Završilo je peto izdanje regate čiji termin se bira da bude što bliže 8. martu, međunarodnom Danu žena, koji je uzgred rečeno, ove godine bio u petak - prvog dana regate. Riječ je o trenutno jedinoj regati u Hrvatskoj koja se organizira za žene i u kojoj glavnu ulogu na svim bitnim organizacijskim pozicijama imaju žene.

Okvir događanja se već ustalio i na organizatori(ca)ma iz redova viškog YC Host je bilo samo da nastave s održavanjem nivoa natjecanja na koji su naviknuli hrvatske i strane jedriličarke kojima više ne treba posebno objašnjavati o čemu je riječ, gdje se regata jedri, a pogotovo ih više ne treba nagovarati da krenu prema Visu.

Flota na kojoj se i ove godine jedrilo bila je sastavljena od četiri jednake jedrilice First 35 s kojima su organizatori omogućili jednake tehničke uvjete svim sudionicama, a za razliku od lani nije se jedrio po triple race sustavu, već je predsjednica Regatnog odbora, Ana Višić, izabrala format jedrenja jedan na jedan. Prva asocijacija je da se radi o klasičnom match race izboru, ali s dvobojskim jedrenjem je jedina poveznica bila to što su se parovi posložili pomoću Round Robin križaljki.

Kako su na raspolaganju bile četiri jedrilice istovremeno su mogle jedriti po četiri posade, odnosno po dva dvoboja. Prije slaganja parova predsjednica RO je odlučila flotu podijeliti u dvije skupine, jednu od četiri posade i drugu od pet. Prvo bi startao par iz jedne skupine, a odmah potom bi krenula procedura za par iz druge skupine. Predstartne procedure su skraćene na 3 minute da bi se uštedjelo na vremenu, a do kraja regate su odjedrena čak 34 plova!

Vremenski uvjeti koji su vladali u Viškoj luci tih dana su stvarno bili šaroliki. U petak je puhalo vrlo jako jugo od oko 25 do 30 čvorova i zbog njega se malo odgodio start. Subotnji vjetar je bila tramonta od 8-9 čvorova i jedrilo se u štap polju duljine između 2 i 3 kabela, ciljano trajanje plova je bilo 15 minuta. Kako je sastav posada bio u rasponu od vrhunski utreniranih s oceanima iza sebe i iskustvom regatnog obilaska cijelog globusa, pa do vikend jedriličarki (s velikom željom za učenjem svih nijansi ove vještine), a s obzirom na vrlo jaki vjetar prvog dana jedrenja ponovljena je lanjska odluka da se zabrani upotreba spinakera.

Kako su događanja na regatnom polju izgledala s palube broda RO-a saznali smo od predsjednice Ane:

Na Visu je bilo ludilo dobro, bilo je zabave, jedrenja, rada... Odradili smo cijeli program po raznim uvjetima. To je ona prednost Viške luke da uvijek nešto puše. Ekipe smo podijelili u dvije skupine, po 4 i 5 posada. Tako sam odlučila jer je prognoza za prvi dan bila puno juga, a drugi dan skoro pa bonaca, pa da ne bi došao u opasnost plan o završavanju Round Robina išli smo na te dvije grupe. Round Robin je bio klasičan u smislu spajanja parova kao na match raceu tako da odjedri svatko protiv svakoga, a izbacili smo dio s obaveznim ulascima s lijeve i desne strane i procedure su skraćene na tri minute. Nakon završetka Round Robina u obje grupe smo dobili pobjednice. U prvoj skupini najbolja je bila Petra Kliba, a u drugoj Annamaria Sabjan. Obje su pobijedile u svim svojim matchevima i direktno su ušle u veliko finale. U njega su trebale ući i drugoplasirane iz svake grupe, dok su sve ostale jedriličarke išle u malo finale (bodovi se nisu prenosili iz kvalifikacijskih Round Robina). Međutim, nastala je komplikacija po pitanju drugoplasiranih. Po tri posade su imale jednak broj bodova i svaka je pobijedila svaku, pa se nije moglo reći tko ide u veliko, a tko u malo finale. Zato smo odlučili za te ekipe organizirati triple race u kojem ćemo dobiti rasplet situacije. Za jednu grupu je to uspješno organizirano istog dana, dok je za drugu taj triple race prebačen za idući dan zbog nedostatka vjetra. Ujutro je vjetar bio odličan za jedrenje i dobili smo sastave obje finalne skupine u kojima se ponovno jedrilo svatko protiv svakoga. Veliko finale je odjedreno bez ikakvog zastoja, dok je na polovici malog finala vjetar oslabio, pa je pet plovova odjedreno po dosta slabom vjetru.

