Nakon završetka Europskog prvenstva za RS:X na kojem je Palma Čargo osvojila broncu Portugalci su organizirali još jednu veliku regatu u istom akvatoriju. Ovog puta jedrili su Laseri i 49eri. Regata je imala naziv Portugal Grand Prix, a datumi održavanja bili su između 8. i 12. prosinca.

Tako je ovaj gradić u najjužnijoj Portugalskoj pokrajini nastavio s definiranjem svog položaja na Europskoj karti centara morskih sportova. S obzirom da je u Hrvatskoj zabranjeno natjecateljsko jedrenje, kao i organizirano treniranje, naši jedriličari s ozbiljnim ambicijama na međunarodnoj sceni nisu imali previše izbora, pa ako možda i nisu imali u financijskom planu boravak u inozemstvu u ovo doba godine, zbog drastičnih odluka Stožera morali su podržati Portugalsku turističku industriju.

Istina, uvjeti na Atlantiku u ovo doba godine slični su onima koji će biti u Japanu na olimpijskom regatnom polju pa je to jedan od razloga odlaska u Portugal, ali svejedno... sport u kojem se svaki trening i natjecanje može održati bez ikakvog epidemiološkog rizika u nas je osuđen na vegetiranje...

Uglavnom, na Portugal Grand Prixu imali smo predstavnike u tri klase. U Laser Radialu jedrili su Elena Vorobeva i Lovre Bakotić iz JK Split. U 49eru braća Fantela iz JK Sv.Krševan i u 49erFXu posada Ninčević - Vitturi iz JK Uskok.

Na kraju regate najbolje plasirana bila je Elena Vorobeva. U istoj floti jedrio je i mladi Lovre Bakotić, a sve skupa u Radialima bilo ih je 34. Ukupno su odjedrili 8 jedrenja nakon kojih je Elena zauzela dosta dobro deseto mjesto, dok je Lovre regatu završio kao 23. odnosno sedmi u konkurenciji U17.

Zahvaljujući podršci JK Split, a pod vodstvom trenera Tonća Antunovića, Lovre Bakotić i ja početkom prosinca otputovali smo u Portugal.
Ovu zimu odlučili smo prebaciti naše brodove u Vilamouru da bismo mogli kvalitetnije odraditi zimske pripreme. Ovdje je na pripremama i dio mojih konkurentica, jer je vrijeme dosta toplije i više varijanti različitog vala, od manjeg "ćopi" do velikog i dugog što dosta sliči uvjetima u Enoshimi.
U početku smo odjedrili trening regatu gdje se okupio solidan broj vrhunskih jedriličara u mojoj klasi.
Na regati je bio ispunjen cijeli program, 8 plovova po dobrim uvjetima od 5- 20 čv. Regatu sam završila na 10 poziciji, a poslužila nam je kao dio priprema da vidimo gdje se trenutno nalazimo u odnosu na konkurenciju.
Nakon regate smo nastavili sa treninzima na moru, dajemo sve od sebe da maksimalno iskoristimo priliku jedrenja u toploj klimi i oceanskom valu.

Elena Vorobeva, JK Split

Elena je dva puta u cilj ušla kao 3. a preostališ šest rezultata nalazili su se u rasponu od 7. do 14. mjesta. Rezultatski gledano odjedrila je stabilno i konstantno, a ta dva bljeska bili su pokazatelj da je možda moglo i malo bolje. Uglavnom, vrlo vjetroviti i valoviti uvjeti stvarali su teškoće svima. Jedino se pobjednica, Maud Jayet iz Švicarske, mogla pohvaliti da niti u jednom plovu nije ispala iz top ten društva u finišu.

Što se tiče Lovre, on je također bio rezultatski stabilan i uglavnom je bio između 17. i 25. mjesta, dok mu je najlošiji rezultat bio 30. mjesto iz prvog plova, a koje je na kraju odbacio.


Dvosjedi su bili nešto aktivniji, te su i momci i djevojke odjedrili po 12 plovova. Jednako kao i na regatnom polju Lasera, i kod 49era i 49erFXeva bilo je vrlo valovito i vrlo vjetrovito. Uvjeti po kojima je bila hrpa prevrtanja i plivanja...

Foto: Joao Costa Ferreira

U dvanaest odjedrenih plovova i odbacivanja jednog 16. mjesta, djevojke su skupile 113 bodova koji su im osigurali 11. mjesto. Ovog puta to je bilo samo četiri boda iza posade iz Belgije, jednih od svojih direktnih konkurentica za posljednju kartu za Tokio 2021. Inače su Enia i Mihaela i njih i ostale konkurentice za posljednje mjesto na olimpijskom popisu pobijedile na posljednjem Europskom prvenstvu, odjedrenom prije dva mjeseca.

