Nakon što se lani zbog Kovida nije mogla organizirati regata RU jedrilica u Rijeci, članovi Riječkog JK morali su pričekati do vikenda 9. i 10. travnja ove godine da svečano obilježe 25 godina organiziranja regate RU jedrilica na Gatu Karoline Riječke.

Nažalost, zbog vrlo gustog kalendara regata ovog proljeća, u raznim klasama, odaziv sudionika nije bio uobičajen, pa je regatavalo samo 11 jedriličara, ali s druge strane veseli što su među njima bila 3 juniora.

Vremenski uvjeti na regati bili su kombinacija svega što se može po jedriličarskom pitanju doživjeti u Rijeci, uz jedan nenadani preokret pred kraj drugog dana.

Odavno su se modelari naučili da u Riječkoj luci ili ima vjetra previše ili ga nema. Takav rasplet dogodio se i prošli vikend. Već i sama vremenska prognoza najavljivala je sličnu situaciju par dana ranije, tako da se samo potvrdila raspletom na terenu.

Prvi dan regate krenuo je po obećavajućoj burici koja nije bila dovoljno stabilna da se krene s jedrenjima na vrijeme. Smjer se stalno mijenjao i naposljetku je puhala iz smjera koji da je bio samo malo više lijevo ne bi se mogla postaviti oznaka orce i odgovarajuća startna linija. Snaga iz tog smjera bila je za ugodno jedrenje s A kompletom jedara, ali u jednom trenutku vjetar se totalno povlači, dolaze oblaci i preostaje čekanje da se vidi što i kako dalje.

U ranim poslijepodnevnim satima vjetar se ponovno vraća. Puše iz istog smjera, ali snaga mu je značajno veća. Kako pojedini plov završava tako je za idući sve jače i jače, da bi se naposljetku svi morali prebaciti i na B (manji) komplet jedara.

Tu nije završilo i da sve bude zabavnije počinje kišica koja u jednom trenutku prelazi u tuču!

Nakon završetka četvrtog jedrenja završava se s aktivnostima za subotu i već tada se po rezultatima vidi da će biti zanimljivo pratiti bodovni rasplet na kraju regate s obzirom da nije sudjelovala većina jedriličara koje smo naviknuli viđati na postoljima ove klase. Na vrhu poretka dan je završio Tomislav Bezić iz JK Zenta, a s istim brojem bodova pratili su ga Hrvoje Duvančić iz JK Val i Vedran Vesanović iz JK Zenta. Samo bod iza drugo i trećeg bio je organizator eventa, Zoran Grubiša, dok je dva boda iza njega nedjelju očekivao brat mu Robert iz JK Opatija.

Nedjeljno jutro bilo je sušta suprotnost subotnjem poslijepodnevu. Lijepo proljetno vrijeme i ponovno ugodna burica koja je sad na trenutke puhala i do granice A kompleta jedara.

Smjer joj je bio sličan onome s početka subote, ali nije bila toliko stabilna. Stvarno često je mijenjala i smjer i snagu, tako da je bilo izazovno jedriti u srednjem dijelu polja između oznaka orce i krme, a par puta je RO morao posegnuti i za prekidima.

U svakom slučaju regate su išle jedna za drugom a daleko najpouzdaniji bio je Hrvoje Duvančić koji je u pet jedrenja koja su odjedrena do pauze, pobijedio čak četiri puta i time svoj skor učinio dovoljno malim da najavi ambiciju osvajanja cijelog eventa.

Nakon pauze bura prestaje i očekuje se jedrenje po maestralu. To je bio zanimljiv preokret jer se u 24 ranija izdanja ove regate nikad nije jedrilo u ovom kursu i s ove strane Gata Karoline Riječke. Definitivno ugodna promjena, jedino je bilo malo problematično u zoni oznake od orce jer je bila dosta daleko od mjesta gdje su stajali kormilari.

Na novoj poziciji najbolje se snašao Tomislav Bezić koji je uspio pobijediti dva puta. Ostali su bili stalno tu negdje, ali i ovom dijelu regate ponovilo se ono što se moglo primijetiti na njenom početku, a to je da je gornji dio flote bio stvarno ujednačen po pitanju brzine, pa je najviše prednosti donosio dobar start, a za vrijeme jedrenja po buri i pravovremena reakcija na kratke driceve koji su često znali donijeti i značajan preokret.

U svakom slučaju, na kraju Hrvoje Duvančić dolazi do ukupne pobjede, a kompletnu rezultatsku sliku možete vidjeti na ovom linku, dok je mala galerija snimljena na ovoj regati dostupna ovdje.

Foto: Vedran Vesanović

Iduća kriterijska regata klase jedri se sredinom svibnja u Rogoznici, a riječ je o regati koja ujedno ima i status Pre Worlds eventa na koji će stići jedriličari čak i iz SAD-a da bi ispitali uvjete i pripremili se za Svjetsko prvenstvo koje će se jedriti krajem listopada na istoj toj lokaciji. Informacije o Pre World regati možete pratiti na ovom linku.

 

Back To Top