Ana Višić, predsjednica RO

Finalni raspored izgleda ovako: 

  Posada Kormilarka Država
1. Penge Annamaria Sabjan HUN
2. Femmes Fatales Sailing Petra Kliba ITA
3. Welcome on board 1 Claudia Crespi ITA, CZE, GER, NZL, SRB
4. Quaka STWE Ana Zelić CRO
5. Welcome on board 2 Anastasia Kolesnichenko UKR, CZE, ITA, CRO
6. HUN 2 Timea Berecz HUN
7. Montenegro Nikoleta Franović MNE
8. BWWC Veronika Siegl AUT
9. Suzana Pavić - Su Team Željna Labinjan CRO

Par riječi o regati nam je ispričala i Branka Kraljević - Suzi, koja je uz Gorana Pečarevića njena idejna začetnica:

I ove godine smo uspješno organizirali našu regatu posvećenu ženama, a kojoj je ovo peto izdanje. Iza ekipe koja se okupila oko YC Host ostao je još jedan veliki posao, jer svake godine se trudimo da našim gošćama pružimo pravi domaćinski ugođaj. Kad smo organizirali prvi PMS jedrile su samo tri posade, sve iz Hrvatske, a ove godine od 9 ekipa samo dvije su bile domaće. Potraga za sponzorima, organiziranje smještaja jedriličarkama, kuhanje na zajedničkim druženjima, briga o toplom obroku za vrijeme čekanja na ukrcaj za jedrenje, pranje suđa... sve su to volonterski napravili članovi i simpatizeri kluba. Da jednako tako razmišljaju i ostali Višani i da gledaju sa simpatijama na ovaj naš projekt meni najbolje govori jedan simpatični događaj od prije godinu dana. Tada sam išla iz Kuta prema Viškoj rivi i naišla sam na par starijih gospođa koje su se vraćale s nedjeljne mise i čula sam ih kako komentiraju da su mlađe da bi i one rado zajedrile iako je neke od njih čak i strah ući u brod. Razlog tako dobrom prijamu među domaćim stanovništvom je vjerojatno i to što se regata dešava unutar Viške luke i svi mogu vidjeti o čemu se radi, pratiti regatu, pa čak i navijati. Ne treba posebno isticati niti to da je ovo u stvari jedini šušur u Visu dok ne krenu sezonske gužve.

Branka Kraljević - Suzi, YC Host - tajnica regate

Pozitivan odjek o PMS regati je i lako mjerljiv, bar u medijskom obliku. Skoro sve inozemne ekipe su dobile određene minutaže u raznim sportskim emisijama u svojim državama i njihov nastup je popraćen u raznim medijima posvećenim jedrenju, te višani ovu regatu mogu smatrati izvrsnom reklamom svog otoka.

Jednu od fotogalerija zbivanja na regati i oko nje možete pronaći na Facebook zidu Alenke Alujević.

U rubrici "država" u rezultatima, lako je primijetiti da su ekipe pod imenima Welcome on board 1 i 2 sastavljene od velikog broja nacija. Razlog je što je bilo jedriličarki koje su htjele jedriti na Visu, ali nisu uspjele skupiti dovoljno zainteresiranih kolegica u svojim državama, pa su im organizatori ponudili opciju da se međusobno upoznaju i oforme međunarodne timove te tako daju novu dimenziju cijelom događaju.

 

Naslovna foto: Alenka Alujević

 

Back To Top