Bilo je tu svgea... U Portugal smo došle ranije i tamo su bili stvarno svi najbolji, bar u našoj floti... Brazilke, Norvežanke, Španjolke. Bilo je stvarno kao da smo na Svjetskom prvenstvu.
Tamo smo bile od 24. studenog, pa do 15. prosinca.
Prije ove regate imale smo i jednu trening regatu koju su organizirali treneri.
Svih tih dana bilo je stvarno vjetrovito i malo koji dan smo imali laganije uvjete, tako da smo u ovu glavnu regatu svi ušli poprilično umorni, a na njoj je isto poprilično puhalo.
Ženska flota je zvanično odjedrila 12 plovova na regati, ali mi smo prvi dan nakon što su muške zvali na more, a nakon što su nama digli Kodeks alfa, odlučili izaći na more. Bilo je već malo kasnije poslijepodne... i tada su nam treneri postavili polje, tako da smo sve skupa u 5 dana odjedrili 15 plovova!
Mi smo u regati imale stvarno dobrih momenata, imali smo jedan dan kad je bio ekstremno visok val po kojem su se svi prevrtali i oni koji su se manje puta prevrnuli ušao bi prvi.
Taj prvi plov smo vodile do samog cilja, ispred kojeg smo imale "nose dive"... Drugi plov smo ušle četvrte, pa smo u trećem bile druge - odmah iza Španjolki, ali smo se prevrnule u pojalabandi i na kraju smo ušle šeste.
Mislim, lako je sad pričati, ali da smo samo jedan od ta dva plova ušle u cilj ili prve ili druge, završile bi na petom mjestu. Stvarno je jedan plov dijelio od 5-6 mjesta naprijed.
Kad se 3-4 plova u jednom danu to je na kraju stvarno hrpa bodova. Mislim, iako je regata bila u relativno opuštenom tonu, svi su jedrili na maksimum.
Ono što je najvažnije je da smo u principu iskoristile svaki dan boravka u Portugalu, jer kad se putuje tri dana preko cijele Europe nema smisla da se izgube još 2-3 dana na odmor prije izlaska na more. A sad kad smo se vratile doma radit ćemo uglavnom teretanu, jer kad jedrimo ne možemo raditi na snazi. Teretana će biti aktualna do sredine ili kraja siječnja kad bi ponovno trebale ići u Portugal gdje nastavljamo s pripremama a bit će i još jedna regata... 2. Grand Prix, nakon kojega idemo na Palmu.

Enia Ninčević, JK Uskok

Spomenuta posljednja karta za Tokio dijelit će se krajem ožujka na regati na Palmi. Za nju će se našim djevojkama konkurencija biti spomenute Belgijanke, zatim posade iz Češke, Italije i Finske.

Princip dobivanja mjesta u olimpijskoj reprezentaciji je da to mjesto odlazi onoj posadi od ovih pet koja bude najbolje plasirana, pa nije važni niti da su sve na dnu rezultatske ljestvice na Palmi.


Što se tiče naše muške posade, Šime i Mihovila Fantele, njima će ova regata ostati u sjećanju po jednom sudaru zbog čega su izgubili dva plova i što im je donijelo hrpu bodova zbog kojih su završili na za njih neuobičajenom 15. mjestu.

Ovo smo sad u drugom turnusu Vilamoure ove jeseni. Nakon desetdnevnog odmora u Zadru, ponovno smo se vratili ovdje 4. prosinca, trenirali, jedrili regatu i evo ostali još tjedan dana iza regate.
Od kad smo došli ovamo uvjeti su bili izvrsni... vjetrovito i valovito skoro svaki dan.
A regata... loše smo krenuli, jer smo drugi plov prvog dana imali situaciju na bovi... lijeve - desne uzde, što je za posljedicu imalo sudar s Dancima. I na kraju smo ostali s velikom štetom na krilu, pa smo se morali vratiti s mora.
Tako da su nam te dvije regate propale, a još smo morali pronaći i rezervno krilo.
Srećom, pronašli smo ga, pa smo ga morali sastaviti i pripremiti za sutrašnje jedrenje.
To smo uspješo riješili i vratili se sutradan u regatu. Taj dan je isto jako puhalo i kako na tom novom krilu nije jednak grip kao na našem proklizali smo i prevrnuli se pred ciljem. Tako da je bilo veselo :)
Mislim, u ovoj klasi sve treba stvarno biti tip/top i ako se desi ovakav propust onda se problemi smao multipliciraju...
Kako je dosta puhalo jedri se strašno brzo, a bilo je i valovito, pa je trebalo i kočiti... Stalno su se trebali pratiti valovi ispred nas i kočiti u pravim trenucima da se prova ne bi zabila u val i da ne bi imali "nose dive". Tako da je krma na ovoj regati bila strašno zahtjevna!
Uglavnom, kad se sve to uzme u obzir, nismo uspjeli ući u regatni ritam i jednostavno nismo bili na svom nivou.
Međutim, bilo je i dosta pozitivnih stvari... Bilo je trenutaka kad smo bili dosta brzi i dobivali dosta mjetsa... tako da smo iz svega izvukli pozitivu i idemo raditi na lošim stvarima.
Evo i danas na treningu smo imali i vala i vjetra i bili su uvjeti po kojima stvarno nismo dugo jedrili... more je kuvalo i bilo je stvarno veselo :)

Šime Fantela, JK Sv.Krševan

Foto: Joao Costa Ferreira

Za početak 2021. Fantele planiraju odlazak na Lanzarote na Kanarskom otočju. Tamo imaju dogovoren nastavak priprema koji će ovog puta biti s Francuzima, a svoj dolazak su najavile još neke dobre i ozbiljne posade iz Španjolske, Njemačke, Velike Britanije, Švicarske...

Na Lanzarote će se jedriti regata 16 - 19. siječnja, a mjesec dana kasnije bit će i još jedan neslužbeni event koji je u aranžmanu trenera.

A ako vas zanima kako će se jedriličari iz Portugala prebaciti na Lanzarote odgovor je trajektom. Brzobrodskom linijom stići će na ovaj Atlanski arhipelag za 26 sati.

Kompletne rezultate regate, za sve tri klase, možete pronaći na ovom linku

Naslovna foto: Joao Costa Ferreira

 

Back To Top