Jedriličarski klub Mornar je u Splitu, nakon Prvenstva distrikta, organizirao Europsko prvenstvo za klasu Zvijezda. Pauza između ova dva velika natjecanja trajala je par dana koji su iskorišteni za potrebe premjeravanja i pripremanja jedrilica nakon transporta sa svih strana Europe.

Samo natjecanje trajalo je četiri dana. Početak je bio u srijedu 26. svibnja, a posljednji dan u subotu 29.

Svih dana se jedrilo i nije bilo izgubljenog vremena, a program je bio jednak onome s distrikta, odnosno jedrila su se po dva jedrenja svakog dana. Vremenski uvjeti bili su takvi da je svatko mogao jedriti u uvjetima koji mu najviše odgovaraju. U srijedu i u četvrtak se jedrilo po umjerenom i jakom maestralu, a u petak i u subotu po laganom "šoltinu", a kasnije po maestralu.

U principu sve aktivnosti oko ove klase mogu se sažeti u to da nema presinga ni u jednom pogledu i da se sve odvija u ležernoj atmosferi ugodnog druženja istomišljenika koji su zaljubljenici u tradicionalni stil jedrenja.

Svakodnevni ritam prvenstva izgledao je na sljedeći način. Okupljanje u krugu kluba, doručak i druženje u obližnjem restoranu, eventualno neki sitni popravci po jedrilicama, te bacanje jedrilica u more. Naime, nakon povratka s regate sve jedrilice izvlače se i noć provode na suhom. Da bi se bacanja i izvlačenja mogla dovoljno brzo napraviti i da ne bi bilo nepotrebnih čekanja koristile su se čak tri dizalice. Točnije dizalice od JK Mornar i JK Labud i jedan viljuškar.

Takva praksa nije uvijek prisutna na regatama, pa nekad zvijezde provedu cijelu regatu u moru. Kod nas je takva situacija bila na prvenstvu distrikta koje je organizirano u Biogradu. Tada su zvijezde bile na murinzima na Biogradskoj rivi.

Na regati su ukupno sudjelovale 34 posade iz 15 svjetskih zemalja. Kako je prvenstvo bilo otvorenog karaktera sudjelovale su i posade iz SAD-a i Argentine, a među njima su bili i svjetski prvaci, olimpijci i najpopularniji svjetski dizajneri morskih bolida.

Prva dva plova odjedrila su se po maestralu koji je krenuo od laganih 7-8, da bi do kraja jedrenja pojačao na oko petnaestak čvorova. Domaći jedriličari računali su na poznavanje domaćeg terena i da će moći jedriti po prokušanom ključu dolaska do Čiova uz koje su planirali jedriti do laylinea, a potom što prije do gatea, te onda još jednom po istom ključu. Međutim rasplet je bio identičan onome koji je bio na Prvenstvu 17. distrikta kad su naišli na jednak problem. Oba puta bolja je bila vanjska strana, tako da otvaranje regate nije bilo baš po guštu naših predstavnika. Istina, Mate Arapov i Ante Šitić dobro su se snašli i prvi plov završavaju na drugom mjestu, a u drugom se Tonči Stipanović i Tudor Bilić brzo adaptiraju novonastalim uvjetima i završavaju kao četvrti.

Od ostalih naših posada još treba istaknuti 5. mjesto u drugom plovu posade Toma Višić i Mario Lulić. Ovom dvojcu to je ujedno bio i najbolji rezultat na regati, ali treba uzeti u obzir da su ipak nova lica u ovoj klasi punoj iskusnih rutinera.

Četvrtak je za Regatni odbor bio po jednakom ključu. Ponovno se jedrilo po maestralu, ali ovog puta vjetar je išao i do dvadeset čvorova. Još jednom su odjedrena oba predviđena plova, a prvo jedrenje dana otišlo je u ruke njemačke posade Hubert Markelbach i Kilian Weise, također pobjednicima drugog plova od prethodnog dana. Ova dva jedriličara su ujedno i jedini koji su uknjižili dvije pobjede na ovom prvenstvu, a zahvaljujući svojim izvrsnim rezultatima oba ova dana završavaju kao vodeći u generalnom poretku.

Najbolju formu u četvrtak u domaćoj floti pokazali su Stipanović i Bilić. Dan otvaraju petim mjestom, a zatvaraju ga pobjedom, tako da su potvrdili ono što su primijetili na Prvenstvu distrikta, a to je da što je vjetar jači da se osjećaju bolje i da jedre brže od ostalih. U četvrtom plovu u stopu ih je pratila naša najaktivnija posada Marin Mišura i Tonko Barač. Nakon stvarno (za njihove standarde) lošeg otvaranja regate kad su završili 16. stalno jedre sve bolje i četvrtak završavaju kao drugi u drugom plovu dana.

Suprotno od njih s problemima su se stalno susretali Arapov i Šitić, te im je rezultat iz četvrtog plova (26. mjesto) ujedno i najlošiji finiš na EP.

Ostale naše posade nastavljaju jedriti s rezultatima koje su imali dan ranije, a ono po čemu će četvrti plov najviše pamtiti posada Višić - Lulić je DNF. Na gateu su postavili svoju krmu ispred pramca američke posade Smith - Infelise i dobivaju oštećenje na palubi zbog kojeg su se morali povući iz tog plova i krenuti na sanaciju u Mornara. Sličan susret u srijedu su imale posade iz Mađarske i Švicarske, kad je Mađarima nastradao lijevi krmeni kvartir.

Ono što je najvažnije je da su obje jedrilice dojedrile do kraja prvenstva.

