Prošlu nedjelju je u Splitu odjedreno treće kolo Splitske trening lige koje je uspješno odjedrilo 12 od prijavljenih 13 jedrilica. Jednu je zanimljivi splet okolnosti natjerao da se drži po strani i da se što ranije vrati u matičnu lučicu.

Ali krenimo od početka.

Ruta kojom se jedrilo na trećem kolu je bila identična onoj iz prethodnog. Start između Galebova i Pilates lopte, pa pravac oznaka komunalnog ispusta Duilovo, zatim do ispusta ispred Zente i istim putem natrag. Jedina razlika u odnosu na drugo kolo je bila što je vjetra bilo na pretek, na refule je bura dizala do 25 čvorova!

S obzirom na takav vjetar i duljinu rute od deklariranih 9.3NM, vrijeme posljednjeg u realnom vremenu od 01:42:30 nije ništa što bi bilo koga iznenadilo, pa makar je riječ o malenom Illimitu - Zelenku.

Uvjeti na moru su i teoretski i praktično pogodovali velikim jedrilicama. Ovaj put su kolo vodile Salona 42 - Blue Lady i Bavaria 46 - Srna V. Blue Lady je najbrže svladala rutu i trebalo joj je 22 minute manje nego Zelenku, dok je Srna V kasnila za Lady dvije i pol minute. Ali da ne bi bilo zabune treba baciti pogled i na vremensku razliku između Srne i Ceziborda, Melgesa 24 koji je finiširao treći samo 15 sekundi poslije duplo veće Bavarie. Sličnim brzinama je jedrio prošlonedjeljni pobjednik, The Pimp. Ovoj Melges je kasnio 45 sekundi za Cezibordom.

Međutim, finalna matematika THC-a je rezultirala malo drugačijim rezultatima. Na vrh je izletio najmanji u floti, SSC 18 - Sinbad. On je za 4 korigirane sekunde pobijedio Pimpa, dok je on ostvario nešto veću razliku ispred Ceziborda.

Foto: Goran Martinović

Po pitanju generalnog poretka najviše je profitirala Srna V. Ona je trenutno vodeća po Openu, a Cezibordo i The Pimp su na korak iza nje. Čak je i razlika ispred Ceziborda minimalna, tako da će posada Srne u idućim kolima morati stalno držati oko na ovoj maloj zujalici.

Što se tiče THC-a nakon tri kola tu je definitivno najbolji Cezibordo i na sigurnoj udaljenosti drži Pimpa i Srnu. 

Problem i uzbuđenje s početka članka je "zasluga" posade jedrilice Vanilla Sky. Prilikom dolaska na start, kad su obišli puntu Marjana (Institut), dočekao ih je reful uslijed kojeg im je pukla jedna vanjska sarća. Srećom je jarbol ostao uspravan. Slijedeći korak je bio da upale motor, ali ni tada nisu imali sreće. Motor nije htio upaliti jer im je izgleda rezervoar imao rupu kroz koju je nafta iscurila prilikom jedrenja do Instituta. Nakon poziva u pomoć otegljeni su u uvalu Kašjuni gdje su u zaklonu dolili naftu u rezervoar, nakon čega su se sigurno vratili u svoju lučicu.

 

Naslovna foto: Goran Martinović

 

Back To Top