Modelarska regatna sezona već 13. godinu za redom starta u Rogoznici s prvom kriterijskom regatom klase IOM koja se organizira od petka 18. pa do nedjelje 20. siječnja u aranžmanu jedriličarskog kluba Val iz Šibenika.

Riječ je o jedrilicama koje su u travnju prošle godine na istoj lokaciji imale organizirano Europsko prvenstvo i na kojoj je jedrilo 76 jedriličara iz cijelog svijeta.
Program regate je nepromijenjen od prvog dana i sastoji se od navigacijskog jedrenja i klasičnog jedrenja oko oznaka.

Navigacijsko jedrenje je uvod u regatu i predviđeno je da starta u petak ujutro u 9:00. Jedrit će se na jednoj od najljepših Jadranskih šetnica uz more. Kreće s predjela Miline (pred ulazom u marinu Frapa), pa preko mosta, oko Rogoznice, do uvale Gornja Mula i natrag na Miline. Cijeli ovaj potez je okvirne duljine od oko 3NM i podijeljen je u tri etape, a konačni pobjednik se dobiva kalkualacijom rezultata na osnovu finiša u svakoj od etapa, kao i poicijama pri prolasku određenih kontrolnih vrata, nešto slično kao što se koristi i na daleko poznatijem VOR-u.

Nakon povratka s navigacije postavlja se klasično regatno štap polje i na njemu će se jedriti sve do kraja regate.

Najavljeno je sudjelovanje 30 modelara iz Hrvatske, Mađarske, Turske, Rumunjske, Italije, Austrije i Slovačke. Uglavnom je riječ o već dokazanim prijateljima Rogoznice koji se vraćaju u nju od samih njenih početaka.

Također će biti organizirane i radionice za malene Rogozničane koje zanima jedrenje s jedrilicama na daljinsko. Iz Splita će stići instruktori koji će donijeti nekoliko jedrilica klase RG65 - Dragon Force, na kojima će svi zainteresirani dječaci i djevojčice, kao i oni nešto stariji, imati prilike iskusiti ovaj način jedrenja te naučiti neke osnovne pojmove vezane uz ovu vještinu.
Uz instruktore, u Rogoznicu će stići i iskusni osnovnoškolci iz Splita koji će sa svojim modelima također pomoći u održavanju ove radionice, a za kraj je planirana i regata na kojoj će se dobiti najbolji mladi jedriličar 13. Rogozničkog kupa.

Vremenska prognoza je šarolika i mijenja se iz dana u dan. Za očekivati je da će u svakom slučaju Rogoznička mikroklima osigurati nužne uvjete za jedrenje, a ako se jedriličare pita vrlo vjerojatno bi izabrali umjereno do jako jugo ili tramontanu koji u Rogoznici pružaju vrlo dobre uvjete za jedrenje modelima, a promatračima s obale osigurava atraktivne i dinamične situacije na regatnom polju.

Back To Top