Hrvatska kadetska reprezentacija u klasi Optimist vratila se s Europskog prvenstva održanog u Nizozemskoj u gradu Scheweningenu. Jedrilo se pet dana, a rezultati su se izračunali nakon deset održanih jedrenja. Nije osvojena niti jedna medalja, ali generalno gledajući ostvaren je značajan pozitivni pomak u odnosu na lanjske rezultate.

Riječ je o tome da se pet od naših sedam jedriličara plasiralo u zlatnu skupinu za finalni dio Prvenstva!

Zlatna i srebrena flota sastavljene od dječaka brojale su po 75 jedriličara. Djevojčica je bilo nešto manje, u svakoj skupini ih je bilo po 57. Ukupno 264 natjecatelja.

Prvog dana regate na more su prvo izašle djevojčice i nisu imale sreće s vremenom. Na more su izašle u 11 sati po lokalnom vremenu, ali su morale čekati nekoliko sati da vjetar popuni regatno polje. Dječaci su imali sreće, pa su to čekanje proveli na kopnu. Nakon što se formirala lokalna termika s vjetrom sa sjevera sve flote su uspješno odjedrile po dva plova.

Ema Samaržija (JK Sv.Nikola) prvi plov nažalost nije startala, ali zato je u drugom plovu dojedrila do fenomenalnog 2. mjesta! Izvrsno otvaranje, ali izniman bodovni teret skupljen u prvom plovu. Noela Petešić (JK Uskok) i Carla de Carina (JD Val) su uspješno startale oba puta tog ponedjeljka, ali nisu bile uspješne poput Eme. Noela je bila konstantna i zauzela je 29. i 28. mjesto, dok je Carla zauzela 32. i mnogo bolje 18. mjesto.

Među dječacima Tin Fike (JD Val) je bio i generalno u vrhu, pa je mogao krenuti i s ambicioznijim planovima za nastavak. On je u cilj ušao kao 4. i 5. Bolji prosjek od njega je imao sam predstavnik Švicarske koji je u oba plova pobijedio. Tristan Tol iz JK Clivo je također ozbiljno krenuo od samog starta. Šesto i treće mjesto u rezultatima su bili razlogom za optimističan nastavak boravka na Sjevernom moru. Drugi predstavnik JK Clivo, Leon Scheidl, je regatu otvorio 20. mjestom, a u drugoj regati osvaja BFD. Još manje sreće s crnim zastavama je imao Roni Bobovnik (JK Zagreb) koji ih je "dobio" u oba plova.

Za idući dan je RO planirao odjedriti maksimalna tri plova. Uvjeti na moru su gledajući na površini bili blizu idealnih. Skoro bez vala uz 12 čvorova svježeg vjetra i sunce obećavali su mnogo. Međutim, ispod površine, mnogo problema su imali i jedriličari i članovi RO. Jaka strujanja uzrokovana plimom i osekom su bili novi praktični problemi s kojima se susreo velik broj Optimista. Za početak je najveći problem bio smjer struje koja ih je izbacivala preko startne linije pa je dosta starteva bilo ponovljeno, a ponovno je podizana i crna zastava. Dječaci uspijevaju odraditi kompletan predviđeni program, ali zato djevojčice samo dva plova.

Tin nakon fenomenalnog otvaranja plaća danak neiskustvu jedrenja po ovakvom kurentu, te ulazi kao 24., 9. i 43. a Tristan se još lošije snalazi i knjiži 66., 60. i 55. mjesto, dok je Leon nešto bolji i završava kao 32., 58. i 49. Roni otvara dan dosta dobro s dva 26. mjesta, ali u trećem plovu BFD...

Slično je bilo i u konkurenciji djevojčica. Ema osvaja 19. i 25. mjesto, Noela 50. i 15. a Carla ostvaruje najbolji prosjek našeg tria sa 17. i 19. mjestima.

Srijeda, treći dan regate je po programu posljednji kvalifikacijski. Regatni odbor najavljuje dva plova najviše za dječake, dok djevojčice trebaju nadoknaditi manjak i za njih se planiraju tri jedrenja. E, i da ne zaboravimo, u utorak je malene jedriličare nakon povratka s mora dočekala hrpa palačinki! Poprilično logistički ambiciozna akcija da se zadovolji 264 gladnih predtinejđera :)

Foto: Matias Capizzano

15 čvorova iz smjera naše bure, uz valovito more, je bila situacija na kraju kvalifikacija. Organizatori su ponosno bjavili da je uspješno odrađen cjelokupni program, a što to znači po našem pitanju... Ema je izvrsna! Dan otvara sa 6. mjestom, pa pobjedom i na kraju možda zbog umora mali pad i ulazak na 24. mjestu. Noela je slabija na otvaranju, ali čim se aklimatizirala na uvjete kreće prema naprijed. Njen skor je 35., 13. pa vrlo visoko 4. mjesto. Zato je Carla držala balans po jing i jangu i među svoje bodove dodala 27, 29 i 32 boda.

