Po prekrasnom zimskom jutru u nedjelju 6. veljače organizirano je 5. kolo Splitske trening lige. Regatno polje prigodno je postavljeno isključivo u Kaštelanskom zaljevu, a 19 posada od ukupno 20 uspješno je dojedrilo do cilja.

To bi ukratko bilo što se dešavalo sa sjeverne strane Marjana. Malo detaljnije možete saznati u izvještaju jednog od članova organizacijskog odbora, a koji je i jedrio na ruti između Instituta i Vranjica, Luke Jerčića:

Na startu, kod Instituta, puhalo nam je nešto s jugozapada, dok je u Kaštelanskom zaljevu bila lagana tramuntana, a izmjena vjetra dešavala se desetak metara nakon startne linije.
Kako je na startu bila skoro pa bonaca startali smo svi zajedno u velikoj gužvi.
Adriatica se tu već izvukla tako što je na lijeve uzde prošla svima po provama i s tom tramontanom se prva spustila do Vranjica.
Na drugom mjestu bio je Mataran 32, dok je jedan od najnovijih Melgesa 24 - Razjareni, bio na trećem mjestu. Međutim nisu nastavili dalje s regatom već su valjda tu završili sa svojim treningom.
Vjetra je bilo dok vodeći nisu krenuli s povratkom i našli se paralelno s lukobranom luke Lora. Nakon toga slijedi skoro pa bezvjetrica dok se nije stiglo do Bena i vjetar se tada vraća.
Taj vjetar je prve doveo do cilja, a kako se raširio do Lore tako ga je i većina ostalih uspjela iskoristiti. Jedino je nekoliko jedrilica zapelo kod Vranjica jer je dolje bila totalna bonaca.
Inače, glavna za organizaciju ovog kola bila je Vedrana Polić koja je za to dobila mandat ispred kluba, a mi ostali smo joj pomogli s postavljanjem bove, pripremom hrane... pogotovo sarmi kojih smo ove godine napravili 142!

Luka Jerčić, JK Split

Za 7 NM dugu rutu Adriatici je trebalo 2 sata 12 minuta i 44 sekunde. Mataran 32 je za njom kasnio dvije minute, a treće mjesto u cilju preuzeo je Runaway s čak 32 minute zakašnjenja iza Matarana.

Vjerojatno najzanimljiviju skupinu na regati predvodio je upravo Runaway, jer su u jednoj minuti iza njega do Instituta dojedrile još tri jedrilice, a među njima su apsolutni rekorderi po pitanju foto finiša Diablo i Poliklinika Nova čija vremena cilja imaju razmak od samo jedne sekunde!

Što se tiče ostalih njihov raspored možete pronaći na ovom linku, dok je generalni raspored gledajući svih pet kola dostupan na ovom linku.

Raspored u vrhu THC s obzirom na uvjete jedrenja, bio je vrlo sličan onom iz Opena. Nije poznato kakav bi točno plasman imala Adriatica jer se nije natjecala i u ovoj kategoriji, a raspored na postolju je sljedeći: Mataran 32, Diablo, Runaway. Diablo i Runaway su potvrdili pravilo da manji brodovi po laganom vjetru uglavnom "pojedu" veće, dok su na korak do postolja u istom rasporedu ostali Poliklinika Nova i Obi Wan kao jedrilice iz iste monotip klase. Kolike su korekcije bile ovaj put možete pronaći na ovom linku, dok je raspored po THC-u nakon ovog kola dostupan ovdje.

A tko je Jere iz naslova i zašto je tamo ostavljeno je za kraj. 

Sad je već tradicija da se nakon treninga koji organizira JK Split svi natjecatelji obavezno okrijepe sarmama i palačinkama, a ove godine je u prigodnom natječaju "Koliko ima sarmi?" s točnim odgovorom pobjedu odnio Jere Vidović s jedrilice Zelenko, a osim pojačane doze istoimene delicije za nagradu je dobio majicu i oslobođen je startnine na regati Kup Kaštelanskog zaljeva.

Naslovna foto: Vedrana Polić

 

Back To Top