Kad je došlo vrijeme da se može pokrenuti četvrta procedura za optimiste vjetar je postao stvarno jak i njih smo odlučili poslati doma. U principu, sve smo odradili između podne i četiri poslijepodne. Bilo je 20 Lasera i 58 Optimista iz 13-14 klubova... Inače, sve je bilo regularno, bez OCS-ova i slično, samo je ta subotnja nevera bila neugodan događaj, a i to jer je dvoje-troje "novije" djece odlučio izaći na plažu dok nevera ne završi.

Vedran Mandić, JK Špinut

U subotu prije prekida puhala je tramuntana, malo više od zapada, a u nedjelju također tramuntana, ali ovog puta malo više prema buri. Jak vjetar i neiskustvo novijih jedriličara u klasi Optimist koji su imali prisilnu višemjesečnu pauzu s treninzima uzelo je svoj danak u kondicijskom smislu i nakon svakog odjedrenog plova bilo je je sve više DNF-ova. U prvom plovu do cilja nije stiglo petero natjecatelja, dok je u drugom taj broj porastao na deset i u trećem na 13. S druge strane, mnogo iskusniji lasertaši imali su samo dva DNF-a, oba u posljednjem (četvrtom) plovu.

Foto: JK Spinut

U floti Optimista kolo su vodili dječaci, najbrže djevojčice su bile tek na 10. i 11. mjestu, ali njih dvije treba posebno pohvaliti jer su obje u konkurenciji do 12 godina, a samo su dva njihova vršnjaka bila bolja od njih. Te dvije jedriličarke su Marta Lolić iz JK Split i Nina Marušić iz JK Zvir. Trećeplasirana djevojčica bila je predstavnica kluba organizatora, Lucija Domazet i bila je ukupno 16.

Na vrhu flote dva puta je bio, već klasično, Josip Tafra. U trećem jedrenju prestigao ga je jedino klupski kolega iz JK Labud, Marin Ljubičić koji se u uvalu Baluni vratio sa srebrom.

Trećeplasiran je bio Paolo Butorović iz JK Split kojem je Marin pobjegao za tijesna dva boda.

Najbrži dječak u grupi do 12 godina bio je Zentaš Bepo Duplančić.


Među Laserima 4.7 bila je ipak ravnopravnija borba. U prvih deset bio je podjednak broj mladića i djevojaka, a pobjednički pehar podignula je Mornarevka Petra Marendić.

Foto: JK Spinut

Može se reći da je dominirala u ovoj floti jednako kao i Josip među Optimistima. Čak su u konačnom zbroju imali ista mjesta, dva prva i jedno drugo, dok je treće mjesto iz trećeg plova odbacila kao najlošiji rezultat.

Najbolji mladić bio je još jedan član JK Mornar, Max Gjidera. On je završio tri boda iza Petre, ali je zato bio za dva boda brži od talijanskog jedriličara Milana Raffaella iz RYCC Savoia. Zanimljivo... prva trojica u obje flote imala su jednak broj bodova!

Preostala dva odličja u ženskoj konkurenciji odnijele su Helena Jakšić i Anastazija Marendić, također članice JK Mornar. Suma sumarum, u prvih 8 čak 6 ih je bilo iz flote trenera Tome Višića!


Kompletne rezultate za flotu Optimista možete pronaći na ovom linku, dok je za Lasere na ovom linku, a fotogaleriju g.Borisa Sardelića možete pronaći na Facebook stranicama JK Špinut.

Iduće veliko Dalmtinsko okupljanje ove dvije klase bit će za nekoliko dana u Šibeniku na regati povodom 60. Međunarodnog dječjeg festivala.

 

Naslovna foto: JK Spinut

 

Back To Top