JK Delfin iz Pule u subotu 22. travnja organizirao je 19. Brioni Cup, regatu krstaša koja povezuje Pulu, Nacionalni park Brioni i gradić Fažanu, a na kojoj se ove godine okupilo 59 posada.

Ruta regate bila je preko 20 NM. Jedrilo se po vrlo lijepom vremenu i ugodnom zapadnjaku, tako da je većina prisutnih uspješno dojedrila do cilja.

U floti je bila zastupljena široka lepeza jedrilica svih veličina, od velikih maxija, pa do malenih obiteljskih daysailera. Naravno, najveći su već od starta preuzeli primat i vodili su glavnu riječ. Za njima je slijedio Solaris 44 - Trinity, a za njim lokalne jurilice među kojima treba istaknuti Orcu, Neveru i Auroru Pirnar, posadu iz Slovenije. 

Za oznake rute jedrenja iskorišteno je Brijonsko otočje, kardinalne oznake i otočić Sv.Jerolim:

S obzirom na smjer vjetra, prava orca vozila se samo u prvom dijelu regate, dok se nije izašlo iz Pulske luke. Ostavljanjem Pulskog lukobrana po krmi slijedila je laška orca do plićine Martulin, a potom malo oštrije jedrenje do lanterne Kabula. Nakon toga jedri se spust genakerima i spinakerima do južne strane Brijuna, obilazak Sv.Jerolima i još jedan štap oko martulina i Sv.Jerolima, pa u cilj ispred Fažane.

Kako su se približavali kasni poslijepodnevni sati vjetar je pomalo slabio i uspješno do cilja stižu 33 jedrilice.

Pozicije osvojene na startu uglavnom su svi uspješno držali do kraja i kako su u pitanju bile dulje dionice nije bilo previše prostora za neke taktičke poteze koji su mogli osigurati bolje pozicije. Eventualni prelazak nekog od bolje pozicioniranih mogao se dogoditi ako oni naprave neku veću grešku isključivo po pitanju manevara.

Nakon prolaska kroz cilj dio jedrilica vratio se u svoje lučice, a onima koji su izrazili želju organizatori su osigurali vez na Velikom Brijunu, dok je proglašenje najboljih održano u Fažani.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top