Među dječacima Tin se nastavlja dobro snalaziti. U dva održana plova bilježi 11 i 7 bodova, odnosno osvaja istoimena mjesta. U istoj floti (žutoj) jedrio je i Tristan. Slabije se snašao od kolege iz reprezentacije, ali ipak u uzlaznoj putanji. Ukupno 33. i 12. Puno bolje nego dan ranije i sigurnost za ulazak u zlatnu skupinu. Također je sa žutom vrpcom jedrio i Leon, a po rezultatima izgleda da je jedrio u blizini Tristana jer završava slično kao i on, 31. i 19. Roni je nažalost ostao iza njih dvojice, pa je uknjižio 40. i 30. mjesto.

A da bi ovako lijep dan bio potpun pobrinuli su se jedriličari Volvo Ocean Racea, Brunel i Akzo Nobel su bili izvrsna pozadina svojim nasljednicima u match raceu s kojim su ulazili u cilj posljednje etape ovogodišnjeg izdanja VOR-a!

Foto: Sander van der Borch

Na kraju srijede, kad su se zbrojili svi bodovi, oduzeli maksimalni koji su se mogli odbaciti, formirane su zlatne i srebrene skupine. Kao što je spomenuto u uvodu naša reprezentacija je imala sedamdeset postotni učinak. Leon imao višak od nekoliko bodova koji mu nisu dozvolili da jedri zajedno s ostalima u zlatnoj skupini, a Roni je bio nešto sigurniji u plasmanu zbog ukupno tri BFD-a.

Prvi finalni plov se počeo jedriti po idealnim uvjetima desetak čvorova vjetra. U drugom su bili mnogo teži i atraktivniji uvjeti s velikim valom i vjetrom do 16 čvorova. Da bi sve bilo zanimljivije ponovno su se pobrinula morska strujanja. Ovako začinjeni uvjeti su tražili kompletne jedriličare i usklađeno iskorištavanje struje i vjetra su bili presudni u osvajanju najboljih pozicija. 

Gđica Samaržija finale nije baš najbolje započela. Dobro se držala po laganijim uvjetima i osvaja 25. mjesto, a u fizički i psihički mnogo napornijem dijelu dana posustaje i ulazi u cilj kao 50. To joj je ujedno i najlošiji plasman na Prvenstvu.

Kao druga strana medalje nastupa Zadranka Noela koja prvi plov završava kao fenomenalna 6., da bi vjerojatno pod utjecajem nepovoljnog kurenta u drugom plovu prestupila na crnoj zastavi.

Carla za to vrijeme jedri konstannto. Nažalost to je pri kraju flote, finiši su joj na 40. i 44. mjestu.

Tinu također ovakvi uvjeti nisu baš odgovarali. 43. i 21. mjesto su njegov rezime četvrtka. Da bi ponovno bila zadovoljena kozmička ravnoteže ovaj put se pobrinuo mladi Tristan. On u prvom plovu pokazuje svoju snagu i osvaja 5. mjesto, dok u drugom plovu kiksaje i završava kao 68.

U srebrenoj skupini Leon pokazuje da mu tamo ipak nije mjesto. Prvi plov dominira i pobjeđuje, dok mu dan kvari BFD u drugom plovu. Roni također dobro otvara nastup u srebrenoj grupi. Prvi plov 18., ali u drugom vrlo nisko 57- mjesto.

Za posljednji dan regate ostao je samo jedan finalni plov. Na moru su vladali slični uvjeti kao i dan ranije uz ponovno neugodnu morsku struju. Organizator je predvidio da se taj plov odjedri što ranije, pa da se podjela nagrada organizira u ranim poslijepodnevnim satima, dok bi kao posebna čast malenim jedriličarima bilo prisustvo prekaljenih morskih vukova koji su ušli u finiš VOR-a i koji bi pomogli prilikom uručivanja nagrada najboljima.

Među našim djevojčicama najbolja je u trećem finalnom plovu bila Ema, dok je među dečkima u svojoj floti najbolji rezultat ostvario Leon kao desetoplasirani.

