Petak 26. i subota 27., posljednji vikend u lipnju 2021. okupio je pet jedrilica klase Melges 24 u Dubrovniku na trećoj ovogodišnjoj regati iz Croatian Sailing Series nizu regata koji je otpočeo u Biogradu, pa se nastavio u Ičićima.

Regata je stigla u Dubrovnik i domaćinstva se prihvatio JK Orsan zahvaljujući njihovom članu Ivi Kvestiću kao jednom od nekolicine vlasnika s najduljim stažom u toj ulozi u Hrvatskoj.

Nažalost u prekrasnom akvatoriju između Babinog Kuka, Dakse, Koločepa i Grebena jedrilo je samo pet jedrilica. Razlog malobrojnosti je isti onaj s kojim se već godinama susreću organizatori brojnih regata u nas, a pogotovo oni koji su htjeli s ORC-om i monotip flotom Platua u Šibeniku jedriti i u predsezonskom periodu. Naravno, to su poslovne obaveze mnogih jedriličara koji su profesionalno vezani uz charter i turizam općenito. To vezu su sigurno prepoznali i u klasi, pa ćemo vidjeti da li će zbog toga biti izmjena u kalendaru koji će se definirati za 2022. godinu... pričamo o terminu, na o lokaciji, jer lokacija je bila izvanredna i definitivno osvježenje i za odrasle" jedriličare s obzirom da osim lokalne lige u toj zoni uglavnom jedre najmlađi u klasi Optimist na regati koju JK Orsan organizira dugi niz godina.

Možda najpozitivnija stvar kod ove regate bila je to da je na njoj zajedrila posada na najnovijem Melgesu pod Hrvatskom zastavom. To je bila jedrilica pod imenom Joyrunner i brojem 792. Osim njih jedrili su još Panjić, Iggy, Lero i Yikes.

Vremenska prognoza nije bila nešto pretjerano na strani jedriličara jer su velike vrućine vladale na Jadranu već neko vrijeme, pa je atmosfera bila u takvom stanju da nije bilo velikih termika, a i u Dubrovniku već neko vrijeme izostaju uobičajeni snažniji ljetni maestrali. Stoga su se svi nastojali optimalno utrimati za lagane uvjete i nadati se da će bar takvo stanje potrajati dok budu na moru.

Konkretno, u subotu, kad su jedrilice i RO izašli na more puhao je lagani južin. Orca je postavljena blizu Grebena, ali to nije dugo potrajalo. Ubrzo je vjetar počeo putovati u desno i regatno polje se moralo korigirati. Po tim uvjetima odjedrena su dva plova, a na kraju se vjetar staibilizirao na maestral koji je na trenutke dizao i do 8 čvorova a jedrilo se u smjeru svjetionika Sv.Andrija.

Na prethodne dvije regate jedrilo se u dva ili u tri kruga, ovisno o objektivnim razlozima poput veličine prostora za postavljanje polja ili ovisno o snazi vjetra. U Dubrovniku duljina polja nije predstavljala problem, ali kao što je već spomenuto, snaga vjetra jest. Zato se RO odlučio postaviti kraću orcu i da se jedre po tri kruga u plovu i na taj način osigura mnogo lakše realiziranje opcije skraćenja ako se pojavi takva potreba. Srećom nije se takva varijanta iskoristila, te su do kraja dana odjedrena četiri kompletna plova.

Što se tiče jedrenja, bilo je uglavnom dosta ujednačeno, bar do polovice. Četiri posade sa srednjeg Jadrana su bile te koje su se uglavnom nalazile na vrhu, dok je domaća posada uglavnom zaostajala. Ponajviše su, bar u prvom dijelu regata, tome razlog bili startevi iz drugog reda. Kad se uzme u obzir da je vjetar bio slab i iznimna snaga svih ostalih sudionika, drugi red je bio stvarno loša opcija. Jedino se na trećem startu činilo da će momci s Lera biti u istoj grupi s ostalima bar do prve orce, ali preuranjeno presijecanje startne ravnine bilo je presudno za ponovno kašnjenje na startu.

Ostali su se u tim prvim etapama dosta dobro držali na okupu, ali jedrenje u krmu još jednom je pokazalo da genakeri nisu isto što i spinakeri i da za pogađanje pravih kutova treba provesti dosta više vremena na moru.

Prvi plov je pobjedu odnijela posada Yikesa, dok u svim ostalim plovovima Iggy preuzima apsolutni primat! Jedino je još Joyrunner u imao vrlo dobru šansu za pobjedom u trećem plovu, ali malo po malo su ga, unatoč ozbiljnoj prednosti nakon prve orce, ostali sustizali, tako da je kraj prvog dana dočekao s četiri četvrta mjesta. S druge strane, bodovnu neizvjesnost najviše su inicirali Yikes i Panjić. Ako se izuzme pobjeda Yikesa u prvom plovu, u preostala tri se stalno izmjenjivao s Panjićem na drugom i trećem, a ta pobjeda je Yikesu ujedno bila i presudni element za odlazak na odmor s bodom prednosti.

Za nedjelju se planirao rani start, ali ne baš onako ran poput onog kad se lovila jutarnja tramontana u Ičićima. Ali na kraju ipak je izabrano da se krene s jedrenjem u 9 sati.

Oko 9:30 stigao je lagani južin od 5-6 čvorova, ali je istovremeno i okretao prema zapadu. Taj odlazak u desno nije bio pretjerano brz, a i nije dugo trajao, te se ubrzo vjetar stabilizirao na smjer poput onog kad se počelo s jedrenjem prethodnog dana. Postavljene su bove i krenulo se s jedrenjem, ali vjetar je pao na svega nekoliko čvorova kad su jedrilice stigle do pola prve orce. Melgesi vrlo dobro jedre i po tako laganom vjetru, ali problem je bila nestabilnost po pitanju smjera, jer se nastavila tranzicija vjetra u desno.

Sljedeća procedura je krenula za oko pola sata, a jedrilo se na jednako postavljenom polju kao na početku, jer se vjetar vratio i zapuhao s oko 6 čvorova.

Posljednji plov regate jedrio se i dalje na istom polju, ali je pojačao na oko 8-9 čvorova.

U oba plova posada Iggyja je i dalje jedrila bez greške, dok je ekipa s Panjića bila izrazito neraspoloženija nego u subotu. U petom jedrenju napravili su grešku koja ih je toliko ostavila na začelju da je i Lero tada ostvario najbolji rezultat regate, a u posljednjem jedrenju su oduzeli pravo prolaska na startu jednom od sudionika, te su se morali iskupiti i tako ponovno konkurenciji dali vremena da osigura značajnu prednost.

Drugi dan je Joyrunner značajno brže jedrio. Čak su prve orce prvi okretali, a i poboljšali su se u jedrenju niz vjetar, tako da nisu tek tako prepuštali prednost stečenu na startu.

Taktički gledano razlika postojala je ozbiljna razlika između subote i nedjelje. U subotu je mnogo više dobivala desna strana polja, dok je u nedjelju dobitna bila lijeva strana, odnosno kao da je malo više dominirao reful iz uvale Lapad.

Konačne rezultate možete pronaći na ovom linku, dok fotogaleriju subotnjih jedrenja možete pronaći na ovom linku, a nedjeljnu na ovom linku. Iduća regata iz Melges 24 Toura jedri se u Splitu u studenom.

 

Back To Top