Od 8. do 13. travnja će se u Rogoznici jedriti 12. Europsko prvenstvo radio upravljanih jedrilica klase IOM (International One Metre). Ovo je već treći put da se regata ove kategorije organizira u Hrvatskoj. Prvo je domaćin 2008. bio JK Orsan iz Dubrovnika, a 2012. Riječki jedriličarski klub ovu regatu organizira na Cresu.

Prvo EP je organizirano 1996. godine u Fleetwoodu u Velikoj Britaniji. Nakon toga se samo uz prekid niza 2006. nastavlja organizirati svake druge godine.

Inače se kontinentalna i svjetska prvenstva klase izmjenjuju, pa je tako 2017. bila rezervirana za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj na kojoj je naš Zvonko Jelačić iz JK Zenta osvojio svoj drugi naslov svjetskog prvaka!

Ovogodišnje Europsko organizira JK Val iz Šibenika. Iako je lokacija dislocirana nije slučajno odabrana. Ove godine će biti na istoj lokaciji na kojoj će se organizirati EP također i 12. Rogoznički kup koji će ove godine biti i treći put za redom ujedno i Otvoreno prvenstvo Hrvatske.

Izvrsni uvjeti za jedrenje radio upravljanim jedrilicama u Rogoznici osim domaćih jedriličara prepoznali su i modelari iz velikog dijela Europe, pa i Azije, koji svake godine dolaze u broju mnogo većem nego što je broj domaćih natjecatelja.

Ali vratimo se budućem EP.

Po trenutnom sustavu natjecanja na kontinentalnim i svjetskim prvenstvima pravo nastupa ima po 76 natjecatelja. Broj mjesta za svaku pojedinu reprezentaciju je točno određen i ovisi o nekoliko elemenata, a najvažniji je kontinuitet dobrih rezultata na prethodnim prvenstvima. Minimum za svaku državu čiji modelari nastupaju unutar IOMICA-e (IOM International Class Association) je dva mjesta. Aktualni Europski prvak automatski dobiva mjesto neovisno o svojoj reprezentaciji. Države koje ne pripadaju kontinentu na kojem se održava prvenstvo, a iskazale su interes za nastup dobivaju po jedno mjesto (ovaj put su to iskoristili Amerikanci i Japanci).

Domaćin dobiva dodatna četiri mjesta itd... Ova prva faza se naziva "stage one" i završila je 6. siječnja u ponoć. 

Na ovom prvom koraku naš tim je zajedno s Englezima, Francuzima i Španjolcima jedina ekipa koja ima pravo na 8 mjesta. Izvrsni rezultati naših jedriličara su najvažniji razlog tome, spomenimo samo da je Marko Matić iz JK Trogir bio prvak Europe 2010., Jelačić viceprvak 2012, a njegov klupski kolega Ante Kovačević 2008. Također imamo i Matićevu broncu iz 2008. i Jelačićevu iz 2010. a također i hrpu rezultata u prvih deset koje su ostvarili ostali modelari.

Do kraja roka za prvi krug ukupno su stigle prijave za 56 mjesta mjesta unutar njega. U isto vrijeme su se slale i prijavnice za mjesta u drugom krugu (stage two). Za ovu fazu prijava također je po pravilima klase točno određeno koja država je na kojem mjestu po redu. Hrvatska je tu dobila još dva mjesta koja su smještena dosta visoko na listi tako da kad se obave sve provjere dospjelih prijavnica može očekivati da ćemo sigurno imati deset natjecatelja na Prvesntvu.

Svi ostali koji su prijavljeni slažu se na listu čekanja s koje će se neki od njih pozvati na natjecanje, jer je jedan dio mjesta rezerviran i za goste.

Da ne bi bilo zabune, mjesta za goste ne dodjeljuje organizator već je to pravo koje zadržava IOMICA. Najčešće ove pozivnice odlaze u ruke natjecatelja koji su s drugih kontinenata, pa nam tako ostaje za visjeti hoće li na regatnom polju biti još nekoliko USA i JPN.

Kako iz organizacijskog stožera saznajemo službena objava za većinu startne liste, a možda i za cijelu biti će tijekom idućeg tjedna i nadamo se da će na njoj biti još nekoliko naših jedriličara.

Više o EP u Rogoznici možete pronaći na službenim web stranicama na ovom linku.

 

Back To Top