JK Orion u svojoj je Mošćeničkoj Dragi 22. i 23. lipnja organizirao tradicionalno okupljanje jedriličara u klasi Šljuka, na regati Sipar International, a na kojoj su ove godine sudjelovali jedriličari i jedriličarke s čak tri kontinenta.

Od prijavljenih 14 posada zajedrilo ih je 12 i to iz Hrvatske, Italije, Australije i SAD-a. Po ovom pitanju ponovila se prethodna godina, dok je jedrenja bilo 50% u odnosu na 2023.

Razlog polovičnom učinku vremenski su uvjeti. Za jedrenje je u subotu bilo stvarno lijepo, dok je u nedjelju zapuhalo preko limita propisanog od strane klase pa se ostalo na plaži.

Foto: JK Orion

S regatom smo krenuli u subotu oko podne. Srećom nije bilo vruće kao u petak. Bilo je predivno vrijeme i puhalo je između 8 i 12 čvorova s povremenim refulima do 15 čvorova.
To je bio onaj naš maestral koji je u stvari termički vjetar. Iskreno rečeno on kod nas dođe s juga, ali je maestral koji se zbog Učke izokrene :)
Sudjelovale su posada iz Amerike, posada iz Australije, Talijani i Hrvatska. Ukupno četrnaestak posada, što je za klasu lijep broj i odjedrili smo dva plova.
Navečer, nakon jedrenja imali smo lijepo druženje uz večeru, u Zajednici Talijana. To je jedan predivan prostor u Mošćeničkoj Dragi uz vrlo dobru hranu. A to je ovoj klasi također bitno :)
Kaže se "serious sailing and serious fun". Bez te dvije stvari slika nije kompletna.
U nedjelju nismo izašli na more. Puhala je bura između 25 i 28 čvorova, a na udare i jače, a nama je inače limit 23 čvora.
Taj limit je na snazi jer s ovim brodom nije lako jedriti po vrlo jakim vjetrovima. Također, kad je bura, iz Mošćeničke Drage je stvarno teško izaći, a i iz porta također. Ali glavni razlog neisplovljavanja ipak je bila snaga vjetra.
Unatoč svemu dobro smo se zabavljali.
Moram spomenuti da nam je u organizaciji stvarno pomogla općina Mošćenička Draga, lokalna TZ, ugostitelji, bili smo na plaži itd.
Amerikanka je pobijedila i moram reći da stvarno izvrsno jedri. Drugi su bili Talijani, a treća je miješana posada Australije.
Razlog posjete jedriličarki s ovih dalekih kontinenata je to što se mi iz klase stvarno puno putujemo, puno se družimo, puno razgovaramo... što je u stvari i nekakav cilj ove klase. Amerikanka je npr. bila u Splitu na Europskom prvenstvu, Andrija je bio kod njih u Miamiju na regati. Tu je i Pietro Fantoni, bivši komodor klase... s njim smo jako dobri, a on poznaju puno jedriličara, tako su u stvari kod njega stigle Kathleen i Australka Meyer.
Stvarno svi u klasi dosta putujemo. Tako sam npr. ja sad bio u Austriji, pa na Ledru - jezeru iznad Garde... tu u nekom krugu od oko 600-700 km svi nastojimo jedni drugima dolaziti na regate.
A ekipi iz Trsta smo stvarno blizu, njima je do Drage sat i pol, a uvjeti u Dragi su iz aspekta čistoće mora i vjetra mnogo bolji nego kod njih, pa nema problema s velikim brodovima... Tako da svi obožavaju doći kod nas.

Nikola Dešković, JK Orion

Foto: Dražen Zdelarec

Hrvatskih posada na regati je sudjelovalo šest, pet čisto muških i jedna mješovita. U rezultatima svi su se držali zajedno i zauzeli su sve pozicije između 6. i 11. mjesta. I dalje je neosporno da talijanske posade mnogo bolje jedre u ovoj klasi, te su zajedno s ostalim gostima iz inozemstva međusobno podijelila sve pojedinačne finiše među top 5. 

Od CRO posada najbolje su odjedrili otac i sin, Mladen & Viktor Peharda, koji su u oba plova završili šesti.

Ukratko, bilo je ludilo. Ekipa i cijela atmosfera je poput one u Flying Dutchmanu... zezanje, jedrenje, svi su pristupačni i spremni za podijeliti savjet, a Amerikanka je space shuttle od žene!
Što se mene tiče, ja sam ove godine bio na par regata Flying Dutchmana i imao nekoliko treninga s Brunom Marevićem, a što se tiče Šljuke tu sam u posadi sa svojim sinom Viktorom s kojim sam napravio 7-8 treninga u Sv.Filipu i Jakovu.
Njemu se ovo vrlo svidjelo, vrhunski je funkcionirao po brodu i nadao se dobrom rezultatu.
Trenutno nam nije baš najbolja situacija u klubu, tako da mu je ova tata-sin kombinacija vrlo dobro došla.
Što se tiče ostalih hrvatskih posada mislim da su dobar nastup imali Nikola Dešković & Neven Baršić i Andrija Čolak & Anja Zambelli, a što se lokalnih vijesti tiče mislim da je najbolja što je pet dana ranije s Palme stigla nova Šljuka koju su dopremili Edo Sifried & Ognjen Vuletić.
Mislim da je to sad najnoviji brod u našoj floti.
Što se tiče jedrenja, jedrili smo samo u petak. Ja i Viktor smo bili solidni, a osobno sam se nadao da ćemo biti nešto bliži Stefanu Longhi, Pietru Fantoniju i Andrea Piazzai koji su mi nekakav cilj. Na svim regatama su ispred mene i stvarno ih želim dostići.
Na regati nažalost nisu jedrila braća Grego i Marko Marinović za kojeg čujem da je ponovno počeo trenirati, tako da smo ja i Viktor najbrži Hrvati.
A u nedjelju nije bilo jedrenja zbog jake bure. Nadao sam se da ću s Viktorom zajedriti i po malo težim uvjetima, ali što je tu je.

Mladen Peharda, JK Sv.Filip i Jakov

Već  idući vikend, 29. i 30. lipnja, JK Croatia organizira regatu za Šljuke u Ičićima. Namjerno su ova dva termina jedan uz drugi jer je Sipar International dio ciklusa Alpe Adria Region Snipe Series u kojem su ove godine bili Prvenstvo Italije u Caldonazzu 23 - 26. svibnja, zatim Snipe Alpen Grand Prix na austrijskom Mattsee 1. i 2. lipnja.

Bodovanje unutar AARSS još se dijeli na Kaiser Franz Joseph & Kaiserin Sissi Cup, odnosno muške posade bore se za trofej Franje Josipa, dok se ženske posade natječu za pokal carice Sissi.

U ovogodišnjoj seriji nije bilo mnogo jedrenja. Osim dva plova u Mošćeničkoj Dragi, odjedrila su se još 3 u Italiji i 4 u Austriji. Kako se boduju svi pojedinačni plovovi, u konačni skor ušlo je 7 najboljih rezultata jer na 9 održanih jedrenja mogla su se odbaciti dva najlošija. Na kraju je u muškoj konkurenciji najbolji bio Massimo Schiavon s 58 bodova, a u ženskoj Arianna Buzzetti koja je osvojila15 bodova.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: JK Orion

 

Back To Top