Srpanj se nastavlja kao mjesec u kojem će se održati još dvije velike regate na kojima će sudjelovati i naši jedriličari. Kalendarski gledano prva na redu je još jedna regata u Poljskom gradu Gdynia iriječ je o Svjetskom prvenstvu za klasu Laser 4.7, a potom kreće 2018 Youth Worlds u Corpus Christiju, Texas, SAD.

Nastup u Poljskoj nam je najavio trener Robert Jurinčić - Brada, a evo što smo saznali.

U Poljsku se krenulo u nedjelju, a službeno se sva događanja za klasu Laser 4.7 događaju između 9. i 17. srpnja. Imat ćemo predstavnike i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, a evo tko se sve prijavio za sudjelovanje:

djevojke

 • Ursula Balas, JD Val - Crikvenica
 • Nika Manestar, JD Val - Crikvenica
 • Mare Milić, JK Maestral - Poreč
 • Sara Muješić, JK Kun - Tkon
 • Eleonora Borgin, JK Tijat - Vodice

momci

 • Timon Veruš, JK Zagreb - Zagreb
 • Nik Pivalica, JK Zagreb - Zagreb
 • Roni Bobovnik, JK Zagreb - Zagreb
 • Luka Hagenauer, JK Zagreb - Zagreb
 • Marijan Mavar, JK Galeb - Kostrena
 • Roko Stipanović, JK Clivo - Pula

O našim tinejdžerima brigu će voditi njihovi treneri, pa će se u pratećim gumenjacima moći pronaći Robert Jurinčić (JD Val), Luka Krivičić (JK Maestral), Theo Pizzul (JK Zagreb).

U planu je još bio i odlazak tri mlada jedriličara (Filip Jurišić, Ratko Knez, Bartol Urem) iz JK Mornar, ali njihovom treneru Lovri Perhatu je u međuvremenu došlo do promjene u rasporedu jer je trenutno aktivan na pripremama Sandre Lulić za nastup na Svjetskom prvenstvu u Aarhusu u Danskoj gdje će se dijeliti mjesta za nastup na Olimpijadi u Tokiju.

Pripreme za regatu su napravljene u sklopu kampa koji je organiziran u Zlarinu. Koliko im je dobro bilo govori i to da su još jednom izrazili želju da se i ovim putem zahvale domaćinima na otoku za vrhunski prijam, a zbog uvjeta koji vladaju u tom akvatoriju najavljuju ovakve akcije i ubuduće. U planu je bilo da se napravi još nekoliko treninga u Crikvenici, ali vremenski uvjeti to nisu dopustili... ili bezvjetrica ili nevere, uglavnom nedovoljno stabilni uvjeti za treniranje određenih elemenata koji su bili u planu. Na put su se uputili u nedjelju, 8. srpnja.

Druga velika regata na koju su otputovali naši jedriličari, u slobodnom prijevodu bi bila, Svjetsko jedriličarsko prvenstvo za mlade ili u originalu Youth Sailing World Championships koje se održava u SAD u gradu Corpus Christi u saveznoj državi Texas.

S otvaranja 2017. godine, foto: Sailing Energy

Princip kako je World Sailing zamislio za jedrenje na ovoj regati je da svaku državu sudionicu smije predstavljati samo po jedna posada u pojedinoj klasi. Hrvatska će ove godine biti zastupljena u 420 i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, zatim Laser radialu i za djevojke i za momke, te također u muškoj i ženskoj konkurenciji u RS:X.

U dvosjedima, klasi 420, nalaze jedriličari iz Zadarskog JK Uskok. Muška posada je sastavljena od Matije Pintarića i Mikaela Marvina i jedrit će u konkurenciji od još 22 posade. Djevojaka je prijavljena jedna ekipa manje, a Hrvatsku će zastupati Antonia Kuštera i Maris Bašić.

Na daskama će biti naš najaktivniji dvojac u ovoj klasi, oboje su iz Splita, a riječ je o Labudašima Palmi Čargo i Roccu Hrvoju. Palma će imati konkurenciju od još 16 djevojaka, a Rocco će jedriti s još 26 svojih vršnjaka.

U Laserima će sudjelovati Karmen Perković, još jedna jedriličarka iz JK Labud, dok će u muškoj konkurenciji jedriti Bruno Gašpić iz JK Split s čijim trenerom, Antom Ćesićem smo razgovarali o ovoj regati:

Nakon povratka iz Kiela gdje je Bruno osvojio mogućnost nastupa na ovoj prestižnoj regati u SAD-u imali smo nekoliko dana za odmor, a određeno vrijeme smo morali posvetiti i ishodovanju viza za putovanje u SAD, te naravno i za treninge. Put do Texasa nam je relativno brz. Imamo let iz Zagreba ujutro u 7:45, a u Corpus Christiju smo već poslije podne oko 17 sati po lokalnom vremenu. Naravno, riječ je o presjedanjima... Zagreb - Frankfurt - Dallas - Corpus Christi, ukupno oko 18 sati leta. Putovanje će nam ukupno trajati deset dana, a regata službeno počinje 14. srpnja. Dobra je stvar što je regata logistički organizirana po principu "all inclusive". Nacionalni savezi plaćaju relativno visoke startnine od 1000€ i tada svi natjecatelji imaju u toj cijeni uključen smještaj, hranu, lunch pakete, svi transferi, fakultativni posjeti aqua parkovima i sličnim atrakcijama itd. Stvarno dosta događanja je u pitanju, kao neka vrsta mini olimpijade. Mi treneri ćemo biti svi zajedno na jednom od brodova pratnje. Nećemo imati pojedinačne gumenjake, a organizator će imati osobe u gumenjacima koje će biti pri ruci natjecateljima da im dodaju hranu, vodu, pomažu u slučaju nekih tehničkih problema i slično.

Ante Ćesić, trener Bruna Gašpića, JK Split

 

Naslovna foto: Robert Hajduk

 

Back To Top