Najljepša sportska jedriličarska priča započeta/nastavljena 2021. uspješno se razvija i u 2022. Naime, i tijekom prve polovine siječnja još tri posade dobile su svoje jedrilice, pa je tako Hrvatska M24 flota trenutno na broju 17 s čime je i kvantitativno postala respektabilna monotip sredina na karti Europe.

Nakon što je sezona 2021. uspješno završena s Prvenstvom Hrvatske na kojem je nastupilo 15 posada (14 domaćih i jedna iz Italije) i pauze od dva mjeseca, na redu je i prva regata u 2022. godini. Ona se jedri u subotu i nedjelju 29. i 30. siječnja u Dubrovniku.

To je drugi put da karavana dolazi na jug, a prvi put je bilo lani u lipnju kad je nastupilo 5 jedrilica, dok je ove godine svoj nastup potvrdilo čak 13 posada! Tako će se na murinzima ispred Orsana vezati:

 1. Iggy
 2. Universitas Nova
 3. PointOne
 4. Mataran 24
 5. Obi Wan
 6. Tutta Forza
 7. Cezibordo
 8. Panjić
 9. Palmina
 10. Yikes
 11. Joyrunner
 12. Lero
 13. Blue Label

Jedna od novosti u ovoj sezoni je da će se u bodovanje uvesti i kategorija koja je već dosta raširena u ostatku svijeta, a kod nas smo je do sad mogli susresti jedino na ORC Svjetskom prvenstvu. Riječ je o Corinthian skupini, odnosno o posadama koje u svom sastavu nemaju članove koji su profesionalno vezani uz jedrenje u raznim komercijalnim oblicima.

Ovo definitivno unosi dodatni natjecateljski naboj jer se ovako i manje "sportske" posade boduju i u odvojenoj skupini iz koje su isključeni aktivni i profesionalni jedriličari koji obično zauzimaju većinu mjesta na vrhu poretka.

Program jedrenja u Dubrovniku predviđa dva natjecateljska dana, dok će sve pripremne radnje od sastavljanja i trimanja jedrilica, pa do službenih prijava i vaganja posada, moći obaviti tijekom petka.

Vremenska prognoza za subotu najavljuje tramburu snage iz palete veselih zelenih boja na svim popularnim vremenskim prognozama, dok je u nedjelju najavljeno okretanje na tramontanu i slabljenje. Naravno, očekuju se i povremeni jači udari, a koliko će teško biti na moru i da li će u pitanju biti najatraktivniji uvjeti za jedrenje od kad klasa Melges 24 službeno djeluje u Hrvatskoj vidjet ćemo za dva dana.

Nakon Dubrovnika u planu je organiziranje još šest regata. Otprilike u razmacima od po mjesec dana slijede regate u Biogradu, Opatiji i Rovinju, a onda nakon ljetne pauze tour se nastavlja s dvije regate u Splitu i Prvenstvom Hrvatske u Zadru:

Uz PH u Zadru vjerojatno najatraktivnija regata trebala bi biti ona koja će se organizirati u Rovinju kao dio European Sailing Series. To je prva regata klase za 2022. godinu koja se boduje za taj Europski tour. Nakon nje najbolje Europske posade jedrit će u Trstu, na Attersee, Gardi, te u Imperiji i u Genovi gdje će ujedno biti organizirano i Europsko prvenstvo.

 

Back To Top