Na ovogodišnjem izdanju jake regate u team raceu za klasu Optimist, Trofeo Marco Rizzotti, koja se jedrila u Veneciji od 19. do 22. svibnja, Hrvatska je imala dvije ekipe, a jedna je na pobjedničkom postolju nagrađena brončanim medaljama!

U Veneciji je jedrilo ukupno 17 ekipa i uglavnom je bila riječ o timovima koji su nastupili u sklopu priprema za nastup na skorašnjem Svjetskom i Europskom prvenstvu, a u sklopu kojih će se također jedriti i ovaj tip natjecanja.

Ovako velik broj ekipa zahtjeva i održavanje poprilično velikog broja međusobnih jedrenja, tako da organizatori trebaju imati stvarno mnogo sreće po pitanju vremenskih uvjeta koji mogu osigurati održavanje opsežnog programa. Naravno, da bi rezultati bili što realniji potrebno je odjedriti što veći broj regata, a na ovom tipu natjecanja po tom pitanju priča se o tzv. Round Robin-ima. 

Za neupućene, Round Robin je sustav koji osigurava jedrenje svakog protiv svakog, a osim u team race-u koristi se i u match race-u, odnosno dvobojskom jedrenju.

U Veneciji vremenski uvjeti nisu bili baš idealni, puhalo je 6-8 čvorova, tako da se skoro odjedrio kompletan samo jedan Round Robin. Kad su u pitanju flote od 17 ekipa, jedan Round Robin je kompletno odjedren kad svaka ekipa odjedri po 16 matcheva. Konkretno, u Veneciji je nedostajao samo jedan match da bi se zaokružio taj RR, i to onaj između ekipe Tajlanda i jedne od talijanskih ekipa - Fraglia Vela Riva.

Hrvatsku su na regati predstavljale dvije ekipe. Skoro svi su u sastavu neke od reprezentacija koje će nas predstavljati na Svjetskom i Europskom prvenstvu:

Hrvatska 1

Edi Jurman, Josip Tafra, Bepo Duplančić, Roko Čepić Zokić i Zoran Jakić

Hrvatska 2

Toma Smirčić, Nina Marušić, Kiara Radnić, Šime Bosna Rusković i Borna Mohač

Prvu ekipu vodio je trener Vedran Mandić, a drugu Željko Vojvodić. Popričali smo s obojicom i može se reći da su jednako zadovoljni s obzirom na rezultate u smislu uloženog i vraćenog. Naime, ekipa Hrvatske 1 u ovom sastavu odjedrila je već nekoliko regata team racea i stekla sad već i poprilično iskustvo, dok je ekipa Hrvatske 2 imala svoj premijerni nastup, a većina ih do tada nije uopće imala doticaj s regatnim timskim jedrenjem.

Bio je mali vjetar i jedrili smo samo u petak i u nedjelju, u subotu je bila bonaca, tako da se nisu jedrila polufinala i finala, već smo samo zatvorili jedan Round Robin. U stvari nedostajao je jedan match.
Njega nisu uspjeli odjedriti Riva i Tajland, ali i da jesu to bi možda samo utjecalo na to tko je 5. a tko 6.
A sve ostalo, ja nisam nikad zadovoljan kad nismo prvi :)
Jedini match koji stvarno nismo imali šanse bio je onaj protiv Ukrajine jer smo na startu pogriješili. Kako su okretali bove to sebi nisu smjeli dopustiti. Mislim da su pre ležerno ušli u match i nisu bili dovoljno koncentrirani, a i jedan od razloga za pad koncentracije bilo je što smo dosta sati bili na moru i to se jednostavno tako desi.
Prije tog matcha imali smo niz od 6-7 pobjeda, još su nakon starta okrenuli kao prvi i drugi i umjesto da su dočekali još jednog ili dvoje kolega iz ekipe i zaključili match tu na prvoj orci, oni su krenuli naprijed i ostavili dva protiv četiri. A to je nešto što im je apsolutno zabranjeno raditi u team raceu.
Zato moram reći da je ovo prvi put nakon Berlina da smo uspjeli dobiti Amerikance. I oni su imali dvije ekipe u Veneciji. U jednoj su bila trojica, a u drugoj dvojica koji će jedriti i na Svjetskom prvenstvu.
Jedini match koji smo još izgubili bio je protiv jedne od njihovih ekipa. Naši su očekivali da će na startu biti borba jedan na jedan, međutim oni su se grupno dobro pozicionirali i ostvarili prednost koju ako je ekipa dobra više nitko ne može ugroziti.
Uglavnom, u ta dva matcha izgubili smo zbog stvari koje im već godinu i pol govorim da im se nikako ne smiju dogoditi. Ali sve u svemu zadovoljan sam, ne mogu reći da nisam.
Na ovoj regati najzanimljivije mi je bilo vidjeti Tajlanđane. Oni su promijenili dvoje u ekipi i mi smo njima uspjeli napraviti ono što su Amerikanci napravili nama.
Mislim da sad smo dobili, nakon dugo vremena, jednu ekipu u team raceu koja se može boriti za medalju. Meni kao treneru je cilj da na Svjetskom prvenstvu uđemo u četvrt finale. Lani su na SP bili deveti, tako da ove godine očekujem puno bolji rezultat, jer sad smo dokazali da nema momčadi koju ne možemo pobijediti!

Vedran Mandić, Hrvatska 1

Momčad Hrvatska 1 osvojila je broncu s jednakim učinkom kao i slabija momčad iz SAD, a za bolji plasman presudila je pobjeda naših momaka u međusobnom srazu. Riječ je o učinku od 87.5%, odnosno omjeru pobjeda i poraza 14:2.

Hrvatska 2 regatu je završila na 10. mjestu u generalnom plasmanu. Oni su imali omjer od 7:9 ili 43.75%. Koga su sve pobijedili i od koga su izgubili možete pronaći na ovom linku, a evo što je o njihovom jedrenju ispričao trener Vojvodić:

Imali smo troje "početnika", koji nikad nisu bili na regatam u ekipnom jedrenju, tako da kad sve uzmem u obzir napravili smo stvarno dobar rezultat.
Na kraju smo mogli imati još dvije pobjede, jer smo u tim regatama vodili, ali ovo je ipak drugačije jedrenje nego flotno.
Iskustva s team raceom imaju jedino Toma i Šime, ali i ostali su brzo pohvatali o tome što treba raditi. Međutim, treba puno raditi i jedriti ovakve regate da bi se postigao bolji rezultat, a ovo je bila stvarno dobra regata!
Do kolovoza i Europskog prvenstva ima još vremena da se team race malo više trenira i tko od njih bude u dijelu ekipe koja će jedriti ovaj tip regata imat će korisno iskustvo.
U svakom slučaju mogu zaključiti da sam zadovoljan s cijelom momčadi.

Željko Vojvodić, Hrvatska 2

Što se tiče Svjetskog i Europskog prvenstva, ekipe će proći još jedan ciklus zajedničkih priprema, a u Tursku i u Dansku otputovat će 5-6 dana ranije da što bolje upoznaju lokalne uvjete. Jedino što je još najavljeno je da će ekipa koja se priprema za EP odjedriti još jednu veliku regatu i to na Lago di Garda u Torboleu.

Naslovna foto: CRO Optimis Team

 

Back To Top