Posada Tonči Stipanović i Tudor Bilić na ovogodišnjem Europskom prvenstvu klase Zvijezda napravili su iskorak u odnosu na prošlogodišnji iznimni uspjeh kad su osvojili srebro i ovjenčali se naslovom europskih prvaka za 2022. godinu!

Jedrilo se četiri dana, od 7. do 10. srpnja, a mjesto radnje bio je Skovshoved u Danskoj.

U ovom predgrađu Kopenhagena okupila se flota koja je brojala 53 jedrilice, a konkurencija je bila standardno vrlo jaka i stigla je s raznih strana svijeta. Uz Tonča i Tudora na regati je jedrila još jedna posada iz Hrvatske, naravno bila je riječ o tandemu Marin Mišura i Tonko Barač.

Već od početka vidjelo se da će regata biti "vitraška". Prvog regatnog dana već po izlasku na more puhalo je više od 10 čvorova iz smjera zapad - sjeverozapad, a tijekom dana dizalo je i do 18 čvorova. Slična situacija bila je i idućeg dana, ponovno vjetrovito i zahtjevno, da bi posljednjeg dana jedrenja krenulo ponovno od desetak čvorova, a na kraju završilo s refulima i preko 20 čvorova.

Što se tiče programa on je bio uobičajen. Svaki dan su se jedrila po dva plova, ali kako se trećeg dana nije održao niti jedan plov tako su se konačni rezultati dobili zbrajanjem rezultata iz šest jedrenja uz odbacivanje jednog najlošijeg.

Stipanović i Bilić su pred start ove regate preuzeli svoju novu jedrilicu i po prvi put zajedrili na njoj, tako da je sam tijek regate za njih bio sasvim očekivan. Prvi dan i otvaranje po zahtjevnim uvjetima odradili su pristojno, ne pretjerano brzo i završavaju 14. i 11.

Za to vrijeme druga naša posada, Mišura i Barač, pokazuju da i oni imaju ozbiljne namjere te u cilj ulaze dva puta 7. i ono što je zanimljivo je da su objema posadama rezultati prvog dana bili najlošiji i da su u konačnici bili odbačeni.

Dok su se hrvatske posade tražile i svladavale lokalne uvjete regatom su dominirali Amerikanci koji su netom ranije postali prvaci Sjeverne Amerike, te vrlo iskusna Njemačka posada koja je i lani u Splitu pokazala svoju kvalitetu osvajanjem kontinentalnog srebra.

U trećem plovu, prvom drugog dana regate, obje naše posade su jedrile na samom vrhu. Stipanović i Bilić bili su brži i osvojili svoju prvu pobjedu na regati, dok su Mišura i Barač zauzeli drugo mjesto. U idućem plovu, kad je vjetar malo pojačao, obje posade nastavile su s dobrim jedrenjem, ali ovog puta morale su se zadovoljiti 3. i 5. mjestom. Priča koja se razvijala na ovaj način najavljivala je sretan kraj, ali trebalo se strpiti još dva dana.

Nakon što se napokon zajedrilo u nedjelju 10. srpnja Stipanović i Bilić više nisu davali nikakve šanse svojoj konkurenciji.

Foto: sailing.pics

S nova dva prva mjesta pokazali su da je prvi dan bio ipak dan rezerviran za upoznavanje s novom jedrilicom, a nakon što su je propisno savladali pokazali su kako se u njoj treba jedriti.

Jednako tako Mišura i Barač pokazali su da drugi dan regate nije bio slučajan i s jednim 5. te 2. mjestom za kraj nažalost ostaju na korak do postolja i zauzimaju ukupno četvrto mjesto. Da je stvarno samo jedan korak (bod) bio u pitanju možete provjeriti u rezultatima, jednako kao što je i zlato osvojeno sa samo jednim bodom prednosti ispred drugoplasiranih Amerikanaca.

Naslovan foto: sailing.pics

 

Back To Top