Sjever Europe je ovo ljeto iznimno aktivan po pitanju Europskih i Svjetskih prvenstava u jedrenju. Nakon što su se Optimisti vratili iz Nizozemske na put su otišli Laseraši a cilj im je bila Gdynia u Poljskoj.

Regata je trajala od 1. do 8. srpnja, a sudjelovala su 138 juniora iz 41 države. Među prijavljenima bilo je 5 naših jedriličara. Na regati ih je nastupilo četvero, jer na put nije otišao Stipe Gašpić iz JK Split, jer se s rezultatom postignutim tjedan dana ranije na Kieler Woche uspio plasirati na Worlds Youth koji će se jedriti u Sjedinjenim Američkim Državama, pa je vrijeme između Kiela i Corpus Christija iskoristio za odmor i pripremu.

Hrvatsku zastavu su onda ponosno isticali Marko Vuksanović iz JK Opatija, Marko Smolić i Juraj Radačić iz JK Val, te Dominik Perković iz JK Labud.

Odjedrilo se ukupno 12 jedrenja, šest kvalifikacijskih i 6 finalnih u zlatnoj i srebrenoj skupini, a format jedrenja je uključivao samo jedno odbacivanje kao što se boduje na Olimpijskim igrama. Naši momci su naišli na podosta drugačije uvjete nego što su naučili na našim regatama, dosta promjenljivi uvjeti s niskim temperaturama, a konkurencija je bila vrlo teška. Naime, velik dio flote je bio sastavljen od momaka koji su u svojim matičnim savezima već uključeni u olimpijske programe i već su sudjelovali na dosta regata ovog kalibra.

U finalnom dijelu natjecanja imali smo po dva jedriličara u svakoj od skupina. Iz kvalifikacija su u zlatnu skupinu prešli Dominik Perković i Marko Smolić, dok su Marko Vuksanović i Juraj Radačić Svjetsko prvenstvo završili u srebrenoj skupini.

Dominik Perković, JK Labud

Najbolji finiši dvojca iz zlatne skupine su bili u prvom plovu kvalifikacija. Dominik Perković je završio kao 9. dok je Marko Smolić uknjižio 14. mjesto. U nastavku regate Dominik je bio konstantan oko dvadesetog mjesta, a najlošiji finiš mu je bilo 33. mjesto. Marko je za razliku od njega više rezultatski oscilirao. Knjižio je ulaske u cilj između 16. i 44. mjesta. Uglavnom obojica su uspjeli skupiti dovoljno bodova da nastave jedriti u zlatnoj skupini posljednjih šest plovova.

Marko Smolić, JK Val, foto: Robert Hajduk

S druge strane, Marko Vuksanović je ostvario najbolje individualne rezultate po plovovima. U kvalifikacijama mu je najbolji plasman bio 6. mjesto, dok je u srebrenoj skupini jednom stigao i do fenomenalnog drugog mjesta. Što se tiče ostalih pozicija, niti on nije pokazao konstantu, pa se kod njega mogu pronaći mnogo toga u rasponu između 35. i dalekog 60. mjesta. Bodovno stanje nakog prvih šest jedrenja je bilo takvo da se nije uspio plasirati među najboljih 69, ali je imao visoku startnu poziciju među srebrenim momcima. Među njima se snalazio mnogo bolje pa je uz spomenuto drugo mjesto osvojio i 7. mjesto u posljednjem plovu. Ostala četiri rezultata su ponovno bila bez konstante, pa su u rasponu između 14. i 47. mjesta, ali tri bljeska su poništila dosta lošeg, pa je u konačnici zauzeo izvrsno 8. mjesto u srebrenoj skupini Svjetskog prvenstva!

Marko Vuksanović, JK Opatija

Drugi Šibenski predstavnik, Juraj Radačić, je uglavnom jedrio u drugoj polovici svojih skupina, kako u kvalifikacijama, tako i u srebrenoj finalnoj skupini. Općenito mu je najbolji rezultat bio 31. mjesto, a ostvario ga je u posljednjem plovu prvenstva. U kvalifikacijama je bio između 47. i 60. a u srebrenoj skupini je nadoknađivao razliku i četiri puta je završio među trideset najboljih, ali jedno 60. mjesto i BFD u drugom finalnom plovu su ga u konačnici zaustavili na 45. mjestu od 69 "srebrenih" jedriličara.

Juraj Radačić, JK Val

Zlatni dečki su u finalu uglavnom nastavili u istom stilu kao u kvalifikacijama. Dominik je završavao između 17. i 22. mjesta, ali 42. i 53. mjesto su ga zaustavili na 26. mjestu u generalnom plasmanu. Definitivno vrlo dobar rezultat za momka koji je prvi put u standardu na regati nastupio u ožujku ove godine! Marku Smoliću je ovo bila prva regata u Standardu. U finalu mu je prosjek bio malo lošiji nego u kvalifikacijama, pa je finalna suma bodova rezultirala s 56. mjestom između 69 najboljih svjetskih mladih laseraša.

Konačne rezultate regate možete pronaći na slijedećim linkovima: zlatna skupina, srebrena skupina.

