Drugu godinu za redom JK Vega iz Pule bila je domaćin Prvenstva Hrvatske za klasu Flying Dutchman. Ove godine je na regati koja se jedrila od 2. do 4. listopada sudjelovalo 12 od najavljenih 14 posada, a ono što posebno veseli prilikom pogleda na startnu listu je da se broj hrvatskih posada ne smanjuje.

S obzirom da je riječ o klasi koja u nas nije imala svoje aktivne posade dugi niz godina ovoliki broj sudionika na regati može se najviše zahvaliti gostima iz Njemačke, Češke, Poljske, Velike Britanije, Grčke i Slovenije!

Regata je stvarno bila multinacionalni event, a da sve bude kako treba pobrinulo se jugo koje je osiguralo više nego atraktivne i naporne uvjete za jedrenje.

Slično kao i na južnom Jadranu, jugo je puhalo već od petka. Prvi plov prvog dana regate započeo je po ugodnih 13 čvorova, ali tijekom jedrenja vjetar je eskalirao do čak 20 čvorova. Toliki vjetar ipak nije prejak za ovu klasu, pa se nastavilo s jedrenjem i uspješno su odrađene još dvije predstartne procedure. Ta dva plova su se jedrila po jugu koje je puhalo i do 25 čvorova!

U sva tri odjedrena plova njemačka posada Albert - Priegann odjedrila je najbolje i osvojila sva tri puta prvo mjesto. Jednako kvalitetno jedrili su i Česi Storch i Palkovsky koji su osvojili sva tri druga mjesta. Ostale posade su oscilirale u prikazanom jedrenju, a najbolji prosjek na kraju dana imala je druga posada s CZE oznakom, a koja je u stvari bila kombinacija vlasnika jedrilice iz Češke Pavela Neuzila i domaćeg jedriličara Nenada Kosanovića.

Najbolja hrvatska posada na kraju dana bila je u sastavu Nadan Kosanović i Boško Celić. Njih dvojica su odjedrili konstantno u sva tri plova i osvojili tri peta mjesta. Samo jedan bod su bili iza poljske posade Rokosz - Tyszkiewicz i to im je davalo nade za uzlaznu putanju u slijedeća dva natjecateljska dana.

Međutim, u subotu jugo puše i do 37 čvorova i natjecatelji ostaju u Vegi, a sličan scenario bio je i dan kasnije. U nedjelju jugo nije toliko divljalo, već je oslabilo na oko 25 čvorova, ali problem je bio smjer iz kojeg je puhalo... jedrilice nisu mogle isploviti iz lučice jer je "nabijalo" direktno u ulaz, a i vani je bilo previše valovito da bi se brod Regatnog odbora mogao sigurno usidriti.

Imali smo regatu sa 7 nacija! U odnosu na prošlu godinu kad nas je bilo 10 je da se povećao broj hrvatskih posada za dvije. Tako da smo imali 6 čistih hrvatskih posada i još četiri Hrvata su jedrila u kombinacijama s ostalima, od kojih je najbolji rezultat napravio Nenad Kosanović s Pavelom Neuzilom. Njih dvojica su osvojila treće mjesto u generalnom poretku.
Imali smo prejako jugo koje je iskopalo dosta vala i koje je konstantno pojačavalo od prvog do trećeg plova u petak. Na kraju je puhalo oko 25 čvorova, a val se podigao na oko metar i pol! Prvi plov smo jedrili po prosječnih 17-18 čvorova, a kasnije je to sve još više dizalo, a kulminacija je bila s preko 25 čvorova na okretu posljednje orce.
Uglavnom, bilo je super. Tri plova smo tada odjedrili i nažalost to je bilo sve što smo odjedrili.
U subotu je more bilo totalno iskopano, bilo je oko 40 čvorova vjetra, pa smo se nadali da ćemo bar u nedjelju izaći van.
Po prognozi je trebalo biti oko dvadeset čvorova uz neki manji val, ali okrenulo je na jugozapad i praktički nismo mogli niti isploviti iz uvale... prekrasni uvjeti, ali nismo mogli doći do regatnog polja.
Inače u Vegi gradimo priču o trning kampu za Flyinge, naravno i druge klase su dobrodošle, ali s FD je krenula priča i tako su npr. Grci i Englezi ostavili svoje jedrilice kod nas... čak i naši susjedi Rovinježi su ostavili brod ovdje, tako da svi radimo zajedničke treninge. Ovi stranci dođu za vikend avionom, mi ih pokupimo i treniramo zajedno.
Energija koja se ovdje može osjetiti je stvarno nevjerojatna i nešto što se mora doći i osjetiti. Na kraju ovo bude "happening" a ne regata, a to smo već i lani ustvrdili... stvarno jedna topla priča.

Nadan Kosanović, JK Vega

Foto: JK Vega

Analizom rezultata regate s težištem na čisto hrvatske posade naš sugovornik je s flokistom Boškom Celićem na kraju završio kao prvak Hrvatske. Razlika ispred srebrene i brončane posade bila je 9 bodova. Naime, ove dvije posade Prvenstvo završavaju sa po 24 boda.

Kako su prvoplasirani Nijemci osvojili sva tri prva mjesta, ovim dvjema posadama se za konačni poredak koristilo pravilo o boljem najboljem plasmanu. Drugoplasirani u zatvorenom dijelu Prvenstva, Damir Peteh i Davorin Poropat iz Rovinjskog JK Maestral imali su jedno 12. i dva 6. mjesta, a brončana posada iz JK Vega, Antonio Poretti i Devid Pamić osvojili su 9., 8. i 7.

Kompletni rezultati regate mogu se pronaći na ovom linku.

Što se tiče još nekih posada iz Hrvatske, uz šest koje se mogu pronaći na startnoj listi, još je aktualna i olimpijska posada Bojan Grego - Sebastijan Miknić koji su ovog puta zbog poslovnih obaveza izostali s PH.

Klasa inače za 2021. planira intenzivirati svoje akcije, pa bi prva regata sezone trebala biti na proljeće na Memorijalu Alda Prodana gdje bi Flyinzi jedrili uz Optimiste i Lasere. Druga regata bi bilo PH u sličnom terminu poput ovog, a dva tjedna kasnije jedrilo bi se Prvenstvo Istarske županije. Te tri regate bi se bodovale i za Kup.

A svi koje zanima kako je izgledalo u petak ispred Pule mogu baciti pogled na ovu foto galeriju.

 

 

Naslovna foto: JK Vega
Back To Top