Jedriličarski klub Split u subotu 22. listopada organizira regatu Kup Kaštelanskog zaljeva. Planovi organizatora su veliki, ali ono što je važno je to da do svog cilja ne planiraju stići "preko noći" već korak po korak u planu za kojeg su pred sebe stavili pet godina.

O čemu je konkretno riječ i što sve mogu očekivati natjecatelji koji se odluče na sudjelovanje možete pročitati u nastavku u razgovoru koji je vođen s predsjednikom Organizacijskog odbora, Lukom Jerčićem:

Za početak moram reći da svake godine organiziramo stvarno puno regata i imamo dobru ekipu sastavljenu od volontera kojima je to gušt raditi.
Već neko vrijeme planiramo napraviti regatu koja bi nam ujedno bila organizirana povodom 70 godina kluba. U međuvremenu se dogodila Korona i svi prateći problemi, pa se to moralo prolongirati dok se situacija ponovno ne normalizira.
Lani smo kao probu napravili regatu koja se jedrila oko oznaka, okolo po Kaštelanskom zaljevu. Naravno, potrudili smo se i oko te regate, ali svejedno smo nakon njenog završetka ja i Graja (Tonči Antunović, op.a.) sjeli i krenuli s pričom da li nam odgovara ovakav koncept i što bi mogli promijeniti i na kraju shvatimo da možemo puno više.
Graja, dok sam ja još jedrio u Laseru, bio je u jednom od klupskih odbora koji je bio zadužen za sport i oni su dobili kao zadatak da organiziraju regatu u Kaštelanskom zaljevu koja će postati stvarno velik odaziv.
Međutim, prije realizacije taj Odbor prestaje s radom i ta odluka nikad nije provedena. Ali Graja je uvijek imao ideje za tu regatu koje se nažalost nisu stigle sprovesti.
Ove godine smo u klubu bili poprilično aktivni po pitanju drugih regata, a tema Kupa Kaštelanskog zaljeva se stalno provlačila kroz razgovora, tako da sam svakog tko je izašao s nekom idejom i prijedlogom momentalno uvrstio u Organizacijski odbor :)
Na kraju se okupilo nas desetak koji nisu bili previše prepadnuti s poslom koji nas čeka i nakon nekoliko sastanaka definirali smo ciljeve i krenuli s realizacijom.
Naša ideja je bila kako ove godine postaviti regatu na način da svi koji sudjeluju na njoj mogu prenijeti dobar glas i pronijeti dobar glas svojim prijateljima. Tako da smo sve postavili na način da na Kup Kaštelanskog zaljeva gledamo kao na projekt koji će u svom punom sjaju biti nakon pet godina. Tako da iz godine u godinu radimo na tome da popravljamo nedostatke i stalno podižemo njen nivo.
Na svim dosadašnjim izdanjima ove regate imali smo oko 30 jedrilica, a ako taj broj uspijemo podignuti dolazimo do problema smetanja na plovnom putu. Zato smo odlučili ove godine polje postaviti zapadno od Instituta, tamo prema Trogiru, u stvari između punte Čiova i Kaštel Lukšića, pa prema zapadu. To je dio koji ne ulazi u plovni put i može se raditi regata.
Zatim smo odlučili da tamo postavimo olimpijski trokut. Koji će biti većih dimenzija... plov bi bio oko 6NM za veće jedrilice, a 4N mza manje jedrilice.
Start će im biti zajednički, ali neće voziti oko istih oznaka. Veće jedrilice će jedriti oko crvenih, a manje oko žutih oznaka.
Na taj način želimo postići da i jedni i drugi završe otprilike u isto vrijeme, pa samim tim stvoriti uvjete za jedrenje još jednog plova.
S ovim trokut poljem htjeli smo izbjeći štapove, pa da ne budu hendikepirane posade koje nisu dovoljno iskusne u izvođenju svih potrebnih manevara. Imat će na raspolaganju više prostora, jer neće sve biti zbijeno... flota će biti razvučena po raznim bovama. A glavni cilj je da se svima približi "regatnije" jedrenje, pri tom najviše mislim na one koji inače ne idu na regate i koji imaju problema s okupljanjem istih, te da i oni osjete kako je to biti na startu velike flote i regatavati oko bova.
Osim tih promjena na moru i na kopnu će biti nekih novosti. Ono što sigurno će sviju zanimati je to da ćemo organizirat koncert, a sastanak kormilara koji će biti u petak bit će mnogo ozbiljniji nego inače, organizirat ćemo ga u stilu Uskršnje regate.. analizirat će se prognoza, popričat će se o potencijalnim problemima, popričat će se o kursu itd. naravno, bit će i zakuska :)
U subotu ujutro imat ćemo "regatni doručak", tako da se ljudi okupe u klubu. Uglavnom su u pitanju kava, krafne i kroasani, ali bitno nam je okupljanje i druženje.
Prvi start planiramo za 12:00, a signal starta dat će gradonačelnik Kaštela, jer su nam oni pokrovitelji regate.
S mora bi se trebali vratiti do 18 kad će se krenuti s podjelom hrane, a spomenuti koncert počet će u 20 sati, za vrijeme kojeg, odnosno za vrijeme pauze, napravit ćemo i proglašenje pobjednika.
Ovaj zabavni dio organiziramo u zapadnom dijelu Lučice, gdje nam je hangar koji služi za suhi vez. Naravno, taj prostor neće biti neuredan, to je jedan od naših volontera uredio, a drugi naš član/volonter organizira pozornicu, ozvučenje i sastav koji će nas zabavljati.
Sve u svemu, regata u kojoj su članovi kluba stvarno dali sve od sebe!

Luka Jerčić, JK Split

U organizaciji regate svoj doprinos dala je i Marina Kaštela na način da je omogućila svim jedrilicama velikog gaza, a koje su sudjelovale na Viškoj regati, da period do Kupa Kaštelanskog zaljeva provedu kod njih na sigurnom vezu.

Privlačenjem ozbiljnih regatnih jedrilica regata koje će imati siguran vez sigurno će omogućiti i povećanje broja jedrilica s manjim rezultatskim ambicijama, tako da jedni dobivaju veliku gužvu na startu i mogućnost traženja boljih startnih pozicija u velikoj konkurenciji, dok drugi dobivaju atraktivne kulise i veći užitak u sudjelovanju.

U svakom slučaju želimo velik odaziv sudionika, a organizatoru realizaciju svega što su isplanirali.

Aktualnosti o regati možete pratiti na službenim web stranicama JK Split koje se nalaze na ovom linku.

 

Back To Top