Prva izborna regata klase Optimist, Proljetni kup, odjedrena je u Crikvenici u organizaciji lokalnog Jedriličarskog društva Val, a najmlađi hrvatski jedriličari morali su za ovu regatu u svojim kalendarima osloboditi vikend 1 - 3. travnja.

Kako to već zna biti u podnožju Velebita i ovog puta ponovio se recept po kojem vjetra ili nema ili ima previše.

U petak, prvog dana regate u Crikvenici je bio prolom oblaka po kojem su se svi dobro smočili i po kojem se nije uspio organizirati niti jedan plov.

Idući dan zapuhao je levanat, iz smjera istok - jugoistok snagom od oko 8 do 10 čvorova i po njemu se uspio odjedriti prvi i trenutno jedini plov regate. Započelo se i s drugim jedrenjem, ali taj plov se morao prekinuti na bovi od orce jer je zabonacalo.

A u nedjelju, nakon prvog starta i početka jedrenja spušta se bura s Velebita i to odmah snagom od preko 30 čvorova, te Regatni odbor odmah podiže kodeks iznad "H" da se maleni jedriličari i jedriličarke povuku na sigurno i da tamo pričekaju novu odluku.

Dok je flota čekala na kraju, RO i organizatori bili su na moru i kad su se uvjeti donekle smirili uspijevaju se napraviti još dva plova s tim da je posljednji start bio u 16:55, pet minuta prije vremenskog ograničenja.

Na regatu je bilo prijavljeno ukupno 77 natjecatelja koji su pravo nastupa stekli nakon završetka kvalifikacijskog ciklusa za regije sjever i jug. Inače, za regiju sjever bodovali su se Prvenstvo Hrvatske za 2021., Rabačka regata, Kup Lošinja, Sv. Nikola i Karneval kup, dok su južnjaci bodove skupljali na Prvenstvo Hrvatske za 2021., Maloj Mrduji, Dubrovačkoj regati, Splitovoj novogodišnjoj regati, Kupu Kairos i Drugoj prvoj Brivi. Finalnu ljestvicu regije sjever možete pronaći na ovom linku, a na ovom linku ljestvicu regije jug, dok je pravo nastupa na izbornim regatama steklo prvih 41 na sjeveru i prvih 39 na jugu.

Što se tiče same regate u Crikvenici, spomenuti teški uvjeti, stvarno su tražili maksimalnu koncentraciju od svih natjecatelja, pogotovo jer je crna zastava često bila u zraku. Na njoj su mnogi stradali, pa čak i neki od favorita, tako da su profitirali oni koji su na startu nastupali s malo manje rizičnim potezima.

Strpljiv pristup i kvalitetno jedrenje rezultirali su najboljim prosjekom bodova za mladu Kiaru Radnić iz Šibenskog JK Val. Ona je skupila bodove u sva tri plova, s tim da je u prvom plovu bila sedma, a u trećem čak i izvrsna druga, dok joj je najlošiji rezultat bilo šesnaesto mjesto iz drugog plova. U konačnom zbroju ti ulasci u cilj bili su joj dovoljni da za četiri boda bude bolja od drugoplasiranog Luke Dokoze iz JK Uskok, te šest bodova bolja od Eme Grabar iz JK Uljanik.

Od trojca s postolja samo se Luka mogao pohvaliti pojedinačnom pobjedom, dok su preostale dvije pobjede zabilježili Roko Cepić Zokić - JK Labud, koji je regatu završio na 27. mjestu i Edi Jurman - JK Uljanik, koji se u Pulu vratio kao 24.

Još jedan jedriličar iz Šibenskog Vala obilježio je ovogodišnji Proljetni kup Crikvenice. Kiarin mlađi brat Lovre pobijedio je u kategoriji do 12 godina i u generalnom plasmanu zauzeo osmo mjesto! Lovre je imao jednak broj bodova kao mnogo iskusnija Hvaranka Nina Marušić, ali prevagu u njegovu korist donijelo je treće mjesto iz prvog plova.

Konačne rezultate ove regate možete pronaći na ovom linku, dok se trenutni poredak na izbornoj ljestvici može pronaći na ovom linku.

Druga izborna regata jedrit će se u Poreču od 8. do 10. travnja.

Naslovna foto: Dunko Beg
Back To Top