 

Bilo je teško. Svima je bilo isto... promjenjivo, vjetar srednje snage... Primjenjivalo se pravilo o odbacivanju samo jednog najlošijeg rezultata, a ne kao do sada da se odbacuju dva s obzirom da je 12 plovova u pitanju. Opema me je dobro služila i jedini problem se desio predposljednji dan. Rasparalo mi se jedro pri vrhu, pa sam posljednji dan jedrio s rezervnim (starim) jedrom. Ostalo je sve radilo kako treba. S taktikom nisam baš najzadovoljniji. Trebao je imati i malo sreće. U nekim plovovima bi se s 15. mjesta provukao u vrh, a u nekima bi s vodeće pozicije pao i izgubio po dvadesetak mjesta. Stvarno teška i zeznuta regata!

Dominik Perković, JK Labud

 

U Gdyni smo imali sve moguće uvjete, od laganog stabilnog vjetra, do laganog nestabilnog s ogromnim dricevima, pa vjetrovitih dana s vjetrom i s kraja i s mora. Stvarno smo u ovih šesta dana tamo doživjeli sve moguće lokalne vremenske uvjete. Jedina konstanta je bila ta da je stalno bilo promjenjivo... po tri uzastopna starta (dvije muške skupine i jedna ženska, op.a.) i svaki put je bolja bila druga strana. Nitko nije mogao pratiti prethodnu skupinu i po njima definirati svoju taktiku. Taktički vrlo teška regata! Bilo je vrlo važno ostati fokusiran. Konkurencija je bila najbolja za ova godišta. Bilo je dosta momaka koji su počeli ozbiljno jedriti na svjetskom nivou i dio ih je vrlo dobar u konkurenciji starijih kolega iz klase i imaju stečeno iskustvo dugog ozbiljnog trenažnog rada sa svojim reprezentacijama. Već su prisutni na regatama Svjetskog kupa, pa sve ove velike regate rutinski odrađuju. Drago mi je da je Dominik u toj konkurenciji bio na nivou i po pitanju kondicije i psihičke pripreme, pogotovo jer smo sad u klubu u blagom deficitu po pitanju trenera. Nismo uspjeli sve planirano odraditi kvalitetno koliko smo željeli, pa je samim tim Dominikov rezultat tim vrijedniji, a iduća velika regata na koju bi htjeli ići je Europsko prvenstvo U21 u Bastadu u Švedskoj, 17 - 24. kolovoza. Nadamo se da će ponovno nekoliko klubova ujediniti snage i da ćemo nastaviti s kvalitetnim nastupima na svjetskoj sceni.

Velimir Velimirović, trener Dominika Perkovića, JK Labud

 

Zadovoljan sam s Markovim nastupom! Također mi je drago i što smo jedrili na mjestu gdje su shiftovi vjetra mnogo veći nego kod nas. Takvo jedrenje još nismo iskusili, pa je ovo ispalo kao jako dobro iskustvo. Ovdje kod nas jedrimo po "laboratorijskim uvjetima", na nekim mjestima po šabloni, a tamo je trebao razmišljati. Trebalo je i malo sreće... Vjerojatno je i rezultat nešto lošiji zbog spomenutih elemenata, ali sve u svemu sam zadovoljan kako je Marko jedrio. Također mogu reći i da je regata izvrsno organizirana, sve je bilo na svom mjestu i drago mi je što smo nastupili pogotovo jer za ovu godinu u planu nam je još jedino nastup na regati Europa Cupa u Austriji u rujnu. Osim što bi Marko išao u Austriju također bi mu se na putu pridružio Antonio Lukšić, još jedan član našeg kluba.

Sanjin Šikić, trener Marka Vuksanovića, JK Opatija

 

Nakon Kiela tjedan ranije, uspjeli smo nastupiti na još jednom festivalu pod jedrima. Puno različitih klasa, EP za 49ere, Nacru... stvarno veliki šušur popraćen s kopnenim sadržajima. JK Val je sudjelovao s dva jedriličara na SP Laser standarda koji je najraširenija svjetska klasa. 140 sudionika koji su najbolji jedriličari u svojim državama, a dobar dio ih je već uključen u olimpijske cikluse za svoje nacionalne timove. Uvjeti na regati su bili raznoliki. Bilo je i slabijeg i jačeg vjetra, ali uspješno je odrađen cijeli program. Generalno, hrvatski predstavnici su bili među mlađima, dok su Juraj Radačić i Marko Vuksanović (JK Opatija) sa svojih 17 godina bili među daleko najmlađima. Mislim da je ovo veliki napredak za standarde u Hrvatskoj, jer duže vrijeme nije bilo ovoliko naših natjecatelja, a po mojim procjenama mislim da bi iduće godine ih moglo nastupiti još ovoliko! Nadam se da ćemo za iduću sezonu imati zajedničkih bar tridesetak pripremnih dana da bi mogli uhvatiti priključak s društvom na vrhu i mislim da je to šansa koju hrvatsko jedrenje ne smije propustiti!

Teo Piasevoli, trener Marka Smolića i Jurja Radačića, JK Val

Svi treneri su se složili da im je cilj da ovu novu generaciju jedriličara u Laser standardu pokušaju zajedničkim akcijama što više podignuti. Najavljeno je i novo okupljanje kao što je bio kamp na Zlarinu u lipnju, jer je u principu uglavnom riječ o jednom, dvojici jedriličara po klubu, a za pravi napredak je potrebno jedrenje u većim skupinama, treninzi starteva... elementi za koje je poželjno uključiti sve zainteresirane.

 

Naslovna foto: Robert Hajduk

 

Back To Top