Od 18. do 20. kolovoza JK Split bio je domaćin Prvenstva Hrvatske u momčadskom jedrenju za klasu Optimist na kojem se okupilo 18 ekipa iz 11 klubova s cijelog Jadrana.

Jedrilo se sva tri predviđena dana, a flota je bila podijeljena u dvije skupine koje su odjedrile ukupno 72 kvalifikacijska matcha!

U Skupini A, Round Robin najbolje je odjedrila ekipa Mačori iz JK Uljanik. Oni su do pobjede stigli sa 100 postotnim učinkom, jednako kao i ekipa kluba domaćina, Split 1 u skupini B. U ovom slučaju 100% su dobivale ekipe koje su pobijedile u 8 dvoboja.

Sa po pobjedom manje bile su ekipe Mornar 1 u grupi A i Uskok 1 u skupini B.

Tko je koga pobijedio i na kojim mjestima su završile ostale ekipe možete pronaći u ovoj tablici.

Prvi dan regate odjedrio se u Kaštelanskom zaljevu, po laganom maestralu. Uvjeti i obim programa nije dozvolio da bude gotov kompletan Round Robin, pa je idući dan iskorišten za njegovo kompletiranje. Tad se izašlo s vanjske strane Čiova i po svježem maestralu koji je puhao i do petnaestak čvorova završene su pripreme za polufinalne i finalne dvoboje koji su bili na programu posljednjeg dana prvenstva.

Polufinala i finale također su se jedrili s vanjske strane Čiova, ali ovog puta po nešto slabijem vjetru koji nije prelazio 8-9 čvorova.

Prvi polufinalni par bio je Mačori - Uskok 1, a drugi Split 1 i Mornar 1. Oba su završena rezultatima 2:0, a pobjede su odnijeli Mačori i Split 1. Točne bodove možete pronaći na ovom linku.

Nakon toga uslijedilo je malo finale, dvoboj za treće mjesto, između Uskoka 1 i Mornara 1, te veliko finale, odnosno dvoboj za zlato između Mačora i Splita 1.

Dvoboj za treće mjesto pružio je veliku dozu uzbuđenja, jer su se morala odjedriti tri plova s obzirom da je nakon dva plova rezultat bio 1:1. Poveli je ekipa Mornar 1, ali u drugom plovu Uskoci izjednačuju, te u trećem plovu ponovno pobjeđuju i osvajaju brončanu medalju.

Što se tiče velikog finala, unatoč relativno tijesnoj bodovnoj razlici u pojedinačnim plovovima, članovi JK Uljanik osvajaju zlato i svoj peti naslov prvaka Hrvatske u timskom jedrenju s rezultatom 2:0. Ekipa koja je osvojila zlato ove godine bila je u sastavu Ema Grabar, Una Krivić, Edi Jurman, Matteo Matković i Ivano Kaić.

Kompletne rezultate finalnih jedrenja možete pronaći na ovom linku, dok je finalni raspored svih ekipa dostupan preko ovog linka.

Naslovna foto: JK Split

 

Back To Top