Jedriličarski klub Val organizirao je još jednu regatu povodom Međunarodnog dječjeg festivala, koji se ove godine organizira po 64. put! Na regati je zajedrila flota od 41 dječaka i djevojčice koji su pokazali svoja znanja i vještine u širokom rasponu uvjeta za jedrenje.

Nastupili su klubovi iz područja između Vodica i Splita, a skoro polovicu flote činili su najmlađi, članovi kategorije U12.

Program je predviđao po tri plova svaki dan, ali u nedjelju se odustalo od šestog jer je vjetra bio puno za najmlađe.

U subotu je puhao lagani maestral koji je kasnije otišao u desno, pa se morala napraviti jedna korekcija regatnog polja. U svakom slučaju bilo je zanimljivo pratiti najmlađe, jer je jednom dijelu ovo bila prva regata u karijeri, jer uz stalno prisutan utjecaj rijeke Krke nije bilo lako pravilno izabrati stranu.

Naravno, kako je poslijepodne odmicalo tako je i vjetar jačao, pa su stariji i iskusniji pokazali najmlađima kako se treba jedriti, a i međusobno su vrlo kvalitetno odmjeravali snage, jer nije bilo izrazite dominacije nikog od njih.

Nedjelja je bila bitno drugačija. Zapuhalo je s juga i vjetra je bilo dovoljno već od 10 sati, a kako je start uslijedio nešto kasnije vjetra je bilo i do petnaestak čvorova.

To su već bili uvjeti po kojima je najmanjima bio uspjeh već da samo dojedre do cilja, a na svoje su došli oni najveći i najiskusniji.

Promjena regatnog polja u odnosu na dan ranije bila je za 90°, ali u drugom plovu također je došlo do tendencije odlaska u desnu stranu, međutim brzom reakcijom RO-a ublažio se utjecaj tog poremećaja.

U subotu se na regatnom polju najviše isticao Jakov Blinja, jedriličar JK Šibenik. Jakov je oba plova jedrio na čelu flote, a te dvije pobjede donijele su mu pobjednički pehar u kombinaciji s pobjedom u drugom plovu prethodnog dana.

Na kraju subote imao je jednak broj bodova kao i David Palinić iz JK Split, te su njih dvojica držala prvo i drugo mjesto, ali u nedjelju mu bježi za čak sedam bodova.

Što se tiče trećeg mjesta, tu je došlo do rošade između trećeplasiranog i četveroplasiranog na kraju subote i nedjelje. Kris Katić ubacuje u višu brzinu i s tri kaznena boda manje ostavlja iza sebe Maroja Morožina. Obojica su članovi JK Šibenik.

Među djevojčicama, najbolje je odjedrila Bruna Princivali iz JK Trogir koja je završila na 8. mjestu, dok je dva mjesta ispred nje bio najbrži dječak u konkurenciji do 12 godina, Branko Muštra iz JK Split. Djevojčice tog uzrasta bile su nešto sporije, što nije ni čudno s obzirom na zahtjevne uvjete, a najbolje se snašla Trogiranka Luna Tironi.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top