Jedna od najdugovječnijih regata krstaša u hrvatskoj ove godine je imala 59. izdanje na kojem su organizatori iz JK Uljanik uspjeli okupiti 45 jedrilica iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Ovogodišnje izdanje održalo se 30. travnja.

Vjetra je bilo više nego dovoljno, te je po vrlo atraktivnim uvjetima ova regata zadržala status jedne od najatraktivnijih "gradskih" regata u Hrvatskoj. 

Kao i za sve druge regate, jedriličari su danima ranije pratili vremensku prognozu i može se reći da je ove godine bila dosta točna. Burica je zapuhala već kroz jutro, da bi u 11 sati - kad je signaliziran start, uz rivu bilo desetak čvorova. Ugodno i brzo jedrenje trajalo je do oko podne kad u zoni između otočića Sv.Andrija i oznake postavljene u blizini krajnje točke lukobrana, bura pojačala na dvadesetak čvorova, pa je bilo rasparanih jedara i za publiku atraktivnih scenarija.

Start regate postavljen je u dnu Pulske luke i s obzirom da je bura dolazila s lijeve strane svi su startali na lijevim uzdama, a pin je bio favorizirana strana startne linije.

Od linije starta, pa do prvog okreta oko bove kod lukobrana definitivno je najatraktivnija dionica ove regate. Tada je flota još na okupu u smislu da svi jedre u istoj etapi i gužva se prenosi kroz flotu u istom smjeru. Ova dionica također ima i svoj najzanimljiviji dio, a u ovom slučaju je riječ o potezu između linije starta i brodogradilišta, odnosno neke od naftnih platformi koje se tamo nalaze na vezu.

Unatoč mnoštvu vrlo dobrih, modernih regatnih jedrilica, poziciju na čelu flote na ovom potezu imala je posada jedne od najmanjih jedrilica s najmlađom posadom na regati.

Riječ je o malenom Seascapeu 18 - Jarebica, na kojem je jedrio trojac juniora Uljanika.

Svoje znanje i iskustvo u čitanju regatnih polja i iskorištavanje pripadajućih prednosti iskoristili su vrlo dobro, ali to je bio maksimum koji su mogli postići u ovoj konkurenciji.

Nakon ovog početnog vodstva reflektore pozornice preuzimaju veće i brže jedrilice. Prvi okret na čelu flote odrađuju Pulske jedrilice Bravissima i Nevera, a odmah iza njih okreće Irina.

Irina okreće ovu bovu dosta bliže i nastavlja jedriti s mnogo oštrijim kutom u orcu i u ovoj etapi maksimalno iskorištava svoje maritimne mogućnosti, te preuzima vodstvo koje ne ispušta do kraja.

Do okreta oko oznake postavljene ispred Riječkog gata između Irine i Bravissime ubacuje se i veliki Stardust i od ovog mjesta pa do kraja regate raspored u vrhu ostaje nepromijenjen.

Po pitanju broja krugova i podjele na grupe, treba reći da su organizatori su flotu podijelili u regatne i obiteljske krstaše. Prije starta regate još je bila otvorena mogućnost hoće li regatni jedriti dva ili tri, odnosno hoće li obiteljski jedriti jedan ili dva kruga. S obzirom da je zapuhalo više nego dovoljno vjetra izabrana su tri, odnosno dva kruga.

Kompletne rezultate po vremenima ulazaka u cilj možete pronaći na ovom linku, odnosno ako vas zanimaju rezultati po grupama njih možete pronaći na ovom linku.


59. Pulska regata samo je finalni dio Pula Sailing Weeka. Program mu je bio sličan onom od prethodne godine, a prvi dio jedriličarskih događanja odnosio se na cilj 37. prekojadranske regate Pesaro - Pula. Inače, ova ruta je u prošlosti bila poznata kao "ruta trabakula"

Najbrža jedrilica na ovoj ruti bila je Stardust (LNI Anoca), koja je ciljnu liniju presjekla u Puli u subotu u 01:32. Samo dvije minute nakon nje i 70 prijeđenih milja ciljem je ispred carinskog gata prošla jedrilica Irina (Rimini Yacht Club), a trećeplasirana Chicha Boba (LNI Pesaro) ciljem je prošla u 01:36. Tijekom noći i subotnjeg jutra stigle su sve 32 jedrilice iz Italije.

Na lanjskom izdanju ove regate desio se nemili događaj koji srećom nije prošao i s ljudskim žrtvama, a to je gubitak peraje Canarina Furiosa II i njegovo prevrtanje ispred obale Istre.

Subotnji event u sklopu PSW-a bila je revijalna regata studenata u klasi Laser Stratos. Studenti s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu već petu godinu za redom svoju terensku nastavu obavljaju u Puli pri JK Uljanik na Bunarini. Ove godine organizirano im je nadmetanje u akvatoriju Pulske luke, gdje su se oni u 10 jednakih Stratosa imali prilike nadmetati pod vidnim okom Pulskih šetača.

Pobijedila je posada u sastavu Ivana Vukman, Tin Vrabac i Grgur Matak. Drugo mjesto pripalo je posadi Elizabeta Crnković, Sara Hančević i Lovro Trupković, dok su trećeplasirani bili Patrik Benazić, Dominik Mlakar i Andrea Vozila.

Rezultate regate Pesaro - Pula možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top