Konačne pozicije naše ekspedicije na Svjetskom prvenstvu su slijedeće:

- dječaci, zlatna skupina:

22. Tin Fike, JD Val - Crikvenica

50. Tristan Tol, JK Clivo - Pula

- dječaci, srebrena skupina:

15. Leon Scheidl, JK Clivo - Pula

30. Roni Bobovnik, JK Zagreb - Zagreb

- djevojčice, zlatna skupina

23. Ema Samaržija, JK Sv.Nikola - Zagreb

39. Noela Petešić, JK Uskok - Zadar

55. Carla de Carina, JD Val - Crikvenica

A evo što su o izvedbi svojih natjecatelja rekli trener i vođa naše ekspedicije:

Ja kao trener sam zadovoljan kako su djeca jedrila u Schewedingenu. Pokazali su maksimalan trud i zalaganje. Na struje s kojima smo se gore susreli oni nisu naviknuli, ali možemo reći da su u većini slučajeva to ipak savladali. Mnogo smo o tome razgovarali i možemo reći da u teoriji to vrlo dobro poznaju, ali trebalo je i malo prakse po takvim uvjetima.Ove godine smo imali pet jedriličara u zlatnoj skupini, a lani samo jednog. Ako ćemo gledati s te strane napredak je očit. Malo mi je žao za Tina Fiku. Mislim da je mogao biti bolje plasiran. Na kraju je imao dvije greškice na startu, u jednom plovu mu je puknuo vang, potpuno nov konop! Tako da kad je bio u prvih 12-13 puknuo mu je taj vang i završio je 43. (prvi finalni plov, op.a.). Da je bilo malo više sreće po tom pitanju sigurno bi bio bolje plasiran. Ali kad vidim da se djeca istinski trude ne mogu biti razočaran. Žao mi je i Leona što nije ušao u zlatnu grupu, u njoj mu je sigurno mjesto. Napravio je jednu grešku na početku Prvenstva. Prevrnuo se i smrznuo se, tako da nije funkcionirao kako treba. Na kraju kvalifikacija praktički nije jedrio kako treba i u takvoj situaciji je imao četiri boda koja su mu bila višak za ulazak u zlatnu skupinu.

Robert Jurinčić, trener reprezentacije

  

Za naše jedriličare su uvjeti bili malo nesvakidašnji uvjeti zbog jakog kurenta koji je u najjačim trenucima bio oko 60 m/min. To bi zatim slabilo, pa bi okretalo u suprotnu stranu. Naši su se svi prvi put susreli s tim, pa je to bilo jedno veliko zajedničko iznenađenje. Osim tog kurenta uvjeti su bili takvi da je prosjek vjetra bio oko 10-12 čvorova, puhalo je svaki dan. Na put smo krenuli iz Crikvenice, a do Schewedingena nam je trebalo oko 20 sati. Ja i trener Jurinčić smo vozili, klinci i oprema s nama u kombiju. Put je prošao u najboljem redu, smještaj također, a jedino što nam hrana nije baš odgovarala. Organizator je pripremio lokalnu kuhinju, prezačinjenu i stvarno nikom nije odgovaralo, pa smo se morali i o tome brinuti. Po cijeli dan bi bili na moru, vratili bi se oko 5-6, pa bi se gledale utakmice na nogometnom SP :) Gledajući rezultatski također možemo biti zadovoljni pogotovo kad se usporedimo s ostalim reprezentacijama koje su u pravilo bogatije i mnogo više ulažu u Optimiste. Ali možemo reći da radimo maksimum u danim uvjetima. Većina naše djece su ulazila u cilj u prvih deset i mogu se nositi s najboljima, samo nedostaje konstante pa da se krenu boriti i za bolje pozicije. I mislim da smo trenutno na putu s kojim možemo ići samo prema naprijed. Malo smo promijenili sustav natjecanja ove sezone, pa se otvorila mogućnost nastupa na regatama u inozemstvu. To je iskorišteno za stjecanje iskustva, a i rad u klubovima je sigurno počeo davati rezultate.

Josip Golem, vođa puta

Za one koji malo detaljnije provjeriti razvoj bodovne situacije ovdje su linkovi na finalne rezultate: dječaci - zlatna skupina, dječaci - srebrena skupina, djevojčice - zlatna skupina, djevojčice - srebrena skupina.

Iduća velika akcija Hrvatskih kadetskih snaga je nastup na Svjetskom prvenstvu koje je planirano za interval od 27. kolovoza do 6. rujna, a mjesto radnje je Cipar.

 

Back To Top