U vrijeme dok su Dubrovčani jedrili 13. kolo Lige Orsan u Splitu su se spremali za proglašenje pobjednika njihove trening lige. U stvari, trebalo se odjedriti još jedno kolo u istu tu nedjelju ujutro, ali zbog vrlo jakog juga odustalo se od tog nauma.

Domaćini posljednjeg kola trebali su biti članovi JK Strožanac, ali kako je zbog spomenutog juga bio značajno otežan dolazak ligaša do regatnog polja, pogotovo onih manjih, konsenzusom je odlučeno da jedino događanje u Podstrani bude proglašenje najboljih za ovu sezonu.

Koliko je ovakav način druženja pod jedrima prihvaćen od Splićana najbolje pokazuje njihov odaziv koji je svake godine sve veći, kao i što je sve veći broj kola na kojima se okuplja respektabilan broj jedrilica. Konkretno se s brojevima ove sezone pozabavio glavni score keeper lige Goran Martinović:

Nastupile su 43 različite jedrilice, a rekordno kolo je bilo šesto sa 26 jedrilice koje se jedrilo u spomen na Maria Malenicu. Ujedno je to i rekord lige svih vremena.
Prosječno po kolu je bilo 14.9 jedrilice što je 0.5 jedrilice manje nego lani.
Zbog Covid ograničenja dobar dio kola su bila gotovo autonomna kola sa startom na Institutu. Popuštanjem mjera kola su održana u JK Mornar, JK Zenta i JK Strožanac u kojem je održano i neponovljivo drugo kolo. Hvala!!!
Hvala Vam svima koji ste na bilo koji način sudjelovali i čestitam na uspješno odrađenom treningu!!!
Vidimo se u 12. misecu na osmom izdanju "Splitske trening lige".
Nemojte šta zamirit sve je bilo u najboljoj namjeri.
I opet jedno veliko hvala svima na nesebičnoj pomoći kad god je zaškripilo!

Goran Martinović, Splitska trening liga

Kao što već svi znaju, bodovanje plasmana na ligi vrši se na dva način. Klasičnim Open postupkom po redoslijedu ulazaka u cilj i pomoću THC sustava razvrstanja. U oba slučaja pobjedu je odnije jedrilica Mataran 32 Ive Matića.

Riječ je o jurilici tipa Melges 32, ali ako je to bilo opravdanje za pobjedu po Openu, onda je THC onaj koji je pokazao da je ekipa koja je jedrila na Mataranu znala svoj posao. Možda je čak i najzanimljiviji detalj to da mu za kormilom nije svaki put bio Ivo, kao i da ga svaki put nije vozila originalna posada. U nekim kolima Mataran je poslužio kao školski brod, slično kao i još neke jedrilice koje sudjeluju na Splitskoj trening ligi posljednjih godina.

Obavezno moramo reći da je i takav pristup pojedinih vlasnika vrlo važan doprinos jedrenju općenito, jer postoji određen broj mladih ljudi koji nisu prošli jedrenje u malim klasama, ali žele naučiti ovu vještinu. Posebno se u tom edukacijskom elementu istaknuo Ćiro Vrančić koji je na svojim jedrilicama "odgojio" mnoštvo studenata Splitskog Pomorskog fakulteta!

I kao što je Orca rekao, ponovno se vidimo u prosincu!

Naslovna foto: Ivo Hajduk

 

Back To Top