Za najavljeno Europsko prvenstvo u jedrenju za radio upravljane jedrilice klase IOM, a koje će se organizirati u travnju u Rogoznici danas je objavljena službena lista natjecatelja.

Nakon opsežnog načina prijavljivanja i izbora natjecatelja koji će sudjelovati na ovom kontinentalnom prvenstvu Hrvatska je dobila na raspolaganje ukupno 10 mjesta.

Ako se sjećate članka o načinu raspodjele mjesta među pojedinim reprezentacijama sjetit ćete se da je Hrvatska u prvom krugu prijava imala osam mjesta, a za drugi krug prijava su bila rezervirana još dva mjesta koja su bila na 6. i 7. mjestu "stage two" ljestvice.

S obzirom da je na glavnoj, "stage 1", ljestvici ostalo nepopunjeno 15 mjesta naši modelari na drugoj ljestvici nisu dolazili u pitanje.

Raspored po kojem je odlučeno tko će se uopće prijaviti pod kojim rednim brojem je dobiven na osnovu rang ljestvice koja je za sastav ove reprezentacije zaključana nakon regate koja je organizirana u prosincu u Šibeniku.

Kao broj jedan na rankingu 2017. je završio Robert Matulja, jedriličar iz JK Opatija. On je u skladu s tim postavljen i za nositellja naše reprezentacije. Na drugom mjestu je aktualni, inače dvostruki svjetski prvak, Zvonko Jelačić iz JK Zenta (Barbados 2009. i Francuska 2017.).

Za njima slijedi još jedan Zentanin, Ante Kovačević i drugo jedro JK Opatija, Robert Grubiša. Petoplasirani i na rang ljestvici i na listi za Rogoznicu je još jedan član JK Zenta, Boris Bakotić.

Šesto i sedmo mjesto su bookirali članovi JK Trogir, Marko Matić i Vedran Vesanović. Inače je Marko Matić trenutno jedini hrvatski jedriličar koji se ovjenčao titulom europskog prvaka i to u Francuskoj 2010. godine.

I posljednji "regularni" reprezentativac je opatijac Paolo Mavričić, koji je ujedno i najmlađi aktivni modelar na hrvatskoj IOM sceni. Nije isključenoda će vjerojatno biti i najmlađi natjecatelj na Europskom prvestvu.

A dvojica sretnika koja su upala na prvenstvo u repesažu su Mirko Ukas iz JK Zenta i Hrvoje Duvančić iz JK Val, Šibenik.

Još nekoliko imena se nalazi za listi čekanja, ali s obzirom na njihovu poziciju i brzinu kojom se popunila startna lista šanse da upadnu na prvenstvo su dosta male.

 

Back To Top