S devetim kolom odjedrenim prije dva dana, završila je još jedna Splitska trening liga, a po najavama mogao bi joj se dodati i "zimska", jer se pokrenula inicijativa da se sličan ciklus treninga organizira i u ljetnom periodu.

Ali za početak vratimo se devetom kolu čija ruta je bila izmijenjena u odnosu na najavljenu, ali je zadržala nekoliko zajedničkih elemenata poput mjesta starta koje je i ovog puta bilo ispred "galebova". Nakon starta jedrilo se prema zelenoj lanterni ispred Instituta na punti Marjana, pa kroz pomoćni cilj (isto mjesto kao gdje je bio i start) do komulanog ispusta ispred Zente i natrag do galebova. Ukupno 6.7NM.

Vjetar je bio slab i uglavnom je bio vrijednosti oko nekoliko čvorova, a prevladavali su južni smjerovi.

Na polju je jedrilo trinaest jedrilica, a s obzirom na nestabilan vjetar završili su regatu u kombinaciji koja je omogućila manjim jedrilicama da "pojedu" veće nakon što je obavljena korekcija rezultata po THC-u. Konkretno, u realnom vremenu su jedrilice koje su dojedrile do cilja ušle u intervalu od 29 minuta od prve do zadnje.

Prva realno je bila Salona 34, Green Pepper koja se vratila s Uskršnje regate. Kormilarenja se prihvatio Stipe Gašpić i uspio je svoju ekipu do cilja dovesti pet minuta brže od drugoplasiranog Paradižota Lee Vojković koja je za pola minute bila brža od Silvia Darka Barhanovića kojem je ovo najbolji rezultat u tri kola na koliko ih je sudjelovao. U vodećoj skupini još je bio i Fugu kojem je ovo 4. mjesto ponavljanje jednakog rezultata iz drugog kola, a koji je s tim dragocjenim bodovima preskočio Vigu koja je tako sezonu završila na trećem mjestu generalnog plasmana po Openu.

Na sredini skale se našlo pet jedrilica koje su finiširale u intervalu od 12 minuta, dok je na samom kraju bilo najnapetije kad Barka Barka, Red Arow i Ančica završavaju unutar pola minute. Jedino Nora nije uspješno stigla do cilja.

Kompletan raspored ulazaka u cilj možete pročitati ovdje.

Po pitanju premjera, na ovakvim uvjetima, desila se situacija koja je prisutna i u ORC-u i u ostalim sustavima. Manji su se pokazali boljima od većih ili u žargonu... pojeli su ih. Ančica Mislava Šolića, koja je posljednja u realnom vremenu ušla u cilj, pobjedila je nakon korekcije s 15 sekundi prednosti ispred Sinbada kojeg je do postolja doveo Tonći Đogaš. S njima se slavom okitio i Kain Mladena Marevića.

Zanimljiva slučajnost je da je i u Openu i po THC-u na osmom mjestu završila jedrilica Satan II Damira Mitrovića i ne, ime jedrilice nije povezano sa satanizmom, već s likom konja Satana iz stripova Andrije Maurovića.

Na finalnoj ljestvici THC-a, pri vrhu su također Sinbad i Kain, čak na istim mjestima kao u ovom kolu, ali sam vrh, kao i vrh Open ljestvice dominantno je već na početku lige osvojila i do kraja zadržala jedrilica Quaka Gorana Martinovića!

Za neupućene, Goran je pokretač i moderator ovog jedriličarskog pokreta u Splitu, a za kraj je sažeo cijelu sezonu slijedećim riječima:

Nastupilo je 41 različitih jedrilica i još par koje se nisu identificirale. Rekordno kolo je bilo peto sa 23 jedrilice!!! Prosječno po kolu je bilo 16.3 jedrilice što je povečanje za 3.3 jedrilice od lani (13)! Sa ovih 16.3 smo prestigli rekord lanjskog najbrojnijeg kola (16)! U prijevodu svaki drugi tjedan ispred Splita je jedrilo cca 80 ljudi! Ovogodišnja promjena glavnine domanćinstava umjesto u JK Labudu je organizirana u suradnji sa JK Mornar, hvala im na podršci! Zahvljujem se i JK Labudu na dosadašnjoj suradnji u protekle 4 sezone te se nadam da će se i oni uključiti ponovno u organizaciju pojedinih kola. JK Splitu i JK Strožancu se zahvaljujem na odlično organiziranim treninzima te se nadam kao i lani da ovdje nećemo stati te da će se i drugi, ne nužno klubovi, uključiti u oragnizaciju. Hvala Vam svima koji ste na bilo koji način sudjelovali!!! Vidimo se u 12. misecu na šestom izdanju "Splitske trening lige". Nemojte šta zamirit sve je bilo u najboljoj namjeri ;). Cilj lige je već sada ispunjen, jedriti zimi kada je do sada bila uglavnom mrtva sezona, te stvarati neke nove zaljubljenike u more i jedrenje , a one stare držati u treningu tokom cijele godine. I jedno veliko hvala Tonću i Vedrani na nesebičnoj pomoći kad god je trebalo!

Goran Martinović, jedrilica Quaka

Foto: Toni Bušić 

I za kraj su konačni rezultati posloženi i po grupama. Pa ako vas zanima kako su pojedinci prošli u konkurenciji njima sličnih jedrilica Open mogu pronaći na ovom linku, a THC na ovom linku.

Dan prije jedrenja 9. kola završila je XXIII. Uskrsna regata na kojoj je sudjelovalo i nekoliko posada koje su postale redoviti sudionici lige. Među njima je bio i Lovre Perhat koji je izborom odlaska na Hvar propustio šansu da osvoji još jedno kolo i u povijest lige se upiše kao prvi kojem je to uspjelo čak tri puta u jednoj sezoni.

Naslovna foto: Lea Vojković

 

Back To Top