Petak je bio najzahtjevniji po pitanju vjetra. Prognoza je ponovno najavljivala maestral, ali nije stigao u najavljeno vrijeme. Kako je vjetar dosta postojano držao i smjer i snagu (istina dosta slabu) iz smjera Šolte, RO je postavio regatno polje i signalizirao start. Jedrilo se stvarno sporo i u pitanju je bila klasična šah partija, igra strpljenja i prepoznavanja s koje strane horizonta će stići svježi vjetar. Već u prvoj dionici se u tome najbolje snašla posada Arapov - Šitić koji su se na vrijeme izvukli ispred flote i ostvarenu razliku uspješno držali do kraja. A kraj, odnosno ciljna ravnina, morala se korigirati s obzirom da je vjetar drastično otišao u desno. U ovom plovu dobro su jedrili i Mišura i Barač koji su u cilj ušli na 7. mjestu.

Po novostabiliziranom smjeru postavilo se polje za idući plov, a ono što je sigurno svima bilo drago je to da je vjetar pojačao više nego duplo i osigurao brzo jedrenje do kraja dana.

U tom drugom plovu najbolji su bili Enrico Chieffi i Ferdinando Colaninno. Njih dvojica su u prethodnom plovu završili na drugom mjestu, a s pobjedom u tom šestom jedrenju osigurali su sebi naslove Europskih prvaka bez obzira na rezultate u plovu koji je još ostao da se odjedri u subotu.

Od naših predstavnika u šestom plovu najbolji su bili Arapov i Šitić. Petak je definitivno bio njihov dan nakon što su osvojili 1. i 3. mjesto. Dosta dobri su bili i Sitpanović i Bilić koji su taj plov završili kao 5.

A posljednjeg dana prvenstva, u subotu, odjedrio se samo jedan plov. Na more uopće nije izašla posada Chieffi - Colaninno, već su ostali u uvali Baluni pakirati svoju jedrilicu, dok su ostali za to vrijeme ponovno špred Čiova bili u iščekivanju maestrala.

Maestral nije iznevjerio i jedrilo se po umjerenih 12 - 15 čvorova. Istina, ponovno je otišao malo u desno, za 5 - 6°, ali brza korekcija druge orce osigurala je da se jedrenje nesmetano dovede do kraja. Ovu rutu najbrže je odjedrila Argentinska posada Juan Kouyoumdjian i Enrico Voltolini. Njih dvojica su dosta dobro odjedrili i ostatak regate, tako da su kraj dočekali na vrlo dobrom 4. mjestu. Od naših ponovno su najbolji Arapov i Šitić na 6. mjestu, odnosno Mišura i Barač na 7.

Sve u svemu možemo biti zadovoljni nastupom naših jedriličara jer polovici hrvatskih predstavnika ovo je bila prva velika regata ove klase na kojoj su sudjelovali, a mjesta koja su zauzeli su sljedeća:

5. Mate Arapov - Ante Šitić

6. Tonči Stipanović - Tudor Bilić

7. Marin Mišura - Tonko Barač

20. Lovre Perhat - Mladen Perhat

23. Toma Višić - Mario Lulić

26. Marko Marinović - Nikola Akrap

dok kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku. A evo što je o regati izjavio Mate Arapov:

Krenuli smo dobro, mislim nisu bila baš najbolja prva dva dana za mene i Antu... imamo brod star 35 godina i znali smo da po vjetru nemamo šanse. A uz to smo i 20 kg laganiji od svih ostalih. Ali uspjeli smo prvi dan odlično odjedriti unatoč mnogim problemima.
Drugi dan smo imali dosta problema s opremom. Po brodu je pucalo sve što je moglo puknuti, tako da smo se vie spašavali nego jedrili, ali zato čim se ukazala prilika 3. i 4. dan odjedrili smo maksimalno dobro i na kraju zasluženo osvojili ovaj rezultat.
Veseli nas i to što smo zadnji dan bili u igri za medalju, ali kad smo izašli na more i kad je u roku od 5 minuta lagani maestral pojačao na 15 čvorova znali smo da će biti teško jer nam po takvim uvjetima nedostaje brzine. Međutim, bili smo strpljivi i kroz regatu se polako probijali i nismo puno riskirali, već smo strpljivo čekali svoju šansu.
Ovo nam je bila prva regata nakon dugo vremena i to se vidjelo na početku, ali ova klasa nam je draga jer traži taktički pristup i može se dosta dobiti ispravnim trimom jedrilice.
Inače ja i Ante smo ranije dosta jedrili zajedno, ali malo smo stali u posljednje vrijeme, ali je on odradio nekoliko regata s Tončem Stipanovićem i Ivanom Kljakovićem Gašpićem na Bahamima na finalima Star Sailors League tko da je u motu a to je stvarno važno u ovom brodu.

Mate Arapov, JK Mornar

O regati i nekim drugim temama popričali smo i s kormilarom pobjedničke posade, ali o tom u nekom od idućih članaka. Ono što još ovdje treba istaknuti, a također se tiče naših jedriličara, odnosno napora koji su uloženi u organizaciju ove regate je to da je Tonko Barač, vlasnik tvrtke Croatel, angažirao svoje tehničke službe za osiguranje video prijenosa regate u živo putem YouTube-a.

Ove snimke su dostupne i dalje na mreži svih mreža, pa ako ih želite ponovno pregledati to možete preko priloženih linkova:

 

 

 

 

A ako ste više ljubitelji statičke varijante, odnosno fotogalerija, njih možete pronaći na ovim linkovima:

 

Back To Top