ORC

Najvažnija ORC regata u Hrvatskoj u 2017. godini vozi se u Zlarinskom akvatoriju u području za koje se šuška da bi moglo biti domaćin ORC svjetskom prvenstvu 2019. godine!

Regata

Kao i uvjek pred početak regate krenu dolaziti ambiciozne najave potencijalnih sudionika po kojima je ove godine trebalo jedriti više od 20 posada. Ali pred neke od njih život je postavio nepredviđene prepreke, pa je tako na kraju u Šibensku marinu D-Marinea stiglo ukupno 15 jedrilica.

Od njih su se formirale dvije podjednake skupine, a granica je i ove godine bila GPH od 601 s/NM. Uz domaće posade sudjelovali su jedriličari iz Italije, Austrije, Njemačke i Češke. Sve u svemu pravi međunarodni događaj s vrlo visokom kvalitetom svih sudionika!

Što se tiče vremenskih prilika na regatnom polju, one su išle iz krajnosti u krajnost. U petak, prvog dana regate, puhao je lagani levanat koji se u jednom trenutku dignuo do dvanaestak čvorova. Da bi doživljaj bio potpuniji padala je i jaka kiša koja je srećom nakon starta ovog plova prestala.

Vjetar je tijekom plova sve više slabio, pa je nakon prelaska flote u drugu orcu regatni odbor bio prisiljen prekinuti jedrenje. Nakon prekida nastupilo je kratkotrajno razdoblje bezvjetrice. Ispostavilo se da se u tom trenutku iznad regatnog polja mijenjalo strujanje zračnih masa i polako se počeo formirati lagani burin. Nakon nekog vremena bilo ga je dovoljno za postavljanje regatnog polja i signaliziran je start. Polagano slabljenje vjetra uvjetovalo je skraćenje plova na drugoj orci. Nepotpuno jedrenje, ali srećom bar jedan plov je uspješno bodovan, jer prognoza za subotu je bila još nepovoljnija.

U subotu se to i potvrdilo, ali bar je bilo sunčano vrijeme i nije bilo nikakvih naznaka kiše.

U ranim poslijepodnevnim satima u jednom trenutku se pojavilo juga upravo koliko je potrebno za jedrenje, ali se na kraju ispostavilo da je riječ o lažnoj uzbuni i do prekida je došlo već u predstartnoj proceduri, podignuti su kodeks i alfa, te se flota vratila u marinu Mandalina.

Nedjelja je i po prognozi i po stanju na moru nadoknadila sve vjetrove koji nisu puhali prethodna dva dana. Jugo je odmah zapuhalo i već nakon izlaska na more bilo je jasno da će biti teško i regatnom odboru i jedriličarima. Odah na startu je zapuhalo oko dvadeset čvorova, a ni val nije bio zanemariv. Brodovi su išli respektabilnim brzinama, a pod spinakerima su svi glisirali. Bilo je i neželjenih situacija kao što su štraorcavanja, prolascvi tanguna kroz spinakere... ali bez neke ozbiljnije materijalne ili neke druge štete.

Ovo jedrenje je održano s jugozapadne strane Zlarina, a idući plov je organiziran s njegove druge strane, bliže Šibeniku. Ovdje je val bio nešto manji, ali je vjetar puhao jednakom žestinom i na udare ga je povremeno bilo oko 30 čvorova.

Super atraktivno jedrenje je bilo i na ovoj, a prave dojmove možete steći u fotogaleriji.

 

Rezultati

 

Playback 

Za najbolji vizualni doživljaj playback animacije preporuka je da se koristi Google Chrome internet preglednik

 

 

 

 

Foto & video 

 

 

Back To Top